Lidové noviny

Slovan dluží, kam se podívá

Dluhy Slovanu

- JAROSLAV TOMAS

Sedm je šťastné číslo, ne však pro Slovan Bratislava. Známý hokejový klub se po sedmi letech v KHL dostal do dluhů, které ohrožují jeho existenci.

PRAHA/BRATISLAVA Na povrch vyplula informace, že Slovan dluží městu Bratislava téměř milion eur za pronájem stadionu. Klub se brání, že dosud své závazky vždy vyrovnal, nicméně primátor Matúš Vallo oznámil, že je ve hře i ukončení smlouvy a využití prostor na jiné akce.

„V podstatě je ve vzduchu hrozba, že když nezaplatí do prosince, stadion jim vezmou,“říká Iveta Weiszová, slovenská novinářka, která se ekonomicko­u situací Slovanu dlouhodobě zabývá.

Ta také na webu Sport24.sk vyčíslila celkovou sumu, kterou bratislavs­ký celek za aktuální sezonu dluží.

Podle jejích výpočtů jde o tři miliony eur. Nejvyšší částku klub dluží hráčům. Ti viděli poslední výplatu v polovině října, od té doby – tedy čtyři a půl měsíce – hrají zadarmo.

Kolik to dělá? Naše redakce po konzultací­ch s několika experty došla k částce zhruba 1,5 milionu eur. Průměrný plat ve Slovanu dělá cca 15 až 20 tisíc eur měsíčně, tato suma se týká zhruba dvou třetin týmu. Zbytek jsou mladí hokejisté, jejichž plat se pohybuje v rozmezí od tří do pěti tisíc eur měsíčně.

„Někteří ovšem mají letos i méně,“řekl zdroj dobře obeznámený se situací.

Zkušený obránce Ivan Švarný dodává: „Bavili jsme se s představit­eli klubu, kteří nám řekli, že nám chybějící peníze vyplatí. Datum neznáme, ale věříme, že se to stane.“

Další zásadní položkou je cestování. Slovan za sezonu v KHL nalétá přibližně 55 tisíc kilometrů, k tomu je potřeba připočíst i drahé ubytování v luxusních hotelech. Tady částka může hodně naskákat.

„Na druhou stranu to v KHL někdy funguje tak, že Slovan zaplatí hostujícím týmům ubytování v hotelu Hilton, jenž je přilepený hned u stadionu, a na oplátku dostane bydlení zdarma při výjezdu ven,“říká zdroj.

I tak Slovan musí za ubytování platit. Nic není zadarmo. Novinářka Weiszová zjistila, že klub neplní závazky v podstatě nikde. Dluží například i hosteskám a cheerleade­rkám, jejichž rodiče se ozvali. Měsíčně jde zhruba o částku deset tisíc eur. Podobně jsou na tom další zaměstnanc­i klubu.

Dlouhodobý problém

Souhrnná suma tři miliony eur se však týká pouze této sezony, Slovan kromě toho trápí i další dluhy z předchozíh­o ročníku. „O finančních problémech píšu od druhé sezony Slovanu v KHL, už tehdy neplnil své závazky. Tehdy to nikdo nebral vážně, ve městě vládla euforie. Problémy se táhnou, nabalují a rostou do neúnosných rozměrů. Nemyslím si, že je klub schopen v nové sezoně znovu hrát v KHL,“říká Weiszová.

Nejen pro ni je záhadou, že vedení KHL dá Slovanu nakonec každý rok licenci, byť je zřejmé, že má velké ekonomické problémy. Vysvětlení lze hledat především v politice.

Reprezenta­ční kouč Miloš Říha, jenž Slovan v minulosti vedl, v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz řekl: „Rusové mají Bratislavu rádi: je to blízko, je to levné, letiště je blízko, k tomu nádherný stadion a stejně krásný hotel hned vedle. Destinace je pro ně zajímavá.“

Možná proto vedení soutěže nakonec pokaždé přimhouří oči. Jenže to nepůjde donekonečn­a. Slovan

1,5 milionu eur dluží Slovan

podle odhadů hráčům na výplatách.

1 milion eur aktuálně činí

neuhrazené nájemné na stadionu Ondreje Nepely.

0,5 milionu eur jsou další

závazky klubu (cestování, hotely, další mzdy...).

3 miliony eur je tak odhad

dluhu za letošní sezonu.

se dostal na hranu, odkud už možná není cesty zpět. Shánění peněz je čím dál těžší, zvlášť když se od něj začínají odvracet fanoušci.

Klub má hodně pošramocen­ou pověst, hráči se do něj nehrnou, protože začínají mít obavy, zda uvidí nasmlouvan­é peníze. Předávají si mezi sebou informace a všichni vědí, že jsou běžné i pětiměsíčn­í odmlky ve vyplácení mezd.

Bratislavs­ký celek má přitom jeden z nejnižších rozpočtů (ne-li vůbec nejnižší) v KHL, který se pohybuje kolem 14 milionů eur. Jen pro porovnání: nejbohatší klub ligy z Petrohradu operuje se sumou okolo 80 milionů eur (cca dvě miliardy korun).

„Stejně jako v extralize má Slovan v létě zajištěnou zhruba polovinu rozpočtu a zbytek shání během ní. A situaci mu komplikuje ještě to, že nasmlouvan­í partneři platí se zpožděním,“popisuje další zdroj znalý poměrů ve Slovanu, který si nepřeje být jmenován.

I proto se už pár let hovoří o příchodu nového sponzora, který by měl situaci stabilizov­at. „Říkali nám o něm i teď,“tvrdí obránce Švarný. „Jeho jméno ale neznáme. Víc k tomu nemám co říct.“

Podle všeho jde o bublinu, která má uchlácholi­t věřitele. Slovan zatím padá níž a níž. Pokud nedokáže své dluhy uhradit, může to znamenat i bankrot – tedy definitivn­í konec.

 ?? FOTO HC SLOVAN ?? Slovenské trable. Bratislavs­ký Slovan dluží hráčům, městu, ale například i vlastním roztleskáv­ačkám.
FOTO HC SLOVAN Slovenské trable. Bratislavs­ký Slovan dluží hráčům, městu, ale například i vlastním roztleskáv­ačkám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia