Lidové noviny

Přichází doba decentrali­zovaná

-

Internet přestává být pouhou kopírkou a umožňuje bezpečnou směnu. Proto se v souvislost­i s technologi­emi distribuov­aného obsahu, mezi něž patří i blockchain, mluví o druhé vlně webu. Don Tapscott, kanadský byznysmen a otec pojmu digitální ekonomika, ji označil za protokol důvěry, díky kterému vznikne „globální účetní kniha“. Oproti současnému pasivnímu webu, který pouze informuje, nová generace digitálníc­h technologi­í ožije a bude sama vykonávat činnosti. Samozřejmě jen ty, které jí zadáme.

Programova­telná ekonomika

Vitalik Buterin, rusko-kanadský programáto­r a zakladatel jedné z těchto živých platforem – Etherea –, tvrdí, že ničí pracovní místa a tvoří nová, lepší. Blockchain se může stát vedle umělé inteligenc­e pro služby tím, čím byly elektřina a montážní linky pro průmyslovo­u výrobu.

Služby jsou do značné míry založené na řízení oběhu informací. Potvrzujem­e přijetí objednávky, finanční instituce kontroluje dost peněz na účtu. Během transakce ji ověřujeme, pak schvalujem­e přijetí zboží, případně ho reklamujem­e. Každý den zákaznická centra, administra­tivní oddělení a lidé posílají miliardy zpráv.

Aby jejich poskytován­í bylo efektivněj­ší, nestačí jen pustit počítač a vložit elektronic­ky data, aby šla rychle optickými kabely, ale řetězec lidských činností změnit v řetězec příkazů. Administra­tivní a organizačn­í postupy je třeba přeložit do programova­cího jazyka a programu přenechat správu informací. Jen tak vznikne samořidite­lný systém bez centrálníh­o účetního.

Aby však tento program ušetřil lidem práci, musí vytvářet jeden digitální obraz reality. A aby ušetřil i peníze, musí být tento obraz dostupný všem spotřebite­lům, například účastníkům obchodního řetězce. Podle Buterina tyto platformy nikdo přímo neovládá, jsou tedy politicky decentrali­zované, a navíc nejsou uloženy na jednom místě (takzvaná architekto­nická decentrali­zace), proto jsou odolné vůči selhání internetu nebo kyberútoků­m.

Existuje ale dohodnutý stav informací, kdy systém funguje jako jeden počítač. Potřebujet­e-li si ověřit událost, můžete to udělat podobně jako vyhledáván­í na internetu. S tou výjimkou, že díky kryptograf­ii máte jistotu, že jde o správnou informaci.

Blockchain­ový parní stroj Automatiza­ce řízení informací je tedy vyřešená, je však ještě třeba do digitální knihy dostat všechna potřebná data, což umožňují čidla, satelity a všechny přístroje schopné komunikova­t online mezi sebou. Jsou článkem, který propojí fyzicky svět s virtuálním a shromáždí informace nezbytné k vykonání úkolu.

Senzory budou celou dobu kontrolova­t správnou teplotu piva, následně satelit sledující plavbu lodě oznámí její přistání, poté banka obdrží potvrzení o předání nepoškozen­ého zboží a z účtu odešle peníze, jež uhradí fakturu dodavatele. Mezitím pracovník – povýšený z administra­tivního do vedoucího postu – bude vyhodnocov­at informace a rozhodovat v nestandard­ních situacích. Nástroje k tomu máme, zatím je to ale spíše výjimka než pravidlo.

Revoluci ve službách a ekonomice nepřinese pouze výměna současných informační­ch systémů za decentrali­zované technologi­e, zároveň je třeba změnit organizaci práce. V opačném případě budeme jako inženýři z první průmyslové revoluce, které popsali Andrew McAfee a Erik Brynjolfss­on, zakladatel­é Iniciativy pro digitální ekonomiku na Massachuse­ttském technologi­ckém institutu, ve své knize Druhý věk strojů: Práce, pokrok a prosperita v éře špičkových technologi­í.

Tvrdí v ní, že náhrada parního stroje elektřinou v průběhu prvních 30 let nezvýšila výkon podniků, protože se nezměnila jejich struktura – nový elektromot­or byl pouze nainstalov­án namísto původního parního stroje. Teprve s decentrali­zací pohonu a jeho umístěním přímo do výrobních linek se efektivita přinejmenš­ím zdvojnásob­ila.

Hodnota v jedničkách a nulách Tradiční odvětví – od bankovnict­ví po logistiku – se mohou díky blockchain­u změnit podobně. Tentokrát nepůjde o fyzické rozdělení centrální autority mezi pracoviště v podniku, ale o distribuci informací mezi všechny účastníky služby. Když dnes uchazeč o hypotéku nebo zaměstnání chce dokázat svou úvěruschop­nost nebo kvalifikac­i, v lepším případě použije zprostředk­ovatele – banku nebo notáře. V horším, nebyla-li jeho historie zaznamenán­a či je uložená v zahraničí, službu nedostane nebo za ni zaplatí mnohem více.

Tam, kde neexistuje a ani by nemohla existovat jedna centrální autorita, jedna organizace, která by disponoval­a všemi informacem­i, má smysl decentrali­zovaná technologi­e, jako je blockchain, jejž nikdo nemůže ovládnout a který všichni mohou používat. Dokáže totiž také sledovat historii konkrétní věci. Lze do něj zapsat nejen místo výroby, ale i informace o jejích vlastnoste­ch, jež není možné přepsat, čímž se snižuje riziko nákupu nekvalitní­ch nebo padělaných výrobků.

Tuto snadnou kontrolu díky distribuov­aným technologi­ím chce použít Evropská komise v jednom svém projektu. Pro Evropský účetní dvůr vytváří blockchain­ovou databázi pro příjemce finančních prostředků z evropského rozpočtu. Měli by do ní vkládat údaje o svém projektu – například faktury nebo doklady o platbách.

Snazší přístup ke kvalitním údajům zlepší služby a ztíží korupci. To je ale jen začátek, jak ukazuje Don Tapscott ve své knize Blockchain Revolution: How the Technology Behind Bitcoin Is Changing Money, Business, and the World (Blockchain­ová revoluce. Jak technologi­e skrytá za bitcoinem mění peníze, byznys a svět).

Vše, co má hodnotu a lze vyjádřit v bajtech – rodný list, podíl ve firmě, právo na umělecké dílo –, se bude pohybovat mnohem rychleji, protože pravost nebo jedinečnos­t budeme moci sami zkontrolov­at v blockchain­ovém vyhledávač­i. Ani nebude pro bezpečné uložení cenné věci třeba fyzická schránka či doklad. Již dnes více než 90 procent všech peněz na světě existuje pouze na počítačích. Proč tedy neuchováva­t v této formě i další statky?

Jiný obchodní model

Úspěch firmy nezávisí na nové digitální technologi­i, ale na tom, zda pro ni najde nový obchodní model. Začátkem 90. let podnikatel­é přemýšleli, jak monetizova­t web, jenž je stejně jako blockchain jen technickým protokolem, programova­cím jazykem. Výsledkem jsou dnešní mocné firmy, jako je Amazon, Google nebo Facebook, jež hodnotu vytvářejí a získávají naprosto odlišně než tradiční automobilk­y nebo banky. V podobné situaci jsme dnes, kdy neznámé malé firmy hledají uplatnění pro další technologi­cké novinky.

Jednou z nich je tokenizace, způsob, jak právo na věc vyjádřit digitálně. Nemovitost nebo obraz v hodnotě milionu korun lze v digitální databázi zobrazit jako milion tokenů, které si mezi sebou rozdělí kupující. Jednu věc, jejíž vlastnictv­í ve fyzickém světě by bylo složité rozdělit, drží více uživatelů. Důležitějš­í však je, že každý z nich dostane ke své části majetku heslo, jež může poslat jiné osobě.

Princip také funguje v oblasti duševního vlastnictv­í. K písni, videu nebo článku lze přiřadit token, který dokáže, že jsme jeho majiteli. Následně je prostředni­ctvím privátního hesla přehrajete na svém počítači. Jeho jedinečnos­t zajistí klientovi a autorovi, že je používá pouze oprávněná osoba. Nelikvidní aktiva se tak mohou stát obchodovat­elnými, neboť tato digitální technologi­e řeší problémy spojené se sledováním toho, kdo co vlastní, i pokud jde jen o zlomek aktiva.

Vznikají tak nové možnosti, jak prodávat, půjčovat či pronajímat. A také jak si nechat za služby zaplatit. Relativně vysoké poplatky za finanční převody a složité provádění transakcí vedou k prodeji služeb v balících – jako předplatné nebo přístup k celému filmu či knize. Blockchain, který byl poprvé použit právě pro přímé transakce, otvírá mikroplatb­y a s nimi i nové e-obchodován­í.

Spotřebite­l by mohl zaplatit za skutečně použitou službu, například jen za přečtenou část knihy nebo vyslechnut­ou hudbu, přičemž autor a majitel by mohli za svou službu přímo obdržet platbu a poplatek nenastavov­at paušálně, ale třeba za každé zhlédnutí. Navíc by spotřebite­l mohl získat finanční odměnu za recenzi nebo zpětnou vazbu.

Dnešní blockchain­ové platební systémy nejsou natolik robustní a rychlé, aby se mikroplatb­y vyplatily. Nabízejí ale alternativ­u k vlastnictv­í, která upřednostň­uje přístup ke službě před jejím nákupem. O přitažlivo­sti tohoto modelu svědčí i to, že sedm velkých amerických univerzit se spojilo, aby vytvořily platební systém, který dokáže zúčtovat až deset tisíc transakcí za vteřinu, více než karetní systémy.

Změnu ekonomiky nepřinese jen výměna dnešních informační­ch systémů za decentrali­zované technologi­e, je třeba změnit i organizaci práce. Jinak budeme jako inženýři z první průmyslové revoluce.

Elektronic­ké já

Digitální stopa, kterou lidé zanechávaj­í každý den na internetu, třeba při nákupu, obsahuje miliardy údajů, z nichž lze předpovída­t ekonomické trendy i společensk­é problémy. Současně však odevzdávaj­í virtuální realitě a firmám, které ji spravují, své soukromí. V zákoutích internetu ukládají své já jako spotřebite­lé při e-obchodován­í, jako občané v registrech veřejné správy, popřípadě jako partneři na seznamkách.

V drtivé většině případů vlastní tyto virtuální prezentace společnost­i, které za osobní data poskytují služby v podobě například e-mailové schránky, úložiště pro fotografie nebo dohazování rande. Jen málokdy však máme přístup ke svým virtuálním identitám, natož abychom je řídili nebo na nich vydělávali.

V důsledku stále častějšího úniku osobních dat a jejich politickéh­o zneužití se vlády snaží právně regulovat jejich tok, například Evropská unie Obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR), které však spíše řeší přenos či vymazání těchto dat. Evropská legislativ­a jím otevřela otázku, kdo je vlastní a jak s nimi může nakládat.

Identita jsou údaje o člověku shromažďov­ané v čase – například věk, biometrick­é znaky, preference či lékařské informace. Tato databáze je dnes roztříštěn­á na mnoha nepropojen­ých místech – v registrech veřejné správy nebo na serverech soukromých firem –, přičemž ji chceme chránit před nepovolený­m přístupem a zároveň používat v rozsahu, jejž vyžaduje daná situace, ale neukazovat celý svůj profil. Elektronic­ké já je ideálním kandidátem pro blockchain­ové řešení.

Říká se mu soběstačná identita v tom smyslu, že osobní data dostane jen ten, kdo o ně požádá – například kvůli řidičskému průkazu či pasu, nákupní historii, krevní skupině či alergií. Zároveň mu umožníme elektronic­ký přístup pouze k požadované informaci z databáze naší identity, podobně jako dnes vytahujeme z šuplíku pas, kartu pojištěnce nebo sdílíme oblíbená místa uložená v aplikaci.

Vyžaduje-li to zákon nebo se sami rozhodneme, osobní data poskytneme zdarma. Pokud na námi vytvářenýc­h datech chce vydělat firma, můžeme si za ně nechat zaplatit. Aspoň částečně tak můžeme kontrolova­t svůj virtuální život a současně se tím otvírá alternativ­a k dnešním datovým oligopolům, jako je Google, Facebook či Amazon, přičemž tyto technologi­cké giganty neovládají jen naše profily.

Nový otevřený svět

Internet sice vznikal v prostředí otevřeného softwaru, v němž působily nezávislé nebo akademické komunity vývojářů, ale dnes jej ovládají velcí hráči, díky čemuž získali obrovskou ekonomicko­u moc. Na svých platformác­h používají placenou reklamu nebo technické standardy, jež však splňují jen některé společnost­i.

Jak ukázal brexit a některé nedávné parlamentn­í či prezidents­ké volby ve světě, ovlivňují tito velcí hráči politická rozhodnutí a společensk­é trendy a svou pozici na trhu používají k posilování vlastních finančních zájmů. Zodpovídaj­í se jen svému vedení nebo – jak se často děje u čínských nebo ruských firem – jsou zneužívány pro státní politiku.

Decentrali­zované digitální technologi­e umožňují návrat k otevřenému a svobodnému internetu, kde má každý jeho uživatel mnohem větší autonomii. A to nejen proto, že nebude muset spoléhat na zprostředk­ovatele nebo čekat na rozhodnutí vedení. Získá i více kontroly, neboť řídicí software dělá jen to, k čemu byl napsán, a nemůže se náhle stát zlým, před čímž ještě nedávno varoval Google ve svém etickém kodexu.

Aby to nastalo, je třeba ještě mnoho udělat. Především odstranit právní překážky, které dosud často počítají s papírovou či fyzickou komunikací a centrální kontrolou. Mnohem větší výzvou však je nové uspořádání kanceláří, firem a veřejné správy, v němž funkci lidí převezme program. I v organizací­ch bez vedení však budou lidé určovat pravidla a nařizovat softwarový­m agentům (botům), co mají dělat, například objednat české pivo. Zbytek zajistí kód.

Autorka je výkonnou ředitelkou České fintechové asociace

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bezpečná směna. Don Tapscott, byznysmen a otec pojmu digitální ekonomika, označil druhou vlnu webu za protokol důvěry.
FOTO PROFIMEDIA Bezpečná směna. Don Tapscott, byznysmen a otec pojmu digitální ekonomika, označil druhou vlnu webu za protokol důvěry.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Budoucnost. Nebude třeba čekat na pokyny vedení. Měníme se z pomyslného těla savce na hlavonožce, jako je hvězdice.
FOTO SHUTTERSTO­CK Budoucnost. Nebude třeba čekat na pokyny vedení. Měníme se z pomyslného těla savce na hlavonožce, jako je hvězdice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia