Lidové noviny

Stoleté čekání na koncertní síň

- MARTIN SHABU

PRAHA Už desítky let metropole marně čeká na otevření nové koncertní síně pro rozsáhlejš­í symfonická díla. Poslední páska se přestřiháv­ala v lednu 1912 v Obecním domě. Obyvatelé monarchie tehdy spatřili Smetanovu síň. Právě ta je ale momentálně dočasně uzavřená kvůli technické závadě. Otevře se znovu až v polovině března.

Přes změny režimů, vlád i magistrátn­ích koalic se stále nedaří přejít od plánování ke stavění. Všichni se přitom shodnou, že nový prostor spojený s moderní architektu­rou by si Praha zasloužila.

Předloni přitom pražský magistrát zavelel k výstavbě nedaleko stanice metra Vltavská. Jenže plány havarovaly. Zpracování­m náležitých studií byl pověřen Institut plánování a rozvoje.

Do letošního února měl představit studii s detaily projektu. Ale institut ještě neuzavřel ani výběrové řízení, ve kterém se snaží vybrat architekto­nické studio, jež studii dá na papír.

„Nejsem schopný sdělit nic více než to, že výběrové řízení stále běží. V souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek je proto možná pouze formální komunikace mezi zadavatele­m a účastníky řízení a dále zveřejňová­ní informací na profilu zadavatele, příp. ve Věstníku veřejných zakázek,“napsal LN včera Marek Vácha, mluvčí institutu. Jasné je tedy pouze to, že během dneška žádná studie nevznikne.

Evergreen všech pražských komunálníc­h voleb tak opět nabírá zpoždění. Sál s kapacitou více než 1800 diváků je pro zájemce o hudbu nadále snovou záležitost­í. Nepomohl ani vznik uskupení s názvem Spolek pro výstavbu nového koncertníh­o sálu v Praze, v němž působí známý architekt Josef Pleskot.

Tři sta tisíc Islanďanů to dokázalo

Úvahy o důstojné hudební síni se přitom táhnou již od doby vzniku Českoslove­nska. Česká filharmoni­e byla totiž v roce 1919 nucena opustit budovu Rudolfina. Židle filharmoni­ků tehdy ustoupily křeslům členů Národního shromážděn­í. O půl století později – v roce 1966 – dokonce už i proběhla architekto­nická soutěž. Novostavba koncertníh­o domu měla stát na náměstí Republiky. Vítěz ale vybrán nakonec nebyl.

Od té doby přibývají nové, „vhodnější“lokality ke konzumaci kultury, do země se ale nekoplo. Přitom „tři sta tisíc Islanďanů, kteří nedávno prošli bankovní krizí, si dokázalo postavit Harpu, koncertní síň originální­ho tvaru i pláště, vyvolávají­cího představy rozeklané skály, ledových krystalů a perleťovýc­h křídel vážky“, konstatova­l před šesti lety profesor architektu­ry Miroslav Masák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia