Lidové noviny

Rakušané se přou kvůli volnu na Velký pátek

-

VÍDEŇ/PRAHA V Rakousku se před několika dny rozhořel spor o to, jestli bude Velký pátek oficiálním svátkem, a tím pádem dnem volna, či nikoli.

Až dosud platilo, že ve většinově katolické zemi měli na tento den volno evangelíci, starokatol­íci a metodisté, neboť pro protestant­y je tradičně největším církevním svátkem v roce. Týkalo se to dohromady přibližně 300 tisíc lidí. Pokud museli v tento den přesto z nějakého důvodu pracovat, dostali za to mimořádné příplatky.

Tato úprava platila řadu let a nikomu zjevně nevadila. Až na jednoho soukromého detektiva, který to považoval za diskriminu­jící. V roce 2015 musel na Velký pátek do práce, ale žádný finanční bonus za to nedostal. Podal proti tomu žalobu k soudu a celá kauza se nakonec dostala až k Soudnímu dvoru Evropské unie v Lucemburku. Ten rozhodl, že má-li být Velký pátek dnem volna, tak potom pro všechny.

Pravicová vláda kancléře Sebastiana Kurze ovšem začala překvapivě váhat. Možná cítila tlak podnikatel­ů a jejich svazů, které si dlouhodobě stěžují, že v Rakousku je údajně již nyní příliš mnoho svátků (13) a ekonomika si už nemůže další dny volna dovolit.

Vláda se proto pokusila o kompromis, aby byli všichni aspoň trochu spokojeni. Rozhodla, že každý Rakušan bude mít na Velký pátek nárok na volno, ale pouze od 14. hodiny odpoledne čili na půl dne. S tím ale narazila a snesla se na ni kritika, že takovéto ustanovení nebude nikdo dodržovat. Přišla proto na jiný nápad a o několik dní později rozhodla volno na Velký pátek úplně a bez výjimek zrušit a namísto toho zavést tak zvaný osobní svátek.

Ten si bude moct vybrat každý Rakušan na základně vlastního uvážení a nebude k tomu potřebovat svolení zaměstnava­tele. Má to ale háček: Nebude to den volna navíc, ale bude si ho muset vzít ze své dovolené. Stejně bude mít povinnost oznámit nadřízeném­u s tříměsíční­m předstihem, kdy si ho hodlá vybrat.

Nepřekvapu­je, že hlavně na sociálních sítích se v posledních dnech roztrhl pytel se sarkastick­ými reakcemi a glosami. „Poloviční den volna vám byl málo? Tak teď nebudete mít vůbec žádné!“uvádí se například v textu komentáře zachycujíc­í smějícího se kancléře Sebastiana Kurze a jeho vicekanclé­ře Heinze-Christiana Stracheho. Jiní uživatelé psali, že jejich „osobním svátkem“bude den, kdy Kurzova vláda odstoupí.

Rakouská vláda, která až dosud všechny své záměry dokázala prosadit bez většího odporu veřejnosti, se nyní snaží získat diskusi pod kontrolu. Mimo jiné i ujišťování­m, že pro 96 procent Rakušanů se do budoucna nic nezmění.

Vyhráno ale Kurz a Strache ještě nemají. Rakouské odbory chtějí vládní rozhodnutí ohledně Velkého pátku napadnout před soudy. Jejich šéfka Renate Anderlová hovořila o „kapitulaci vlády před zájmy byznysu“a obvinila vládu, že již „nedopřává evangelíků­m, metodistům a starokatol­íkům jejich nejdůležit­ější svátek“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia