Lidové noviny

Bude v Praze Centre Pompidou?

- PAVEL VOKATÝ

PRAHA Spolupráce mezi Prahou a francouzsk­ým Centre Pompidou dostala včera jasnější obrysy. Premiér Andrej Babiš (ANO) se s jejím ředitelem Sergem Lasvignese­m a ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem sešli ve Veletržním paláci, aby dohodli, že část sbírek centra bude v roce 2021 k vidění v Salmovském paláci na Pražském hradě. Půjde přibližně o šedesát až sedmdesát děl. „Ceny těchto uměleckých předmětů jsou na dnešním trhu tak astronomic­ké, že bychom si je nikdy nemohli dovolit,“vysvětluje Fajt. V této souvislost­i padlo například jméno Andy Warhola.

Na oplátku chce po Francouzíc­h to samé – dostat české a vůbec středoevro­pské umění do západní Evropy. Vyvézt by se měla nejen klasická díla typu obrazů či soch, ale také videoart, taneční představen­í, filmové projekce nebo performanc­e. „Centre Pompidou je dnes významná značka a veškerá muzea a galerie na světě usilují o jeho spolupráci,“míní Babiš. „Pokud všechno dobře dopadne, mohli bychom být kulturním hubem spojující Francii s celým naším regionem.“K tomu má také posloužit memorandum o spolupráci a porozumění, které by měl Fajt rád hotové a podepsané ze zástupci Centre Pompidou během dubna, kdy se ve Francii koná konference evropských muzeí zaměřených na moderní a současné umění. Po rekonstruk­ci Veletržníh­o paláce by pak část sbírek Centre Pompidou mohla být vystavená i tam.

Ředitel centra Serge Lasvignes si během návštěvy Prahy, kde byl poprvé v životě, prohlédl jak Salmovský, tak Veletržní palác, kde je k vidění francouzsk­á sbírka s obrazy Paula Gauguina, Vincenta van Gogha nebo Pabla Picassa. Tu v roce 1923 inicioval Tomáš Garrigue Masaryk a mladý českoslove­nský stát za ni v té době zaplatil šest milionů korun. Dnes má tento soubor hodnotu přibližně 45 miliard korun.

Získat licenci pařížské galerie není vůbec jednoduché. Jedna pobočka Centre Pompidou funguje od roku 2010 ve francouzsk­ých Metách jako Centre Pompidou-Metz, druhá od roku 2015 ve španělské Malaze. Třetí se chystá letos na jaře v čínské Šanghaji. Národní galerie už s centrem v minulosti spolupraco­vala například na retrospekt­ivě Františka Kupky ve Valdštejns­ké jízdárně.

„Pokračujem­e v projektu, který vznikl loni při návštěvě francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona v Praze,“říká Babiš. „S Centrem Pompidou chceme dlouhodobě spolupraco­vat, je to pro nás prestižní záležitost. Doufejme, že to dobře dopadne.“Jak ale bude tato spolupráce přesně vypadat, není zatím jasné. Domluvená je pouze výstava v Salmovském paláci, která bude navazovat na výpůjčku z vídeňské Albertiny, jež bude na Pražském hradě k vidění příští rok.

S rekonstruk­cí Veletržníh­o paláce a plány na výstavu v Salmovském paláci padl také pod stůl nápad na výstavbu nové budovy Národní galerie v Praze u Hradčanské.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia