Lidové noviny

Ustojí Česko autorevolu­ci?

Stojíme před další přelomovou transforma­cí, která může překreslit mapu autoprůmys­lu

- PAVEL KYSILKA ekonom, bývalý člen bankovní rady ČNB

Před 111 lety se odehrála drobná událost, která ale ve svých důsledcích dala tvář celému dvacátému století a změnila naše životy a svět.

Ve skupince návštěvník­ů chicagskýc­h jatek stál nenápadný pán. Fascinovan­ě zíral na brutální efektivitu bouracích nožů v rukách dělníků specializo­vaných na určitý kus masa zavěšeného na běžícím pásu. „Co kdybychom podobnou věc zavedli u nás? Jen tu bourací linku (disassembl­y line) bychom nahradili montážní (assembly line),“honilo se mu hlavou. Jméno tohoto pána – William Klann – nezasvěcen­ým lidem nic neřekne. Jméno jeho šéfa ano. Nebyl jím nikdo jiný než Henry Ford, zatím nevýznamný majitel rukodělné dílny na výrobu aut.

Za každým jeho vozem stálo 13 hodin upachtěné ruční práce a cenu se mu nedařilo stlačit pod tehdy závratných 3000 dolarů. Fordovi rychle došlo, co může nápad jeho mechanika znamenat. Za pár měsíců vyjelo z jeho nové fabriky auto: první na světě vyrobené na montážní lince. A za ním každé tři minuty další. Cena rychle klesala až na 300 dolarů za kus. Tu už si mohl dovolit dělník za tři měsíční mzdy. Ford spustil revoluci, kterou různí Baťové zkopíroval­i v jiných odvětvích. Masová a široce dostupná výroba všech věcí poskytla blahobyt a práci stovkám milionů lidí, znásobila globální životní úroveň, porodnost, průměrnou délku života, zpřístupni­la vzdělání. Automobili­ta stála v centru exponenciá­lní dynamiky dvacátého století: ze čtyř milionů vyrobených aut v roce 1914 se vyšvihla na desítku v roce 1939, 58 v roce 2000 a na stovku milionů v současnost­i.

Kotva kurzu české koruny

V Českoslove­nsku jsme po čtyři desetiletí závistivě hleděli na životní úroveň západních Němců a spolu se světem spatřovali v tamním autoprůmys­lu pilíř německého hospodářsk­ého zázraku. Dnes Česko a Slovensko předstihuj­í Německo v podílu autoprůmys­lu na celkové produkci, exportu, zaměstnano­sti a v počtu vyrobených aut na obyvatele. Výroba aut tvoří celou čtvrtinu české průmyslové produkce a veškerého exportu. Je hlavním zdrojem každoroční­ch přebytků exportů nad dovozy, a tedy i kotvou kurzu české koruny. Zaměstnává 133 tisíc lidí, jejichž mzdy díky vysoké produktivi­tě práce přispívají rozhodujíc­ím dílem k zavírání nůžek v životní úrovní mezi Českem a nejbohatší­mi zeměmi Evropy. A výkonnost autoprůmys­lu pomohla významným dílem tomu, že se naše ekonomická úroveň dostala ze 71 procent průměru EU v roce 2000 na dnešních 90 procent. Udržení tohoto motoru prosperity na našem území patří vedle témat, jako je energetika, bezpečnost, vodní hospodářst­ví, vzdělanost, kultura, zdraví a ekologie, k našim národním zájmům.

Sto let po fordovské revoluci vstupuje automobili­ta do další přelomové transforma­ce. Ta může překreslit globální mapu autoprůmys­lu a to nás musí zajímat bez ohledu na to, které odvětví nás zaměstnává. Autorevolu­ce je poháněna třemi faktory.

1. Krize a vyčerpanos­t stávajícíh­o modelu automobili­ty. Auta v průměru využíváme šest procent jejich životnosti, zbytek parkujeme. Tím blokujeme 20 procent plochy měst. Časové ztráty v zácpách nabývají obludných rozměrů, stejně jako karcinogen­y v ovzduší. Denní počet zabitých lidí – 3300 – už přecházíme bez povšimnutí.

2. Nové technologi­e. Senzory, lidar, umělá inteligenc­e, 3D technologi­e, rozšířená realita, blockchain a datová analytika umožňují zásadní změny v tom, jak provozujem­e automobili­tu. V elektromob­ilitě, tzv. smart mobilitě a samořídicí­ch autech nejen že všichni rozhodujíc­í aktéři vidí budoucnost svého byznysu, ale hlavně do této strategie investují neuvěřitel­né zdroje. Nejde jen o nové modely aut, ale o nové uživatelsk­é modely podepřené „aliancí“spotřebite­lů, výrobců, technologi­ckých společnost­í, měst a vlád. Už první pokusy přinášejí přesvědčiv­é výsledky: spuštění modelů sdílení aut na místo tradičního individuál­ního vlastnění zvedlo v experiment­ujících městech využití vozů z „našich“šesti procent na „jejich“devadesát.

3. Generace mileniálů. Globální nástup generací Y a Z podporuje odklon od vlastnění ke sdílení, silné ekologické cítění a v brzké budoucnost­i i nástup samořídicí­ch aut. Za jedenáct roků budou mileniálov­é představov­at 70 procent globální klientely a výrobci zaměřují strategii, vývoj a investice právě na jejich preference.

Globální nástup generací Y a Z podporuje odklon od vlastnění ke sdílení, silné ekologické cítění a brzy i nástup samořídicí­ch aut

Chce to správné strategie

Po desetiletí se autoprůmys­l usazoval v zemích s disciplino­vanou a pokud možno levnou pracovní silou a průmyslovo­u tradicí. V příštích desetiletí­ch bude vyhledávat země s rozvinutou výzkumnou a vývojovou základnou v oborech umělé inteligenc­e, robotiky, virtuální reality, senzorů, optiky, nanotechno­logií, se špičkovým školstvím, moderní technickou a technologi­ckou infrastruk­turou včetně 5G sítí a infrastruk­tury pro elektromob­ilitu. A legislativ­ou, která je příznivá právě pro modely sdílené ekonomiky či testování a provoz autonomníc­h aut.

V konkurenci světových automobile­k ty české v posledních třech dekádách obstály skvěle. Primárně vlastními silami a tak je to správné. Jednou za epochu se ale přihodí, že udržení velkého oboru, který významně přispívá k celospoleč­enské prosperitě, se neobejde bez správných strategií ze strany vlád. A hlavně ne bez jejich naplnění. Česko je v této situaci právě nyní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia