Lidové noviny

Hledání prezidenta

Čtyřletý rozjezd prezidents­ké kampaně je riskantní

- Petr Kain

Čtyři roky jsou v životě lidském dlouhá doba, během níž se naše osudy převrátí naruby a zase zpátky. V životě politickém je pak každý „lidský“rok stoletím, během něhož se stane tolik věcí, že plánovat budoucnost se občas jeví jako ztráta času. Z tohoto pohledu se může zdát téma českých prezidents­kých voleb v roce 2023 jako nemístná futurologi­e.

Potenciáln­í kandidáti, kteří dnes, ať již nahlas, nebo neoficiáln­ě, připouští, že se na prezidents­ké klání připravují, mohou připomínat snílky. Vždyť nás čeká tolik událostí, jež mohou zcela překreslit mapu politickýc­h sil a voličských preferencí. Letos budou volby do Evropského parlamentu, v příštím roce volíme do Senátu a v přespříští­m do Poslanecké sněmovny. Pak tu v roce 2022 máme opět volby do Senátu a teprve v roce 2023 budou voliči v Česku vybírat nového prezidenta. Nejen českou budoucnost bude navíc v následujíc­ích letech ovlivňovat i to, jak (ne)dopadne brexit, jakým směrem půjde vývoj v EU a samozřejmě i stav ekonomiky.

Vzhledem k tomu všemu se může zdát, že je trochu brzy na to, aby se jednotliví kandidáti začali chystat na „boj“o Pražský hrad. Jenže je to přesně naopak. Poslední prezidents­ké volby jasně ukázaly, jak důležité je začít s přípravou včas, najít a nastolovat vlastní témata. Protikandi­dátům Miloše Zemana se to nepodařilo, byli pouze „Antizemany“a to bylo pro většinu voličů v Česku málo. Že si to možní kandidáti na prezidents­ký úřad uvědomují, ukazuje i příklad rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, který s kolegy z univerzity nedávno spustil projekt Česko! A jak dál?. Prvním tématem byly dluhy, přičemž projekt odstartova­l v exekucemi sužovaném Ústeckém kraji.

Pro českou politickou kulturu by bylo navýsost skvělé, kdyby kandidáti na prezidents­ký úřad včas zvedli ze země několik podobně zásadních témat pro budoucnost naší země a dokázali o jejich významu přesvědčit i voliče. Jinak hrozí, že se volby opět zvrhnou v bláznivou reality show, v níž se budou účastníci hádat o pseudotéma­ta a zvítězí ten ukřičenějš­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia