Lidové noviny

Zrušená fúze Monetě pomohla

Akcionáři Monety odvolané spojení s Kellnerový­m Home Creditem uvítali, obávali se, že banku ovládne

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Akcie Moneta Money Banky reagovaly včera pozitivně na zprávu, že sešlo z chystaného spojení s Air Bank a úvěrovou firmou Home Credit v Česku a na Slovensku, které měla Moneta převzít od skupiny Home Credit z investiční­ho impéria PPF podnikatel­e Petra Kellnera. Jejich cena přesáhla 80 korun za jednu akcii, a oproti úterku si tak polepšily o 1,64 procenta. Konec obchodních jednání potvrdily obě firmy v úterý.

„Moneta informuje své akcionáře a kapitálové trhy, že jednání ohledně potenciáln­í akvizice byla ukončena, protože i přes snahu obou stran bohužel nedošlo k dosažení vzájemné dohody,“uvedla banka v tiskové zprávě.

Problém byl především v nově navržených podmínkách ze strany Monety. Na základě rozhodnutí vedení banky totiž došlo k revidování předběžnýc­h podmínek. Namísto původně navrhovaný­ch 19,75 miliardy korun měla výše celé transakce dosáhnout maximálně 18,5 miliardy korun. Rovněž podíl skupiny Home Credit by v Monetě namísto původně diskutovan­ých 25 procent nově neměl přesáhnout 15 procent.

„Skupina je přesvědčen­a, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný,“uvedl Home Credit v tiskové zprávě.

Akcionáři Monety však mají radost. Svědčí o tom ostatně právě zmíněný růst akcií banky během včerejšího dne. Panovaly totiž obavy, co by se v Monetě v případě vstupu Petra Kellnera a jeho skupiny dělo.

Obavy ze scénáře Telefóniky „Odpor akcionářů a fondů vůči vstupu Petra Kellnera do Monety byl poměrně velký. Na Tomáše Spurného (šéfa Monety, pozn. red.) byl vyvíjen velký tlak na to, aby se změnily parametry obchodu, či aby se dokonce zrušil,“tvrdí menšinový akcionář Monety a investor Jaroslav Šura, který poté, co byl v říjnu zvažovaný obchod oznámen, se části akcií banky zbavil.

Není překvapivé, že se akcionáři vstupu Petra Kellnera do banky

Jedna z mladších českých bank z investiční skupiny PPF, hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

Na trh vstoupila v roce 2011.

Zisk banky vloni meziročně vzrostl o 139 procent na 1,4 miliardy korun.

Dnes má 673 tisíc klientů.

Objem úvěrů v portfoliu banky činí 46,3 miliardy korun, vklady

102,1 miliardy korun.

Celková bilanční suma činí 112,4 miliardy korun.

obávali. Spousta z nich si totiž dobře pamatuje nedávnou dobu, když Kellner koupil českou Telefóniku.

„Jakmile by měl 25 procent, nebyl by problém, aby si přes někoho koupil dalších pět procent – a při 30 procentech už je povinný odkup od minoritníc­h akcionářů. Rázem by hrozilo to, co se dělo u Telefóniky. Tehdy na trhu kolovala spousta fám, které nikdo nedementov­al, a jejich cena díky tomu spadla až k 200 korunám za akcii. Do toho přišel Kellner s finanční asistencí ve výši 20 miliard, kdy Telefóniku předlužil a akcie dál spadly. V tu chvíli se investoři začali akcií zbavovat,“popisuje Šura. Ovšem předlužit Monetu by samozřejmě s ohledem na dozor České národní banky nešlo.

Banka funguje pod tímto názvem na českém trhu od roku 2016, před tím se jmenovala GE Money.

Čistý zisk banky vzrostl vloni meziročně o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun.

Objem úvěrů v portfoliu banky činí u občanů 74,8 miliardy korun, komerční úvěry 65,3 miliardy korun.

Akcie banky jsou obchodovan­é na Burze cenných papírů Praha.

„Kellner by mohl ale přijít s něčím jiným. Třeba že by oznámil další akvizice, a tím pádem by stopl výplatu dividend. V danou chvíli by samozřejmě akcie Monety šly zase dolů, takže by mohl zase levně skupovat akcie, jako to udělal u Telefóniky,“upozorňuje Šura.

Kdo vlastně nakupoval?

„Byť vlastně Kellner prodával firmu a dostával za ni peníze, tak by s 25procentn­ím podílem, který za to měl dostat, byl schopný tu společnost s ohledem na rozdrobeno­u akcionářsk­ou strukturu ovládat,“upozorňuje nejmenovan­ý tuzemský bankéř, který v minulosti působil jako člen představen­stva několika finančních institucí. Podle něj by tak Kellner měl kontrolu nad Air Bankou a zároveň by získal kontrolu na Monetou.

Podle tohoto finančníka je také otázkou, jak bude teď silná pozice šéfa Monety Tomáše Spurného, který za obchodem stál. „Je častým zvykem pokud CEO podporuje prodej společnost­i, což se v tomto fakticky dělo, že takový CEO odchází nebo je odejit, protože podporoval deal, který akcionáři shledali jako nevýhodný. Bezpochyby Tomáš Spurný má v bance obrovsky silnou pozici. Neříkám proto, že k tomuto v případě Monety dojde, ale obecně se to v takových případech děje,“tvrdí bankéř.

Podle Šury má však Spurný ve firmě pozici opravdu dobrou. „Nemyslím, že by to znamenalo oslabení pozice Tomáše Spurného. Ten je v Monetě dominantní osobou. Důvodem je, že banka nemá žádného většího akcionáře. Lehce to připomíná situaci ČEZ, kde je Daniel Beneš rovněž neomezený vládce,“dodal Šura závěrem.

Odpor akcionářů a fondů vůči vstupu Petra Kellnera do Monety byl poměrně velký. JAROSLAV ŠURA investor

 ?? Foto MAFRA – Petr Topič / šk ?? Air bank Moneta Money Bank Největším akcionářem k 31. lednu 2019 byla společnost Chase Nominees Limited, která drží 17,82 procenta. Druhá je State Street Bank and Trust Company, která drží necelých pět procent akcií.
Moneta je nepřímým nástupcem zkrachoval­é Agrobanky. Tu v roce 1995 ovládala investiční skupina Motoinvest kolem podnikatel­e Pavla Tykače. Americký koncern GE pak v roce 1998 koupil za půl miliardy korun její státem ozdravenou část. V dubnu 2015 se GE rozhodla kompletně prodat svou bankovní divizi a z českého bankovního trhu odejít. V květnu roku
2016 se pak banka přejmenova­la na Moneta Money Bank a vstoupila na pražsku burzu. a jeho investiční skupina PPF chtěli v Monetě získat 25 %, konečná nabídka balíku akcií ale zněla jen na 15 procent. Z obchodu sešlo.
Foto MAFRA – Petr Topič / šk Air bank Moneta Money Bank Největším akcionářem k 31. lednu 2019 byla společnost Chase Nominees Limited, která drží 17,82 procenta. Druhá je State Street Bank and Trust Company, která drží necelých pět procent akcií. Moneta je nepřímým nástupcem zkrachoval­é Agrobanky. Tu v roce 1995 ovládala investiční skupina Motoinvest kolem podnikatel­e Pavla Tykače. Americký koncern GE pak v roce 1998 koupil za půl miliardy korun její státem ozdravenou část. V dubnu 2015 se GE rozhodla kompletně prodat svou bankovní divizi a z českého bankovního trhu odejít. V květnu roku 2016 se pak banka přejmenova­la na Moneta Money Bank a vstoupila na pražsku burzu. a jeho investiční skupina PPF chtěli v Monetě získat 25 %, konečná nabídka balíku akcií ale zněla jen na 15 procent. Z obchodu sešlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia