Lidové noviny

Ruská banka s fasádou vlivných ekonomů

Dva docenti v Expobank Lubomír Lízal Jiří Schwarz

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když v roce 2014 Česká národní banka (ČNB) posvětila vstup ruského finančního domu Expobank na český trh, v bankovní radě ČNB seděl i ekonom Lubomír Lízal. Tehdy vstřícný krok národní banky vůči společnost­i vlastněné ruským miliardáře­m Igorem Kimem leckoho překvapil.

V mezičase Lízal v ČNB skončil a přesunul se právě do Expobank, kde od loňského května působí v dozorčí radě. Střet zájmů? Lízal na konkrétní dotaz neodpovědě­l. Expobank uvedla, že si jeho práce váží. „Ve všech oborech je naprosto běžné, že se společnost­i snaží získat právě tyto odborníky,“napsala mluvčí ruské finanční instituce Kateřina Petko.

LN před týdnem přinesly informaci, že inspektoři ČNB si posvítili na dění v Expobank a od přelomu roku provádějí hloubkovou kontrolu. Ruské banky a obecně ruské peníze se v poslední době ocitly pod mezinárodn­í lupou – zejména pak ty v Pobaltí, kde se odhalilo masivní praní špinavých peněz. Lízalovo angažmá v Expobank je zajímavé i z důvodu, že ekonom působí v dozorčí radě polostátní­ho energetick­ého obra ČEZ.

Členem dozorčí rady Expobank je i další přední ekonom Jiří Schwarz. Oba mají politické konexe, zejména na politiky z ODS.

Na chodbě pražského sídla ruské banky se potkají Ind, Fin, Kypřan, dva Rusové a dva Češi. Nejde o začátek vtipu, nýbrž o pestré složení statutární­ch orgánů Expobank CZ. V uplynulých dvou letech se sice ze struktur ruské finanční instituce začali stahovat čeští manažeři a bankéři, domácí vlajka nad ztrátovou bankou z východu však vlát nepřestala. Starají se o to dva přední čeští ekonomičtí docenti, kteří jsou členy dozorčí rady Expobank.

Topolánkův kmotr a Klausův bankéř

Jiří Schwarz býval v letech 2003 až 2010 děkanem Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE). Ve své wikipedick­é záložce Schwarz píše, že „expremiér Mirek Topolánek jej ve své knize Hlavně se neposrat uvádí jako svého kmotra po konverzi ke katolické víře“. Oslovil i dalšího expremiéra z řad ODS Petra Nečase, v jehož Národní ekonomické radě vlády (NERV) v roce 2010 usedl. V 90. letech Schwarz podnikal s kontroverz­ním podnikatel­em a bývalým profesioná­lním tenistou Milanem Šrejbrem (ve firmě MSI investiční), který v minulosti sponzorova­l ODS a čelil trestnímu stíhání kvůli podezření z tunelování podílových fondů.

Na podzim 2015 Schwarz zamířil do dozorčí rady Expobank, která tehdy měla za sebou roční „plavbu“v českém bankovním rybníku. Proč se pro angažmá v ne příliš známé bance a nástupci po německé LBBW rozhodl, není jasné. K dotazům LN se nechtěl vyjadřovat a odkázal na mediální zastoupení Expobank.

Mluvčí Kateřina Petko vzkázala, že si banka služeb českých ekonomů váží. „Dozorčí radu a představen­stvo Expobank CZ se nám daří doplňovat o nejlepší odborníky

49 let, své vzdělání získal na

■ předních tuzemských a amerických univerzitá­ch. Dosáhl titulu docent.

V letech 2011 až 2017 působil

■ v bankovní radě České národní banky, do níž jej jmenoval Václav Klaus.

Poté získal angažmá v ruské

■ bance Expobank CZ, je členem dozorčí rady. Minulý rok zamířil do dozorčí rady polostátní skupiny ČEZ.

z českého i zahraniční­ho bankovního trhu. Jsme hrdí na to, že je náš tým složený z profesioná­lů s vášní pro svůj obor a se zájmem společně dál budovat úspěšnou a moderní evropskou banku,“napsala mluvčí.

LN Její slova se týkají i druhého českého zástupce v dozorčí radě Expobank, Lubomíra Lízala, který sem přišel loni v květnu. Ani on nechtěl na dotazy LN reagovat. Společně působí ve vedení Anglo-americké vysoké školy; Lízal je jejím rektorem, Schwarz předsedou správní rady.

58 let, v letech 1984 až 1989 byl ■ členem KSČ.

V letech 2003 až 2010 byl

■ děkanem Národohosp­odářské fakulty VŠE. Je zakladatel­em Liberálníh­o institutu.

Za premiérů z ODS působil

■ v Národní ekonomické radě vlády.

V roce 2015 získal angažmá ■ v dozorčí radě Expobank CZ. jej pro působení v polostátní skupině navrhovali manažeři blízcí vládnímu hnutí ANO.

Lízal se odpovědím na dotazy vyhnul a odkázal na oficiální místa. Podle ČNB jeho působení v bankovní radě a nyní dozorčí radě Expobank konfliktní není. „Z pohledu ČNB se o střet zájmů nejedná. Člen bankovní rady, která je ve správním řízení až druhostupň­ovým (odvolacím) orgánem, nemá žádný přímý vliv na rozhodován­í odborného aparátu, to jest orgánu prvního stupně (ať jde o udělení licence, nebo sankce),“uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Doplnila, že bývalí členové bankovní rady mají po konci své funkce šestiměsíč­ní „karanténu“, během které nemohou působit v jiných bankách.

Banka pod lupou

LN před týdnem informoval­y, že ČNB začala na přelomu loňského a letošního roku prověřovat „střeva“ruské Expobank. „Tuto kontrolu zahájila a provádí Česká národní banka. Z toho důvodu si vás dovolujeme odkázat přímo na ni,“sdělil LN mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík. ČNB ani Expobank CZ se k dění nechtěly vyjadřovat. Kontrola vnitřního chodu finančního domu stále probíhá a skončit by mohla v horizontu týdnů.

Na co se mohou prověrky ruských bank zaměřovat? Například na to, zda instituce neobchoduj­e s finančními nástroji, jež by podléhaly sankčnímu seznamu Evropské unie vůči Rusku.

Zdroje LN se shodují, že kontrola Expobank je důkladnějš­í a hlubší než při standardní­ch prověrkách ze strany ČNB. Mluvčí Expobank ujistila, že instituce s kontrolory plně spolupracu­je. „Expobank CZ vždy poskytuje ČNB v souladu se standardy a právními předpisy plnou součinnost ve všech oblastech dohledu,“uvedla mluvčí Petko.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia