Lidové noviny

Škoda zahájila ofenzivu v Ženevě

Na ženevské přehlídce Škoda Auto ukáže světu trojici novinek: hatchback Scalu, elektrický koncept Vision iV a hlavně SUV Kamiq

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Příští týden bude v automobilo­vém světě ve znamení tradičního ženevského autosalonu. Značky už v řadě případů své novinky pro Ženevu představil­y s předstihem a výjimkou není ani Škoda. Ta na autosalonu vlastně oficiálně odstartuje svou letošní ofenzivu, jejíž součástí jsou SUV a elektromob­ily.

Škoda vlastně veze do Ženevy tři premiéry. I když se hatchback Scala představil už koncem loňska a vůz se brzy začne objevovat u dealerů, v Ženevě si odbude svou výstavní premiéru ve světě.

Velké malé překvapení

Mohlo by se zdát, že tento důležitý model je pro Škodu dostatečný­m zajištěním pozornosti, ale česká automobilk­a toho pro Ženevu chystá skutečně hodně. Hlavní hvězdou expozice automobilk­y bude nové SUV Kamiq, které firma začala odhalovat na fotografií­ch už s předstihem před samotným autosalone­m. Kamiq je vlastně velkým překvapení­m, malé SUV od Škody totiž vůbec není tak malé, jak se čekalo.

I když to naznačoval­y už proporce loňské studie Škoda Vision X, ze které Kamiq vychází, malé SUV od Škodovky je největší z koncernový­ch sourozenců. Kamiq totiž stojí na platformě MQB A0, na níž vyjíždí i Seat Arona a Volkswagen T-Cross. Jenže zatímco T-Cross měří na délku 4,11 metru a Arona 4,14 metru, Kamiq se svými 4,24 metru dokonce o dva centimetry přerostl někdejší premiérové SUV Škodovky Yeti.

Oproti Yetimu nebude Kamiq tak variabilní, nemá posuvnou zadní lavici a je nižší. Ale zavazadlov­ý prostor je stejný (v základu 400 litrů) a na zadních sedadlech je více místa pro nohy. Za pozornost stojí, že rozvor Škody Kamiq je dokonce delší než u většího modelu Karoq, který právě po Yetim převzal roli univerzáln­ějšího SUV.

V porovnání se Scalou je Kamiq o 12 centimetrů kratší, za to ale má o něco širší rozvor. Celkově tak bude v kabině obou aut pro pasažéry zhruba stejně místa, Kamiq jen bude mít vyšší světlou výšku a méně místa v „kufru“. Se Scalou má mít i společnou nabídku motorů, ale nejspíš bude dražší.

Premiéra Kamiqu také opět obnovuje diskusi o budoucnost­i příští generace Škody Fabia. Kamiq je totiž vlastně na délku podobný Fabii Combi (ta měří 4,26 metru) a malá SUV tyto kombíky typicky v nabídce automobile­k nahrazují. Jenže 530 litrů zavazadlov­ého prostoru Fabie Combi by mohlo někomu chybět.

Ani překvapivě velkým malým SUV ale seznam ženevských novinek Škody nekončí. Uvidíme také ještě koncept Vision iV, který je už trochu konkrétněj­ší představou toho, jak by měl vypadat první elektromob­il Škoda na nové platformě MEB. Vision iV má podobu crossoveru s prvky kupé, kamery místo vnějších zpětných zrcátek a představuj­e třeba nový designový prvek elektromob­ilů značky, světelný pruh přes celou šířku přídě vozu. Na ženevské novinky Škoda naváže ještě v průběhu roku: očekávat můžeme elektricko­u verzi modelu Citigo a objevit by se letos měl i Superb v provedení plug-in hybrid.

Ženevské novinky

Do Ženevy míří i řada dalších automobile­k, byť se letos opět rozrostl seznam značek, které autosalon vynechají: nejnověji se tu neobjeví Hyundai, nepřijedou Ford, Volvo ani Jaguar s Land Roverem. Ani tak nebude o novinky nouze. K těm nejdůležit­ějším budou patřit například malé modely Renault Clio a Peugeot 208, jedny z nejpopulár­nějších vozů své kategorie a odvěcí rivalové v této třídě.

Zatímco Clio je dosud docela zahaleno tajemstvím, Peugeot už informace o typu 208 vypustil do světa. Malý model má po letech hodně přepracova­ný a vcelku radikální design. K tomu Peugeot potvrdil, že vůz bude k mání s celou řadou pohonů: kromě benzinovýc­h motorů zůstane v malém 208 i diesel, což je vcelku nečekaný krok. Z malých aut totiž naftové motory v poslední době mizí kvůli vysokým cenám technologi­í, jež umožňují těmto agregátům plnit čím dál přísnější emisní normy. Kromě toho ale bude Peugeot 208 k mání i jako čistý elektromob­il.

Seat veze do Ženevy elektrický koncept el-Born a jeho sportovní značka Cupra ukáže své menší a poměrně svébytné SUV Formentor. Honda ukáže malý městský elektromob­il. Prémiové a luxusní značky pak vezou řadu novinek, od nových motorů a pohonů až po zbrusu nové modely. Novinky ze Ženevy vám na stránkách LN představím­e detailněji.

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? Malé SUV Kamiq představil­a Škodovka v Česku již tento týden, světová premiéra jej však čeká na ženevském autosalonu až v pondělí
FOTO ŠKODA AUTO Malé SUV Kamiq představil­a Škodovka v Česku již tento týden, světová premiéra jej však čeká na ženevském autosalonu až v pondělí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia