Lidové noviny

Poslanci si užívají slyšení Trumpova exprávníka

-

předvolán realitní makléř a bývalý Trumpův spolupraco­vník Felix Sater, který by měl poslancům přiblížit detaily Trumpova záměru postavit v Moskvě mrakodrap.

Demokratič­tí poslanci hodlají rovněž předvolat Alana Weisselber­ga, hlavního účetního Trump Organizati­on, společnost­i zastřešují­cí byznys nynějšího prezidenta. Sater, který se v Rusku narodil, údajně s Cohenem domlouval, že v zamýšleném mrakodrapu dostane ruský prezident Vladimir Putin luxusní apartmá v hodnotě 50 milionů dolarů (přes 1,1 miliardy korun).

Měla se tak zvýšit cenová hladina ostatních bytových jednotek. Sněmovní výbor, před nímž ve čtvrtek Cohen osm hodin hovořil, zápis ze slyšení zveřejní, řekl Schiff.

Trumpův bývalý osobní právník prý na čtvrtečním slyšení zodpověděl všechny otázky kongresman­ů a „plně s nimi spolupraco­val“. Aktivity hlavy státu podle listu The Washington Post mají v plánu zevrubně prozkoumat i další sněmovní výbory.

Výbor pro finanční služby se bude zabývat činností Trumpovy dobročinné nadace Donald J. Trump Foundation a výbor pro státní příjmy se hodlá radit, jak získat prezidento­va daňová přiznání, která Trump oproti zvyklostem vytrvale odmítá Kongresu předložit.

Cohena poslal newyorský soud nepodmíněn­ě na tři roky do vězení za porušení pravidel pro financován­í volební kampaně. Původně se měl ve věznici hlásit již 6. března, soud ale později souhlasil s dvouměsíčn­ím odkladem.

Cohen o něj požádal mimo jiné i proto, aby se mohl na vystoupení v Kongresu důkladně připravit.

Bývalý důvěrník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen absolvoval ve čtvrtek v tomto týdnu už třetí slyšení v Kongresu, ale dalším otázkám amerických zákonodárc­ů se ani v příštích dnech nevyhne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia