Lidové noviny

Sparta zvažuje místa k stání v kotli

- JAN KREJCAR

Fanoušci Sparty se bouří proti plánům na přestavbu fotbalovéh­o stadionu, neboť budova na jižní tribuně by snížila kapacitu pro „kotel“. Zvažovaným řešením je návrat míst k stání.

PRAHA Dlouhých pětadvacet let nedoznal fotbalový stadion na Letné radikální rekonstruk­ce. Za tu dobu se na něm zlepšovala úroveň zázemí (občerstven­í, toalety, ozvučení), ale výraznější změnou byla jen úprava hlavní tribuny v zimě 2015, kde přibyly sky boxy.

Nyní se objevil návrh přestavby, jemuž ale většina příznivců příliš nerozumí a kritizuje jej. Týká se především modernizac­e jižní tribuny, kde sídlí „kotel“, k níž má přibýt budova s administra­tivními a komerčními prostorami nebo síní slávy. Změny by ubraly ochozu na kapacitě a ve výhledu by divákům vadily nosné sloupy.

„O kritice víme, a víme, že je masivní. Zpětná vazba je takového rázu, že je určitě nutné se jí zabývat,“uvádí pro LN šéf komunikace Sparty Ondřej Kasík. Termín rekonstruk­ce neupřesnil, nicméně podle informací portálu tn.cz by se měla přestavba uskutečnit v následujíc­ích čtyřech letech.

Návrh, vypracovan­ý kanceláří Pelčák a Partner Architekti, počítá s nástavbou, která se přidá na jižní tribunu, a tím ji vyrovná okolním budovám na severní straně Letenské pláně.

A bude na co navazovat, neboť stejná kancelář stojí i za projektem hotelu Letná, jenž se má nacházet na ploše dnešního tréninkové­ho hřiště Sparty, ležícího mezi stadionem, výjezdem z tunelového komplexu Blanka a ulicí Milady Horákové. Sparťanské týmy stejně již plochu nevyužívaj­í, neboť trénují především v areálu bývalého spartakiád­ního stadionu Strahov.

Původně měl přitom hřiště na letenské tréninkové ploše nahradit obchodní dům. „Měli jsme tenhle projekt v Komisi rozvoje na Praze 7, kde se nám povedl původní záměr obchodního centra, který je podle nás pro danou lokalitu nepříznivý, zvrátit v hotel, který je dle našeho názoru docela kultivovan­ý,“řekl LN ředitel Ústavu pro dějiny umění FF UK a historik architektu­ry Richard Biegel.

Právě nástavba se ale fanouškům nelíbí, na diskusních fórech ji přirovnáva­jí k akváriu. Samotní architekti studii nechtějí komentovat. „K projektu nemůžeme poskytovat žádné informace,“uvedla za kancelář Eva Pinďáková.

Z popisu na webu kanceláře však vyplývá, že se architekti ze své pozice snaží navázat na výšku okolních budov v okolí Letenské pláně. „Přízemí a spodní dvě patra slouží stadionu: je zde umístěna nová jižní tribuna včetně zázemí a vstupů. Vrchní tři patra a ustoupené střešní podlaží jsou administra­tivní budovou sloužící správě fotbalovéh­o klubu a s ním vlastnicky souvisejíc­ích společnost­í,“píše kancelář Pelčák a Partner Architekti u vizualizac­e.

Kasík přiznává, že se z provozního hlediska o něco sníží kapacita jižní tribuny. „Zároveň se ale zvýší kapacita všech čtyř tribun přidáním jedné řady. To by bylo ve hře, pokud bychom snižovali úroveň hrací plochy, což je v tuto chvíli možné,“upozorňuje.

Kapacita stadionu se snižovala i při rekonstruk­ci hlavní tribuny. V roce 2015 se sice zmenšil počet sedadel, ale zlepšily se podmínky pro VIP hosty a klubové sponzory, pro které byly vybudovány úplně nové prostory.

Na druhou stranu pro nejhlučněj­ší fanoušky sídlící právě na jižní tribuně bude možné znovu zavést místa k stání, která tuzemský fotbal od příštího ročníku opět povoluje. „Variantu safe-standing zvažujeme v případě, že bychom významně měnili podobu jižní tribuny, a to jakýmkoliv způsobem. Určitě bychom jej neimplemen­tovali tehdy, pokud by se do tribuny nezasahova­lo,“uvádí Kasík.

Otázkou ale zůstává, kdy rekonstruk­ci minimálně jižní tribuny provést. Hlavní tribuna v roce 2015 se předělával­a během zimní přestávky, jenže ta se od probíhajíc­ího ročníku zkrátila o tři týdny kvůli změně hracího modelu. „Zápasový režim by asi zůstal na Letné. Je na stole varianta, kterou rozpracová­váme, jak rekonstruo­vat stadion, aby zároveň mohl být k dispozici k utkáním. Ve světě bylo několik příkladů, kdy se předělával­o i za plného provozu,“dodal Kasík.

 ??  ?? Momentálně nese název podle sponzora Generali Arena. Pojme celkem 18 887 sedících diváků. První fotbalový stánek na stávajícím místě fungoval od roku 1917, stadion o dřevěné konstrukci byl otevřen v roce 1921. Po několika rekonstruk­cích, ta nejzásadně­jší proběhla v roce 1969, dostala aréna aktuální podobu v roce 1994.
Vizualizac­e plánovanéh­o vzhledu jižní tribuny směrem k Letenské pláni uvnitř stadionu.
Na pohledu zvenčí je vlevo vidět část plánovanéh­o hotelu.
Momentálně nese název podle sponzora Generali Arena. Pojme celkem 18 887 sedících diváků. První fotbalový stánek na stávajícím místě fungoval od roku 1917, stadion o dřevěné konstrukci byl otevřen v roce 1921. Po několika rekonstruk­cích, ta nejzásadně­jší proběhla v roce 1969, dostala aréna aktuální podobu v roce 1994. Vizualizac­e plánovanéh­o vzhledu jižní tribuny směrem k Letenské pláni uvnitř stadionu. Na pohledu zvenčí je vlevo vidět část plánovanéh­o hotelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia