Lidové noviny

Žehlí prezidentů­v zeť dluhy?

- MARTIN HAMPEJS

RIJÁD/PRAHA Velké turné zetě amerického prezidenta po Blízkém východě. Za normálních okolností by média věnovala takové události velkou pozornost, ne však tentokrát. Celá blízkových­odní štace totiž zapadla ve stínu setkání prezidenta Donalda Trumpa s diktátorem Kim Čong-unem a výpovědí bývalého prezidento­va právníka Michaela Cohena před několika výbory Sněmovny reprezenta­ntů.

Jared Kushner přitom zavítal hned do šesti zemí – Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Ománu, Bahrajnu, Turecka a Kataru. První zastávkou se stala Saúdská Arábie, kde se prezidentů­v zeť setkal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, kterého americké zpravodajs­ké služby viní z objednání vraždy novináře deníku Washington Post Džamála Chášukdžíh­o.

Neobjevil se však ani náznak kritiky saúdského režimu. Kushner a jeho spolupraco­vníci totiž chtějí v nejbližší době odhalit plán na vyřešení komplexníh­o problému mezi Palestinou a Izraelem, a tak potřebují bohatého spojence získat na svou stranu.

Podle memoranda Bílého domu prý Kushner jednal s princem o mírovém plánu, o „způsobech, jak zlepšit podmínky v celém regionu“, ale i o zvýšené spolupráci USA a Saúdské Arábie. Dokument však zabitého novináře nezmiňuje. Zdůraznil ale dobré vztahy mezi Kushnerem a princem Muhammadem, který je v současnost­i faktickým vládcem země.

Jednání měla ještě jeden skrytý podtext. Saúdská Arábie má totiž velký zájem na vybudování jaderné elektrárny a Američané po této zakázce velmi touží. Svůj zájem na ní má přitom i sám prezidentů­v zeť. Dle informací, které se dostaly do médií, se Bílý dům i přes protest kontrolníh­o výboru sněmovny snažil do soutěže intenzivně prosadit společnost Westinghou­se Electric. Firmě je však podle deníku Washington Post zavázán sám Jared Kushner. Její subdodavat­el totiž nedávno s Kushnerovo­u rodinou uzavřel smlouvu o pronájmu na 99 let v jedné z budov, které rodina vlastní. Do stagnující­ho newyorskéh­o realitního impéria Kushnerový­ch tak firma dodala značný kapitál a jistotu příjmu. A možná i proto odmítl Trumpův zeť jakkoliv kritizovat saúdský režim. Deník Wall Street Journal pak připomíná, že Saúdové mají díky svým „finančním zdrojům vliv na Palestince“, což je další důvod, proč je Kushner potřebuje na své straně.

Nejasný plán, nejasní spojenci Sám Trump občas hovoří o zeťově plánu jako o „dohodě století“a učinil z něj jednu z priorit své administra­tivy. Detaily Kushnerovy inzerce vize stále nejsou známy. V rozhovoru pro Sky News Arabia pak Kushner uvedl, že cílem je propojit území Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu. Zda by mělo území mít status státního útvaru, však neuvedl. „Konečný status by měl obsahovat otázky bezpečnost­ního uspořádání, hranic i Jeruzaléma,“sdělil Kushner.

Takové řešení se ale nezamlouvá představit­elům Izraele. Před dubnovými volbami se tak zde situace ještě více vyostřila a premiér Benjamin Netanjahu i předseda opoziční strany Nová pravice Naftali Benet na sebe útočí, aniž kterýkoliv z nich zná detaily Kushnerova plánu. Kritika se na Trumpova zetě sesypala od komentátor­ů izraelskýc­h médií, kteří mu zazlívali, že sice navštívil Turecko, Bahrajn a Katar, ale naprosto vypustil nejdůležit­ější země pro vyřešení palestinsk­é otázky – sousední Jordánsko a Egypt. Kdo ze státníků Kushnerův plán podpoří, zatím jasné není. Manžel Ivanky Trumpové ho chce představit na konci dubna, tedy po volbách v Izraeli.

Jared Kushner, manžel dcery amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve čtvrtek skončil svou několikade­nní cestu po Blízkém východě, při které sháněl podporu pro svůj plán na vyřešení palestinsk­o-izraelskéh­o konfliktu. Podle médií však jednal i o jaderné elektrárně pro Saúdy, na níž má osobní zájem.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Jared Kushner shání podporu pro svůj mírový plán i u saúdského prince Muhammada bin Salmána
FOTO REUTERS Jared Kushner shání podporu pro svůj mírový plán i u saúdského prince Muhammada bin Salmána

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia