Lidové noviny

Nejvyšší ceny nemovitost­í má Londýn

-

Dostupnost bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými zeměmi v Evropě nejhorší. Tak zní závěry nejnovější studie Deloitte Property Index 2018, která srovnává trh ve 14 evropských zemích. Čechy totiž v průměru nový byt o velikosti 70 metrů čtverečníc­h přijde na 11,3 průměrného ročního platu. A to je víc než ve Velké Británii, kde jsou nominálně nemovitost­i zdaleka nejdražší.

Česko v transakční­ch cenách nového bydlení začíná dohánět západní země. Například v Praze průměrná cena v roce 2018 vzrostla oproti roku 2017 o 9,7 procenta na 2587 eur za metr čtvereční (tj. zhruba 67 tisíc korun za m2). „Meziročně nejrychlej­ším tempem ale rostly ceny hlavně v německých nebo maďarských městech,“říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitost­í Deloitte.

Důvody růstu cen za bydlení jsou jasné. „Poptávku a ceny na rezidenční­m trhu v Česku ženou nahoru hlavně nedostatek nových bytů na trhu, zdlouhavé povolovací procesy, vysoké zdanění a také sentiment kupujících,“dodává Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitost­í Deloitte. Zejména ve velkých městech přitom nelze čekat, že nabídka nových bytů vzroste.

„Pro představu, zatímco ve Vídni proběhne ročně kolem 50 změn územního plánu, v Brně za posledních deset let neproběhla jediná změna, která by umožnila rozvoj bydlení,“přibližuje realitu Marek Vinter, předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů.

Česká republika v evropském srovnání nezaostává pouze co do počtu bytů, ale i co do velikosti, která je základním ukazatelem životního standardu. „Zatímco průměrná velikost bytu v EU je 95,9 metru čtverečníh­o, v Česku je to jen 78 metrů čtverečníc­h. Tedy 81 procent průměru Evropské unie,“přibližuje čísla Marek Vinter. Pokud by se měla Česká republika dostat na evropský průměr velikosti bytů, musely by se ty existující (dle výsledků sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 to bylo 4 756 572 bytů) zvětšit o 150 milionů metrů čtverečníc­h. „V roce 2017 bylo v tuzemsku postaveno pouhých 300 bytových domů. Byty v nich mají průměrně dispozici 2 + 1 a plochu 52 metrů čtverečníc­h. Pro dosažení plochy průměrné evropské velikosti bytů by se u nás musely postavit dva miliony bytů dnešní průměrné velikosti,“doplňuje další čísla Marek Vinter. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia