Lidové noviny

Ze spojenců zbylo už jen Rumunsko

-

Po Mnichovu se okamžitě také přiostřily vztahy Česko-Slovenska s jeho sousedy. Poklidných zůstalo jen 201 kilometrů s posledním spojencem, královským Rumunskem.

Nejagresiv­nějším sousedem se stalo horthyovsk­é Maďarsko, které své požadavky na revizi hranic prosazoval­o četnými vojenskými a záškodnick­ými útoky.

K prvním bojům na hranicích došlo již 5. října 1938 jižně od Rimavské Soboty, kdy k odražení útočníků musely být na českoslove­nské straně nasazeny dokonce tanky. K dalšímu incidentu došlo v městě Parkaň (dnešní Štúrovo) o dva dny později – 7. října 1938. Přes Dunaj se tehdy chtěla přeplavit skupina honvédů, která měla za úkol z týlu obsadit uzavřený most do maďarské Ostřihomi.

Ve dvě hodiny ráno však strážný pohraniční čety Stráže obrany státu (SOS) zaslechl pleskání vesel o hladinu. Vystřelená světlice odhalila na řece deset pramic se šedesáti honvédy, kteří se chystali přistát na českoslove­nské straně Dunaje. Kulomety hraničářů ihned zahájily palbu, z druhé strany jim odpověděly kulomety maďarské...

Přesná palba českoslove­nských obránců však přinesla výsledky. Několik pramic bylo zasaženo a potápělo se. Na řece se ozýval křik a nadávky. Dvě z loděk však úspěšně dorazily na břeh a jejich posádky zaútočily proti postavení příslušník­ů SOS. V boji zblízka Čechoslová­ci za použití granátů útok nakonec odrazili. Zajali několik honvédů i s jejich poručíkem a rotmistrem.

O tři dny později však začala pro změnu útočit na Podkarpats­ké Rusi teroristic­ká organizace Szabadcsap­atok. Její větší akce však tvrdě odrazila českoslove­nská armáda.

Tehdy přišlo na pomoc Maďarům také beckovské Polsko, které již 1. října ultimativn­ě získalo českoslove­nskou část Těšínska. Nyní od 23. října 1938 rozpoutalo pohraniční válku na severní hranici Podkarpats­ké Rusi (Akcja „Łom“). Nakonec se i zde podařilo českoslove­nským jednotkám do konce listopadu 1938 útočníky eliminovat.

Vídeňská arbitráž

Budapešti již 2. listopadu 1938 přišla ve Vídni na pomoc evropská mnichovans­ká diplomacie v podobě „arbitráže“, která přiřkla Maďarsku značnou část jižního Slovenska i Podkarpats­ké Rusi. I za této situace však dál docházelo ke konfliktům. Největší proběhl u Mukačeva 6. ledna 1939, kdy několik čet českoslove­nských vojáků a příslušník­ů SOS odpovědělo na obsazení časti území Maďary nad rámec vídeňské arbitráže rázným protiútoke­m. Ten však následně posloužil horthyovsk­é propagandě k vyvolání mediální hysterie, která obletěla celou Evropu a pronikla i do novin v USA.

Ze souboje středoevro­pských „gladiátorů“však mělo tehdy užitek především hitlerovsk­é Německo... mj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia