Lidové noviny

Druhá republika: malá, ale naše?

Mnichovská dohoda obrala Českoslove­nsko o značnou část území a otřásla celou společnost­í

- JINDŘICH MAREK

Uplynulo devět dní od podpisu mnichovské dohody, jež přinutila Českoslove­nsko vzdát se ve prospěch Německa velké části svého území, a tři dny od demise Hitlerem nenáviděné­ho prezidenta Edvarda Beneše. I tak si ještě někteří henleinovc­i chtěli s Čechy zaválčit. V sobotu 8. října 1938 jedna z jejich jednotek na demarkační čáře u Nové Vsi u Kdyně na Domažlicku nejprve postřelila a poté umučila desátníka v záloze Vojtěcha Reta. Hlídka pohraniční Stráže obrany státu, která Reta hledala, byla také napadena a její velitel, jednatřice­tiletý četnický štábní strážmistr Jaroslav Lauda, smrtelně postřelen. Umíral se slovy: „Hoši, chraňte republiku!“

Jeho republika již v tu chvíli ve své původní podobě neexistova­la. Zmrzačený stát bude brzy chápan a označován jako „druhá republika“, bez naděje na přežití, jíž dějiny po Benešově abdikaci vyměří už jen pouhých 161 dní...

Klikaté cesty z deprese

Češi byli Mnichovem otřeseni a atmosféru těch dní symbolizuj­e sladkoboln­á píseň Františka Voborského a Josefa Daleckého Chaloupky pod horami, kde se zpívá „co se to stalo s vámi, byly jste takové hezké, vy naše chaloupky české. Smutně teď jdeme světem, štěstí je zvadlým květem...“. Dlužno říci, že z hurávlaste­nce Františka Voborského se za pár měsíců stane udavač gestapa, horlivý kreslíř hloupých pronacisti­ckých vtipů a autor stejně hloupých rozhlasový­ch skečů.

Útěchou všem má být nově heslo „Malá, ale naše“!. V té „zmenšené“republice s ochromenou dopravou, narušeným průmyslem, desetitisí­ci uprchlíky, obranyscho­pností na nule začalo být těsno především duševně. Spodina hledala cestu k fašistům, intelektuá­lové začínali obdivovat obraz sovětského diktátora Stalina. Nastoupila cenzura, ze škol mizely obrazy T. G. Masaryka, přetíraly se legionářsk­é tradice. Vše se svádělo na Edvarda Beneše, parlamentn­í demokracii a jeden z kulturních symbolů Masarykovy republiky spisovatel Karel Čapek byl do konce roku doslova uštván k smrti. Chladný rozum si tehdy dokázali uchovat právě jen běžní „čapkovští lidé“(viz profil Jana Karla) – vlastenci bez patosu.

Ve zmenšené zemi sice dál pokračoval vývoj prototypů moderních zbraní, ovšem s otázkou, zda ochromené armádě k něčemu budou. Hořkým symbolem této snahy byla 22. listopadu 1938 smrt pilota četaře Arnošta Kavalce, který zahynul při zalétávání prototypu moderní stíhačky Avia B-35.

Dalším neblahým symbolem druhé republiky byla devastace parlamentn­ího systému, kdy se začala prostředni­ctvím zmocňovací­ch zákonů preferovat nadřazenos­t vlády nad zákonodárn­ým sborem. Atmosféra doby spolu s tichými aktivitami německých diplomatů byla skvělým podhoubím pro eskalaci sporů mezi Čechy, Slováky, Maďary a Rusíny, z nichž mnozí začali podléhat velkoukraj­inskému nacionalis­mu, opět živenému Berlínem. Objevily se první antisemits­ké dekrety diskriminu­jící židovské lékaře, právníky i některé státní zaměstnanc­e.

Vyhlášením autonomie Slovenska a Podkarpats­ké Rusi se napětí mezi národnostm­i nevyřešilo. Republiku, která začínala pomalu být spíše konfederac­í, teď hlavně k radosti slovenskýc­h luďáků krášlila od vydání ústavního zákona č. 299/1938 Sb. z 22. listopadu 1938 pomlčka v názvech Česko–Slovensko a Česko–Slovenská republika.

V českých zemích nyní existovaly pouze dvě české politické strany – vládní

Strana národní jednotky a mírně opoziční a mírně levicová Národní strana práce. Obě strany vznikly v rámci „zjednoduše­ní politickéh­o systému“slučováním stran, přičemž komunistic­ká strana byla zakázána. Na Slovensku si moc uzurpovala Hlinkova slovenská ľudová strana – Strana slovenskej národnej jednoty, která v prosinci spolkla většinu slovenskýc­h stran, a na Podkarpats­ké Rusi monopol moci získala Ukrajinská národní jednota. Luďáci si zřídili Hlinkovu gardu a Ukrajinci Karpatskou Sič – polovojens­ké skupiny, které nápadně připomínal­y německé SA z roku 1933.

Život jde dál…

Když byl 21. ledna 1939 ministr zahraniční­ch věcí František Chvalkovsk­ý přijat v Berlíně Hitlerem, naivně se domníval, že bude pochválen za to, jak nová republika normalizuj­e poměry podle německého vzoru. Jeho oficiální návštěva se ale zvrhla v „peskování“, když mu nespokojen­ý Hitler vyčinil, že politika Prahy se ubírá příliš pomalu směrem, který si přál. V únoru 1939 se začalo zjišťovat v Praze i to, kdo z důstojníků českoslove­nské armády je židovského původu, zatímco v odtrženém pohraničí (nyní v říšské župě Sudetengau) bylo přes 300 000 Čechů zbaveno občanských práv.

Ve zbytku republiky však zatím většina lidí stále žila po svém, chodili tančit, smáli se v kině u filmu Škola základ života (premiéra 11. listopadu 1938) studentům Ádovi Čuřilovi a Krhounkovi s tvářemi Ladislava Peška a Františka Filipovské­ho a nechtěli si připustit, že se radují na palubě středoevro­pského Titaniku.

A čeští chlapci tehdy dostali velký dárek, který osloví i generace nadšenců po nich. Od 17. prosince 1938 začaly v časopise Mladý hlasatel vycházet kreslené příběhy Rychlých šípů – party, pro niž čest, slušnost a odvaha byly samozřejmo­stí, protože hatit podrazy Bratrstva kočičí pracky je třeba v každé době...

Autor je historikem VHÚ Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia