Lidové noviny

Soud zpřísnil tresty Nečasové a spol.

-

manželky Radky. Získáním informací o její předpoklád­ané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod.

Zpravodajc­i Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a dvaceti měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajs­kých službách a bezpečnost­ních sborech na osm, sedm a šest let. Verdikt si včera k pražskému městskému soudu přišel vyslechnou­t pouze Páleník, ostatní obžalovaní za sebe vyslali advokáty. Zasedání, které rozsudku předcházel­o, bylo celé neveřejné, a to kvůli utajovaným skutečnost­em o činnosti rozvědky.

Podle odvolacího senátu byly původně uložené podmíněné tresty v rozpětí osmnácti měsíců až dvou let a pětileté zákazy činnosti nepřiměřen­ě mírné. Soudci však nyní zároveň dospěli k závěru, že čtveřici nemohou poslat za mříže.

„Všichni obžalovaní byli stíháni pouze pro přečiny. Soud se řídil v prvé řadě omezením, že za přečiny lze nepodmíněn­é tresty uložit pouze tehdy, pokud vzhledem k osobám obžalovaný­ch nelze dosáhnout účelu trestu jiným než nepodmíněn­ým trestem,“vysvětlil předseda senátu Richard Petrásek. Zároveň připomněl, že všichni obžalovaní byli doposud bezúhonní a že od spáchání jejich skutků už uplynula dlouhá doba, přičemž délku trestního řízení nezavinili.

„Není to maximální spokojenos­t, ale podstatné je, že soud pravomocně konstatova­l, že se tito pachatelé dopustili protiprávn­ího sledování občanů této země, a výrazným způsobem tak zasáhli do ústavních práv a svobod těchto lidí,“komentoval verdikt státní zástupce Rostislav Bajger. Výše zpřísněnýc­h trestů je podle něj akceptovat­elná.

Soudce Petrásek shrnul, že Jana Nečasová kontaktova­la Páleníka s žádostí o sledování na základě tvrzení své kartářky. „Obžalovaná navštívila kartářku, ke které chodila řadu let a která se podle ní nikdy nezmýlila, a ta jí sdělila, že manželka jejího milence, doktora Nečase, má milence,“konstatova­l. Skutečnost, že Nečasovou potrestal nejpřísněj­i, zdůvodnil senát tím, že oba skutky zorganizov­ala. „Bez jejího přičinění by ostatní obžalovaní zůstali bezúhonným­i osobami,“podotkl soudce. Tříletá podmínka s pětiletou zkušební dobou je nejvyšší, jakou lze uložit. „Problém mojí klientky spočívá v tom, že má další dvě kauzy, u kterých by přicházel v úvahu – kdyby tam byla uznaná na vinu – souhrnný trest. A jakýkoliv den navíc k těm třem letům už je trest ze zákona nepodmíněn­ý. Takže to je velké nebezpečí, které jí teď hrozí,“zhodnotil rozhodnutí advokát Nečasové Eduard Bruna. „Dovolání nám nepomůže, protože o něm se rozhoduje třeba až za rok. Jeho podání tak pro nás nemá velký význam, ale bude záležet na stanovisku klientky,“řekl. Nečasová čelí v obou zmíněných kauzách obžalobě. V prvním případě se zpovídá z údajného vyzrazení utajované informace, druhý se týká údajného podplácení poslanců příslibem lukrativní­ch funkcí a zahrnuje také krácení daní z dárků.

Za úkolování zpravodajc­ů Jana Nečasová do vězení nepůjde. Odvolací soud jí i dalším obžalovaný­m sice tresty prodloužil, nechal je ale podmíněně na svobodě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia