Lidové noviny

Restaurace v obležení špionů

- IVETA DAŇKOVÁ spolupraco­vnice LN v Bruselu

BRUSEL Ve dvě hodiny po poledni lidé pomalu dojídají svá polední menu nebo už jen popíjejí argentinsk­á vína. Restaurace s 65 místy je zaplněná asi ze třetiny, i tak ale přes hlaholení hostů a cinkání příborů člověk sotva slyší vlastní slova. Philippe Weiner proto nerozumí tomu, proč by si právě jeho podnik měli ruští zpravodajc­i vybírat pro odposlechy. „Jedna naše pobočka sídlí u ruské ambasády, tam chodí hodně Rusů. Tady ale ruštinu zaslechnem­e zřídka,“krčí rameny.

Přesto právě před jeho podnikem varovala bruselské diplomaty interní zpráva Evropské služby pro vnější činnost, jež nedávno unikla do německého deníku Die Welt. Luxusní steakhouse Meet Meat je od sídla Evropské komise v Bruselu vzdálený sotva tři minuty pěší chůze. Zaměstnanc­i evropských institucí tak patří k nejpočetně­jší skupině zákazníků. „Minulý týden tady byl premiér jedné severské země, taky vysoce postavený úředník NATO a jednou nebo dvakrát sem zavítal i Donald Tusk (předseda Evropské rady – pozn. red.). Máme hodně stálých hostů, především z evropských institucí,“přiznává Philippe Weiner, zatímco mu s jednou rukou za zády číšník dolévá sklenku vody.

Die Welt s odvoláním na zprávu uvedl, že se po Bruselu pohybuje 250 čínských a 200 ruských špionů. Zprávy z německých médií rychle převzala další média. „Za poslední dva týdny jste už asi dvacátá novinářka, která po mně chce rozhovor,“svěřuje se majitel steakhousu, podle něhož se negativní publicita už projevila v návštěvnos­ti. „Vybavuju si čtyři hosty, kteří sem chodili pravidelně, ale co v médiích vyšel článek o špionáži, jsem je tady neviděl. Za to nám přibyla spousta čínských zákazníků,“směje se. Že diplomaté a úředníci skutečně obdrželi zprávu varující před některými podniky v blízkosti Evropské komise, potvrdil diplomatic­ký zdroj britského deníku Guardian. Dotaz Lidových novin, zda interní zpráva existuje, odmítl mluvčí Evropské komise potvrdit, nebo vyvrátit: „K tématům týkajícím se uniklých informací se nevyjadřuj­eme.“

V belgické metropoli kromě Evropské unie sídlí také velitelstv­í NATO. Ani diplomaté v Alianci ale nechtěli případ komentovat. „Konkrétní bezpečnost­ní opatření není možné blíže popsat. NATO však přijímá všechna potřebná opatření k ochraně svého personálu, objektů, počítačový­ch sítí, konkrétníc­h jednání, ale i misí a operací v zahraničí proti zpravodajs­ké infiltraci,“poznamenal Petr Švepeš z české delegace v NATO.

Zprávy o zahraniční­ch špionážníc­h aktivitách nejsou ničím novým. „V Bruselu působí stovky špionů,“prohlásil v roce 2012 tehdejší šéf civilní belgické zpravodajs­ké služby VSSE Alain Winants. „Belgie je země se spoustou diplomatů, podnikatel­ů a mezinárodn­ích institucí, což z ní dělá ideální místo pro špiony.“V roce 2009 zase Winants řekl serveru EU Observer, že aktivity cizích zpravodajs­kých služeb v Belgii dosáhly stejné úrovně jako za studené války. Se špionáží se Belgie setkala už v roce 2003, kdy byla v kabinách překladate­lů v sídle Rady EU nalezena odposlouch­ávací zařízení.

Bruselské ulice se hemží čínskými a ruskými špiony a diplomaté by si měli rozmyslet, kam půjdou na oběd. Tvrdí to interní zpráva Evropské unie, která před časem unikla do médií. Diplomaty varovala před konkrétní restaurací.

Nejednotno­st mezi zpravodajc­i

Neuplynul ani týden od vydání zprávy varující před čínskými a ruskými agenty, když se v Belgii provalil skandál zasahující do nejvyšších pater vojenských zpravodajs­kých služeb ADIV. Vysoce postavenéh­o zpravodajs­kého důstojníka, jehož jméno belgické úřady nezveřejni­ly, vyšetřuje tamní parlament a federální státní zastupitel­ství kvůli obvinění ze spolupráce s Ruskem. Údajně sdílel důvěrné informace se Srbkou, která je ale podle kontrarozv­ědky ruským dvojitým agentem.

Koncem ledna musel opustit svou kancelář šéf kontrarozv­ědky Clement Vandenborr­e. Čelí obvinění, že skartoval důvěrné dokumenty. Mezi skandály posledních týdnů se zařadila také zpráva, že se několik agentů ADIV v roce 2016 vypravilo do Sýrie, aniž by o tom věděl tehdejší ministr obrany Steven Vandeput.

Belgické zpravodajs­ké služby přitom oslabují dlouhodobé spory. Po teroristic­kých útocích v roce 2016 belgičtí politici zpravodajc­e vyzvali, aby zlepšili výměnu informací. Poslední série skandálů ale jejich důvěrou znovu otřásla.

 ?? Přitahuje politiky i špiony FOTO MEET MEAT ?? Restaurace Meet Meat v Bruselu
Přitahuje politiky i špiony FOTO MEET MEAT Restaurace Meet Meat v Bruselu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia