Lidové noviny

Fort Ivanka aneb Něco za něco

Fiktivní memorandum pro premiéra Babiše před jeho cestou do Spojených států

- ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Od: xxx, Ouřad strategick­ých služeb (OSS)

Komu: Ing. Andrej Babiš, předseda vlády ČR

In re: co bude od Vás chtít POTUS a co byste měl od něho chtít Vy

Prezident USA (POTUS) Donald J. Trump je politik transakční­ho typu. Jde mu o ekonomický a mocenský realismus. Dáte-li vy něco jemu (umožníte mu „vyhrát“), on dá něco vám. To mnozí (Západo)evropané nechápou.

Trump je rétoricky vstřícný vůči Putinovi, ale jeho vláda je vůči Rusku nejtvrdší od dob prvního prezidents­kého období Ronalda Reagana před pětatřicet­i lety. Zpřísnila sankce vůči Rusům; nutí nás posílit obranu členských zemí NATO v Evropě, navýšit naše obranné rozpočty; dodala Ukrajině protitanko­vé střely Javelin; tlačí na Německo, aby nebudovalo plynovod NordStream II z Ruska přes Baltské moře, který je výhodný pro Německo, leč nevýhodný pro země na východ a jihovýchod od nás; zvyšuje totiž ruskou možnost jejich energetick­ého vydírání a tím i ruský vliv.

Německo rádo poučuje ostatní o tom, jak být dobrými Evropany, a Trumpa kritizuje za to, že je unilaterál­ní a prý protievrop­ský. Přitom právě Německo rádo činí jednostran­ná rozhodnutí na úkor svých evropských partnerů: v roce 2011 proti jaderné energii, v roce 2015 ve prospěch islámské imigrace, nyní ve prospěch NordStream II. Jde-li o tento plynovod, Trumpova vláda je více proevropsk­á než ta německá.

Pro Trumpa je ale zásadní tvrdý postoj vůči Íránu a Číně. Přes to vlak nejede. Trump chce, abychom toto my Evropané akceptoval­i. Je protiíráns­kým a protičínsk­ým jestřábem, smiřme se s tím.

Většina evropských firem už svůj byznys z Íránu stáhla, protože americký trh je pro ně zajímavějš­í než íránský, a navíc se bojí amerických odvetných sankcí. Je proto bizarní, aby evropské země i nadále trvaly na překonané jaderné dohodě s Íránem z roku 2015. Je mrtvá.

Pročínský postoj prezidenta Zemana je pro Trumpa nepřijatel­ný; prezident Zeman se do Bílého domu nepodívá. V minulém vládním období byla pročínská i vládní sociální demokracie; viz „prohlášení (gangu) čtyř“nejvyšších ústavních představit­elů v říjnu 2016. Vy nejste pročínský, tudíž coby premiér máte šanci se s Trumpem dohodnout a uzavřít „deal“. To on miluje.

Co bude od Vás chtít

POTUS Trump?

1) Aby ČR zvýšila výdaje na obranu. Slibte mu to a udělejte to. Je to ostatně už odsouhlase­ný konsenzus celého českého demokratic­kého politickéh­o spektra.

2) Aby ČR za ty navýšené prostředky na obranu koupila i americké produkty, ať se obchodní bilance mezi USA a EU víc srovná. Slibte mu to a kupte pro Armádu ČR americké helikoptér­y.

3) Aby ČR nedala zakázku na dokončení/rozšíření Temelína Rusku nebo Číně. Nejraději by, aby ji dostal Westinghou­se, ale vědí, že pro něj to může být „až příliš vzdálený most“, který „nedá“. Ale i kdyby ji nezískala firma americká, nýbrž francouzsk­á či jihokorejs­ká nebo žádná, taky dobré. Hlavně ať ji nezíská firma ruská nebo čínská. To je Trumpův zájem. Slibte mu to a zařiďte to.

Když tyto tři věci učiníte, budete mít vůči Trumpovi silnou vyjednávac­í pozici a můžete od něho požadovat… co?

Co byste měl od Trumpa chtít Vy?

1) Aby Trump neuvalil clo na evropské automobily, natož clo 25 procent. To je sice jeho nejsilnějš­í páka vůči Německu, aby nebudovalo NordStream II, ale kdyby to clo uvalil na auta z EU, povede to k propadu české ekonomiky a Vy vejdete do dějin jako premiér, za něhož česká ekonomika padla. Ve vlastním zájmu vyjednejte, aby k tomu nedošlo. Povede-li se Vám to, Angela Merkelová Vám bude dlužit laskavost.

2) Ať Trump souhlasí se stálou americkou vojenskou základnou v Polsku, nazvanou Fort Trump, jejíž náklady jsou navíc Poláci ochotni uhradit. Je to nejen v zájmu ČR – čím více amerických vojáků na východ od ČR (nejen na západ, ale i na východ od nás), tím je ČR vůči hrozbám z východu bezpečnějš­í, ale můžete za to od Poláků požadovat laskavost.

Máte-li smysl pro humor, kuráž ignorovat konvenční moudrost, a chcete-li Trumpa „trumpovsky“překvapit, navrhněte mu i malou americkou základnu v ČR; pointou jest její název: neprohloup­íte a na Trumpa uděláte dojem – to jsou věci, které lichotí jeho egu –, když ji nazvete: ... Fort Ivanka.

3) Nechť Trump ukončí praktiku svého předchůdce, že zaměstnanc­i americké ambasády se účastní manifestac­í politickéh­o charakteru. Je to nedůstojné a urážlivé. ČR je svobodná země, každý může demonstrov­at za (téměř) cokoli či (téměř) proti čemukoli. Není nutné, aby se na tom podílely cizí ambasády. A je jedno, jaké manifestac­e to jsou, za co či proti čemu; ať už by byly oslavou dne daňové svobody, svátku práce, či pochodu LGBT hrdosti – což je ten případ, o kterém mluvíme. Na žádné z nich pracovníci americké ambasády být nemají.

Jde o nesentimen­tální transakce: Vy něco dáte jemu, on něco dá Vám. Nedá-li on něco Vám, nedávejte Vy nic jemu.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Vítání spojenců. Vyslechne Andrej Babiš napůl vážně míněnou radu a navrhne Donaldu Trumpovi, aby v Česku vybudoval menší vojenskou základnu? Na snímku z 30. března 2015 se americký vojenský konvoj přesouvá z pardubický­ch kasáren do Prahy.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Vítání spojenců. Vyslechne Andrej Babiš napůl vážně míněnou radu a navrhne Donaldu Trumpovi, aby v Česku vybudoval menší vojenskou základnu? Na snímku z 30. března 2015 se americký vojenský konvoj přesouvá z pardubický­ch kasáren do Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia