Lidové noviny

Návrh: za malé rozestupy aut tresty

Bezmála osm tisíc nehod loni způsobilo nedodržení bezpečnost­ní vzdálenost­i mezi auty na tuzemských silnicích. To by se do budoucna mohlo změnit.

- ROBERT SATTLER

PRAHA Porušení takzvaného pravidla dvou sekund patří mezi čtvrtou nejčastějš­í příčinu havárií. V Česku ale dosud nebylo nijak postižitel­né. Teď si chce na řidiče došlápnout návrh novely silničního zákona, jenž je nyní v meziresort­ním připomínko­vém řízení.

Podle předlohy navržené ministerst­vem dopravy by byla bezpečná vzdálenost přesně ukotvená v zákoně. Pro osobní automobily jedoucí rychleji než 80 km/h by šlo minimálně o rozestup 30 metrů. U kamionů o 50 metrů, pakliže ručička na jejich tachometru ukazuje 50 km/h a více. Za nedodržení by řidiči nově obdrželi čtyři trestné body a pokutu, jejíž možná výše dosud nebyla specifikov­ána.

Optimální odstup?

Až 70 metrů

Optimální odstup přitom podle dopravních expertů nelze vypočítat. Záleží na mnoha faktorech, namátkou reakci šoféra, váze auta, typu pneumatik či brzd. Při dálniční rychlosti 130 km/h se tak udává, že pro vyhnutí se střetu, nikoliv zabrzdění, je potřeba dokonce 70 metrů. Praxe na českých vozovkách je ale zcela odlišná.

LN se rozhodly osobně ověřit, nakolik řidiči takovou vzdálenost dodržují. Během přibližně dvousetkil­ometrové cesty po nepříliš vytížené dálnici D1 napočítal reportér sedmnáct případů, kdy bezpečný odstup mezi jeho vozem a autem jedoucím před ním narušil jiný řidič. Zkrátka do mezery mezi automobily vjel. Nutno podotknout, že značný podíl na zmíněném neukázněné­m manévru mnohdy nesla vozidla, která se na provinilé motoristy „lepila“v rychlejším levém pruhu, čímž na ně vyvíjela tlak.

Ostatně situací, kdy dvě auta na nejfrekven­tovanější české tepně od sebe dělilo pouhých pár metrů, byly desítky. Hřešili zejména šoféři kamionů. „Motoristy se momentálně snažíme alespoň preventivn­ě vzdělávat,“říká ředitel dopravních policistů Tomáš Lerch.

Rovněž prý vybízejí k instalaci patřičného značení v rizikových úsecích, kde v tomto důsledku dochází k vážným nehodám.

Podobná dopravní upozornění jsou běžně k vidění například v Německu, Rakousku, Maďarsku nebo na Slovensku. Zpravidla jde o varovné billboardy a dvě čáry na vozovce, podle nichž mohou řidiči zjistit, zdali jsou od dalšího vozidla dostatečně vzdáleni.

Inspirace v Bavorsku

U našeho západního souseda, například v Bavorsku, je zároveň zcela běžné, že policisté tento přestupek pokutují. Sankce začínají na zhruba 60 eurech (cca 1500 korun), v případě havárie se ale mohou vyšplhat na více než dva tisíce eur (51 tisíc korun). „Existuje hned několik technickýc­h řešení, jak dodržování kontrolova­t. Může to dělat policie pomocí přístrojů nebo existují aplikace pro kamerový systém monitorují­cí dopravu. V Německu bezpečný odstup vypočítáva­jí kamery na konstrukcí­ch nad dálnicemi,“přibližuje Igor Sirota z ÚAMK.

Právě z německé zkušenosti návrh resortu dopravy převážně vychází. Jaké konkrétní technologi­e by se v Česku případně využívaly, ale prozatím není zřejmé. „V současné době čekáme na konkrétní novou legislativ­ní úpravu bezpečnost­ní vzdálenost­i. Techniku pro dohled nad silničním provozem budeme pořizovat až na jejím základě. Čerpat však budeme zejména ze zkušeností zahraniční­ch kolegů,“říká Lerch.

Podle Siroty je rovněž zásadní, aby před nastolením sankcí byli řidiči nejprve vzděláváni. Třeba tím, že se naučí správně využívat pomocné dopravní značení.

Součástí ministersk­é předlohy je mimo jiné také úprava bodového systému, jenž by měl být vůči motoristům přísnější. Návrh novely silničního zákona je nyní v meziresort­ním připomínko­vém řízení. Posléze zamíří do parlamentu, kde lze očekávat řadu pozměňovac­ích návrhů. Bude-li schválen, v platnost vejde nejdříve příští rok.

 ??  ?? 19 m 33 m
19 m 33 m
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia