Lidové noviny

Prodej nových bytů brzdí vysoké ceny

- DANA JAKEŠOVÁ

Nové byty se staví prakticky ve všech regionech republiky. Zvláště v Praze a v Brně jich je ale přesto stále velký nedostatek, což žene ceny nahoru. Developeři proto byty zmenšují, aby byly cenově dostupnějš­í.

Zájem o nové bydlení trvá. Přesto prodeje klesají. Jedním z hlavních důvodů je nízký počet bytů, které jsou na trh uváděny. „Například v Praze bylo od ledna do listopadu loňského roku povoleno jen 2194 nových bytů v bytových domech. Za celý rok to bude přibližně 2500 bytů,“říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Strategick­ý plán města přitom počítá s tím, že by mělo vznikat kolem 6000 nových bytů ročně. Jinými slovy, metropole má v tomto směru značný deficit, nyní podle odhadů asi 20 tisíc bytů, v roce 2030 by to mohlo být již sto tisíc bytů. Podle developerů i realitních makléřů tak není důvod, aby se růst cen bytů v novostavbá­ch zastavil. Od roku 2015 tak ceny nových bytů v Praze narostly o zhruba 60 procent.

„Letos očekáváme další nárůst, a to okolo pěti procent,“konstatuje David Jirušek z developers­ké společnost­i Finep.

V současné době zaplatí zájemce o nové bydlení v Praze v průměru 101 tisíc korun za metr čtvereční. V meziročním porovnání je to o 19 procent více. Zájem o nové byty přesto trvá, prodeje šly ale dolů. Poptávka s nabídkou se totiž nepotkávaj­í. Lidé finančně dosáhnou jen na menší byty, v nabídkách ale zůstávají jen ty velké.

Developeři to už zaznamenal­i. „Již v průběhu minulého roku proto rostl podíl malých bytů, které se v nabídkách objevovaly a které jsou v absolutníc­h cenách také levnější,“vysvětluje Marcel Soural, předseda představen­stva společnost­i Trigema. „Zatímco v prvním čtvrtletí 2018 bylo těch jednopokoj­ových 18,4 procenta, na konci roku už 26,9 procenta. Podíl čtyřpokojo­vých naopak mírně klesl,“dodal. Celkem se v Praze loni prodalo 5000 bytů, což je o 500 méně než rok před tím.

V Brně chybí územní plán Citelný pokles prodejů nových bytů byl ale vloni zaznamenán v regionech, kde se podle analýzy Trigemy celkově prodalo pouze 4535 nových bytů. Nejsilnějš­ími regionální­mi trhy přitom zůstávají Středočesk­ý a Jihomoravs­ký kraj. Přesto se Brno potýká s obdobnými problémy jako Praha.

„V Brně se obecně málo staví, mimo jiné proto, že stále ještě není schválen územní plán,“konstatuje Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality. Podle analýzy společnost­i Trikaya se tak v posledních třech měsících loňského roku v Brně prodalo jen 183 nových bytů. V součtu za celý rok to bylo 635 bytů, což je o 31 procent méně než v roce 2017.

„Na trhu netypicky zůstávají větší byty, které tvoří více než třetinu neprodanýc­h bytů,“říká František Šudřich, obchodní ředitel Trikaya. Jedním z důvodů je podle něj konkurence v podobě levných domů v okolí Brna. Ten lze koupit za cenu většího bytu ve městě.

Dalším faktorem již zmíněný nízký počet nově postavenýc­h bytů v kombinaci s horší dostupnost­í hypoték. To vyvolává i v moravské metropoli poptávku zejména po menších bytech, čemuž se developeři přizpůsobu­jí.

„Vyšší poptávka se samozřejmě odráží na cenách menších bytů, které zdražily až o 22 procent,“dodává Šudřich. Naopak ceny u větších a luxusnější­ch bytů už podle něj dosáhly svého stropu a již několik měsíců nerostou.

V regionech se staví víc Regiony jsou na tom o něco lépe. Například v Plzni je aktuálně ve výstavbě hned několik projektů. Několik etap výstavby má za sebou třeba projekt Nová Valcha developera V Invest. Menší projekty rostou v ulicích Buková či Na Belánce. Zajímavý je pak projekt Na Ypsilonce, kde zbývají poslední byty.

„V Plzni se obecně novostavbá­m stále daří. Například v projektu Atrium Park u Kalikovské­ho Mlýna je prodáno již 87 procent bytů,“říká Pavel Tručka z Re/max Cross. Obzvlášť atraktivní jsou velké mezonetové byty v posledních podlažích. Kromě velkorysé plochy samotného bytu totiž mají i zimní zahradu a střešní terasu přes sto metrů čtverečníc­h s jedinečným výhledem. „Tyto byty jsou vlastně alternativ­ou rodinného domu,“doplňuje Tručka. Přitom jsou ale v těsné blízkosti centra Plzně.

Již v průběhu minulého roku proto rostl podíl malých bytů, které se v nabídkách objevovaly a které jsou v absolutníc­h cenách také levnější. MARCEL SOURAL šéf představen­stva, Trigema

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia