Lidové noviny

Ohroženého Petříčka podržel šéf

- ONDŘEJ KOUTNÍK HRADEC KRÁLOVÉ

Ač si prezident Miloš Zeman odpustil na sjezdu konkrétně jmenovat člověka, kterého by delegáti neměli volit do vedení ČSSD, všem bylo jasné, o kom mluví. Ministr zahraničí Tomáš Petříček hlavu státu dráždí prozápadní a prouprchli­ckou politikou, prezidento­vi navíc před sjezdem sám nahrál svým neuváženým prohlášení­m. Úspěch ve volbě místopředs­edů spojil se setrváním ve vládě. Bylo logické, že latentním tématem sjezdu se stala otázka, co by se stalo, kdyby Petříčka nezvolili.

Na odpověď nedošlo, protože podle nočních informací LN je ministr zahraničí mezi čtyřmi zvolenými místopředs­edy. Spolu s ním uspěli Michal Šmarda, Jana Maláčová a Ondřej Veselý. Petříček měl z nich nejméně hlasů, na zvolení v prvním kole to však stačilo.

Úvahy o možné vládní rošádě uťal ještě před hlasováním staronový předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který po svém zvolení prohlásil, že změny nechystá. Bez ohledu na to, jak sjezd dopadne. „Stále platí, že s prací našich ministrů jsem spokojený,“odmítl Hamáček spekulace o výměnách.

Petříčkův předsjezdo­vý manévr mohl být jeho příznivci vnímán jako projev odvahy, z hlediska strategick­ého šlo o zbrklý a nepromyšle­ný krok. Zbytečně se vystavil ošemetné pozici, kdyby v místopředs­ednické volbě pohořel. Prezident by se o něho „otíral“ještě více než doposud, když Petříčka neřadí mezi úspěšné politiky.

Vzhledem k jeho předsjezdo­vému prohlášení o možném odstoupení o to více překvapilo, v jaké hlasovací kondici na sjezd dorazil. Ještě na začátku prvního dne jeho lidé neměli jistotu, že se mu podaří ve volbě uspět. Mezi kandidáty na místopředs­edy navíc byli adepti, kteří přednesli oslnivější projev.

K večeru se situace v jeho okolí uklidnila. Delegáti klíčových regionů podle kuloárních informací našli shodu a hlasovací koalici pro podporu vybraných favoritů. „Jediná loutka, s níž jsem přišel do styku, je maňásek Ferda, kterého mi půjčila má dcera pro štěstí. A s ním zahraniční politiku ani stranické věci rozhodně nekonzultu­ji,“bránil se Petříček v projevu výtkám, že je jen loutkou Miroslava Pocheho. Nutno však dodat, že to byl právě tento europoslan­ec, kdo pro svého bývalého asistenta na sjezdu podporu vyběhával.

 ?? FOTO ČTK ?? ČSSD Bohuslava Sobotky bez Sobotky, tak vidí jeden z výrazných kritiků Jaroslav Foldyna současnou sociální demokracii
FOTO ČTK ČSSD Bohuslava Sobotky bez Sobotky, tak vidí jeden z výrazných kritiků Jaroslav Foldyna současnou sociální demokracii
 ??  ?? Tomáš Petříček byl včera už v prvním kole zvolen místopředs­edou. Spolu s ním i Jana Maláčová, Michal Šmarda a Ondřej Veselý. FOTO ČTK
Tomáš Petříček byl včera už v prvním kole zvolen místopředs­edou. Spolu s ním i Jana Maláčová, Michal Šmarda a Ondřej Veselý. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia