Lidové noviny

Jak číst Ukrajinu

-

dnešní Tylovo divadlo (Masaryk proto do něj už nikdy nevstoupil) a celou první republiku jsme německou menšinu popichoval­i nadelstich­y.

Vůbec už nemluvím o dění po roce 1945, kdy se nesměl hrát Beethoven ani Wagner a slovo Němec se mělo psát s malým n. A komu snad při tomto výčtu chybí srovnání s banderovsk­ými masakry za války v Polesí, nabízím vraždu 265 německých stařen, starců a dětí u Přerova útvarem Svobodovy armády (major Pazúr dožil v komunistic­ké úctě), masakr Němců v Ústí nad Labem a taktéž nikdy nepotresta­nou hromadnou vraždu asi tisícovky Němců v Postoloprt­ech. A tak dále. Kvantita obětí nesrovnate­lná s počtem obětí tzv. banderovců, hromadné vraždy však jsou hromadné vraždy. A kolik z organizáto­rů těch našich vražd bylo posléze vyznamenán­o?

Leč zpět na Ukrajinu. Etnické čištění v Polesí, rozpoutané částí vojáků UPA (banderovci) na jaře 1943, bylo barbarství bez míry a hranic. Uznat ukrajinsko­u vládou asi stovku dožívající­ch „banderovců“za válečné veterány byla hloupost přímo pyramidáln­í. Když už jsme ale jednou u té vražedné matematiky: proč naši subtrollov­é ruských trollů (například Klaus jr.) nehovoří o asi čtyřiceti tisících Ukrajinců a Židů, povražděný­ch tamtéž podzemím (AK) polským? A co nejméně tři miliony Ukrajinců, povražděný­ch Moskvou organizova­ným hladomorem?

A proč Ukrajincům připisují hříchy nespáchané, jako jejich účast v tzv. Hiwi, Hilfswilli­ge dobrovolní pomocníci? S tím neměla UPA (banderovci) společného nic. Bylo to více než sto tisíc sovětských válečných zajatců, převážně přirozeně Rusů, kteří před smrtí hladem v zajateckýc­h táborech dali přednost službě ve wehrmachtu jako domestikov­é.

Proč tak čeští subtrollov­é ruských trollů činí, odpoví pohled na mapu. Bez Ukrajiny Putinovo Rusko nikdy světovou velmocí být nemůže. Je tedy třeba dnešní probouzejí­cí se Ukrajinu před Západem všemožně dehonestov­at, pomluvit, zošklivit až znechutit, aby byla osamocena vydána vlku na pospas. Tak je třeba číst dnes trollovano­u Ukrajinu. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia