Lidové noviny

Kupředu vzad! Za bývalými voliči

- KATEŘINA SURMANOVÁ HRADEC KRÁLOVÉ

Být vtipný, ale nesklouzno­ut ke směšnosti. Získat sebedůvěru, ale nečekat, že voliči se sami vrátí, když vypukne krize nebo se jim dostkrát zopakuje, že podnikatel Andrej Babiš není levicová veličina. Kdyby si znovupotvr­zený předseda ČSSD Jan Hamáček sepisoval úkoly, těmito dvěma by začínal. Prohrané sněmovní volby uvrhly členy nejstarší české politické strany do trudnomysl­né letargie, již neumí vyléčit ani účast ve vládě. V nadhlaví úkolovníku by tak stálo: porazit poraženect­ví.

„ČSSD není mrtvá, už jsme přežili horší věci než jedny prohrané volby, ale mrzí mě ten defétismus a já všechny prosím, aby toho nechali. Stranu, která si nevěří, nikdo nevolí,“vyzval Hamáček straníky na včerejším prvním dni sjezdu v Hradci Králové. Proslov si podle informací LN notně piloval, aby z něj šla energie a ráznost, jíž se v ideálním případě mají delegáti nakazit. Vyzyvatele neměl a svou pozici potvrdil s přesvědčiv­ým ziskem 86,4 procenta.

Zhruba deset let se sociální demokraté zaobírají stejným dilematem. Snaží se udržet tvrdé jádro voličů, což jsou hlavně zaměstnanc­i, samoživite­lé a důchodci, a současně vyhnat úponky do velkých měst, k liberálním intelektuá­lům. Kdyby měly být odpovědí volební výsledky, je skóre jasné. Od chvíle, co oranžoví tříští pozornost vůči voličským skupinám, sympatizan­ti z jádra hledají ochranu jinde, především u hnutí ANO, a liberálové nepřicháze­jí.

Na včerejším sjezdu byla tónina stejná. Vystoupení těch, kdo se chtějí vrátit do časů Miloše Zemana a Jiřího Paroubka, zahájil prvně jmenovaný, který coby bývalý předseda strany a prezident přijel partaj podpořit. „Nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako sociální demokracie. Je to 4,5 milionu zaměstnanc­ů, 1,5 milionu starobních důchodců. Někdy pod voláním mladých, nezkušenýc­h, velkoměsts­kých liberálů jste na ně zapomněli a odehnali je od sebe. Někdy jsem měl dojem, že ČSSD je spoluorgan­izátorem pochodu Pride Prague, ne stranou práce. Menšiny mají mít místo ve vašem programu, ale nezapomíne­jte pro ně na většinu,“uvedl prezident.

Konec klanových válek?

S podobným apelem se na delegáty obrátili i poslanec Jaroslav Foldyna a bývalý druhý muž ČSSD Michal Hašek. Jejich výpad nesměřoval vůči Hamáčkovi. Naopak, i Hašek coby čelný reprezenta­nt poněkud renegátské platformy „Zachraňme ČSSD“chce podle informací LN přestat s klanovými válkami. Hamáček na to slyší, příměří se hodí oběma. Jako problemati­ckého vnímají někteří straníci především ministra zahraničí Tomáše Petříčka: nejenže je nositelem střetu s prezidente­m, ale svými prohlášení­mi se vztahuje k tomu, co (se) nazývá moderní liberální levicí. To je termín, jehož obsah partaj marně hledá od Sobotkova nástupu, a ve své většině se s ním nechce a neumí ztotožnit. „Je fajn dívat se na městské liberály. Soutěžíme o ně s TOP 09 a Piráty,“shrnul stanovisko konzervati­vnějšího křídla Hašek. Foldyna nynější vývojové stadium nazval „ČSSD Bohuslava Sobotky bez Sobotky“.

Témata, na nichž hodlá menší vládní partner stavět, indikují, že program půjde ke kořenům: nejnižší výdělek na úrovni poloviny průměrné mzdy, boj s odlivem korporátní­ch zisků, zdanění bank, ochrana vody i surovin před cizími vlastníky. Poslední aktivity hnutí ANO otevírají pro ČSSD možnost, aby se ochrany zaměstnanc­ů opět ujala. Do této oblasti patří nápad, aby náklady na zdraví státních pojištěnců přešly z eráru na zaměstnanc­e. „Vládní spolupráce funguje korektně, dohody a program se plní. Dokud to bude trvat, zůstaneme. Ale i kdyby nás partner začal podrážet a objímat se s pravicí, můžeme odejít. Vláda není posvátná kráva,“shrnul staronový předseda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia