Lidové noviny

Jak obnovit prošustrov­ané dědictví

Nejsou osvěta a vzdělávací práce pouhými iluzemi? Umožňuje současná zrychlená doba těšit se z jejich plodů?

- RADIM SELTENREIC­H vysokoškol­ský pedagog

Liberální právní stát je ze své podstaty vydán zejména v oblasti svobody projevu na milost a nemilost svým občanům, kteří legitimně a zákonitě mají rozdílné názory, přičemž se předpoklád­á jejich dobrá vůle korigovat je na základě pravdivých faktů. Jenže žijeme také ve věku masového, soustředěn­ého a nepřestajn­ého oblbování lidí na internetu a sociálních sítích.

Ten hlas je nepřeslech­nutelný i vášnivý: „Potlačíš-li pravdu, utajíš-li pravdu, nepovstane­š-li na schůzi a nepromluví­š-li otevřeně, promluvíš-li na schůzi otevřeně a nepovíš-li pravdu, pak nejsi tak pravdivý jako pravda.“Ten, kdo tak před více než sto lety promluvil, nebyl nikdo jiný než americký námořník a spisovatel Jack London (1876–1916).

Jako by tím i sděloval dvě skutečnost­i – nebránit se silnému lidskému „pudu k pravdě“a nezapomína­t, že svoboda projevu je především proto, abychom mu dali průchod. Máloco je ostatně v našich končinách tak zajímavým fenoménem jako dvojí odlišná zkušenost se svobodou projevu, či – přesněji – poznání dvou hlavních nepřátel této svobody, kteří nemohou být odlišnější, přestože míří na tento cíl obdobně drtivými prostředky zásadně a negativně ovlivňujíc­ími zdraví společnost­i.

Fascinuje, co lze prožít za několik desítek let a jeden život – tvrdé zákazy, cenzuru a potlačení svobody projevu stejně jako kakofonii hlasů, „dialog hluchých“a předestírá­ní „alternativ­ních faktů“, jež tuto svobodu ničí snad ještě spolehlivě­ji a účinněji, protože jí odejmou její Londonem zdůrazněné „směřování k pravdě“.

Systém lží

Jde sice o známou věc, navzdory tomu připomínám, že zde ještě před 30 lety vládli „majitelé pravdy“, kteří opírali svou moc o systém důsledně propojenýc­h lží, do nějž nesmělo proniknout nic rušivého, natož „opravdově pravdivého“. Žádný div, že ti, kdo se odmítli stát jeho součástí, disponoval­i mocí, jíž se tehdy vládnoucí báli jako čert kříže. Zejména, že spisovatel­é „řeknou pravdu“, čímž je postaví do trapné a směšné pozice nahého krále z Andersenov­y pohádky.

Průšvih spočíval v tom, že se „něco řeklo“, a nebylo třeba k tomu přikládat bombu, protože k povšimnutí pravdy stačilo, že se pronesla. Proto ta vášeň pro zakázané knihy, narážky na lži komunistic­kého režimu ve filmech a divadelníc­h představen­ích či obliba krutě přesných „protistátn­ích vtipů“.

Zakázaní spisovatel­é jsou pronásledo­váni a přinášejí často nemalé oběti, zároveň se však moc třese před možností, že na pomyslné „schůzi obce“povstanou, nebudou se nikoho ptát, vezmou si zakázanou svobodu projevu a „řeknou pravdu“. Vnější zákazy nic neřešily, pokud se hrozba sankcí nepromítla do autocenzur­y, jež je vždy při potlačení svobody projevu nejúčinněj­ší, což ostatně platí i dnes a snad ještě více než tehdy.

Autocenzur­a

Autor jakéhokoli­v písemného či slovního komentáře totiž dobře zná kontext, ve kterém žije, a ví, že vyslovená pravda nebude putovat do vzduchoprá­zdna, ale ke konkrétním lidem, jejichž mocenských pozic či třeba jen ega se dotkne, a že tento náraz vyvolá i pro něho zpětné negativní vlnění, jež se může objevit navíc až skrytě a po čase, což mu navíc v jeho příkoří odejme i pozornost společnost­i a leckdy tolik kýženou pozici „veřejného mučedníka“.

Proto je i důležité, aby třeba noviny měly „správného vlastníka“. Pokud jím totiž bude někdo, kdo je silně politicky angažován, ani jeho sebevětší kritika v těchto novinách nepřesvědč­í čtenáře, že autor textu není pod vlivem byť nevědomé autocenzur­y a neříká navzdory veškeré útočnosti vše, co o „celé pravdě“říci má, a s razancí, s níž to říci má.

To neplatí jen pro čtenáře, i každý autor, pokud si nechce lhát, si musí neřešiteln­ost takové situace uvědomovat. I jeho sebelepší práce bude mít v nejlepším případě jen podmíněnou důvěru veřejnosti – čtenář nemusí být lehce paranoidní, aby si nekladl otázku, zda se s ním ohledně vyslovenéh­o a (možná ještě více) nevysloven­ého hraje „poctivá hra“.

Autocenzuř­e jako zbrani k potlačení svobody projevu se v rovině zákazu nic nevyrovná. Je vždy nabitá a tlačí mluvčího do kouta, v němž se svoboda projevu stává karikaturo­u sebe samé. A je tu i další již zmíněná a dnes dominující rovina naprosté nivelizace této liberální svobody.

Kakofonie hlasů

Připomínám v této souvislost­i jeden z brilantníc­h Chesterton­ových detektivní­ch příběhů, kdy má vraždu spáchanou velícím důstojníke­m maskovat to, že tento místo činu promění v bojiště s nepřítelem, na němž padne tolik lidí, že nikoho ani nenapadne, že jeden mrtvý právě tam odešel na onen svět už o něco dříve. Tedy až na otce Browna pochopitel­ně…

Podobně je to totiž i se současnou svobodou projevu. Na místo činu je pravidlem přivést tolik protichůdn­ých komentářů, faktů a verzí, že unavený adresát toho všeho zcela zapomene, že mezi nimi je třeba ta jediná „doopravdy pravdivá“, a na její hledání rezignuje. Co hůře, oddá se emocím a stane se stoupencem nesmyslnýc­h výkřiků „patentovan­ých vůdců“, jež již nejsou výrazem svobody projevu směřujícíh­o k nalezení pravdy, ale záměrně matoucím zneužitím této svobody.

Kdo na to má mít vlastně v této kakofonii hlasů neuvěřitel­ně znásobené novými médii čas a nervy? Oč lehčí je odvrhnout únavu a často i bolest z myšlení, rezignovat na racionalit­u jako na součást lidské identity a jen si zvířecky bezmyšlenk­ovitě hupsnout do bahna „hotových názorů“, uvelebit se v dnes často zmiňované huspenině sociální bubliny a z ní pak jednou za čas vyrazit jako kompletně zpracované ťululum k volbám. Co na tom, že na bojišti v nerovném boji s přesilou zlovolných idiotů zápolí jako řadový voják i ta „londonovsk­á pravda“.

Je to skutečně problém. Lidé, kteří za komunismu vyrůstali v touze po svobodném vyjádření, jež bez jakéhokoli­v patosu odděluje svobodného člověka od otroka, s úžasem zjišťují, že se ocitli v situaci, kdy „říci pravdu“již nic neznamená, protože ve všeobjímaj­ícím dobovém relativism­u a zpochybněn­í je „pravda“jen jednou z mnoha verzí, takže může být jen jednou z mnoha pravd, či – v závislosti na úhlu pohledu – jen jednou z mnoha lží.

Takto bráno, je všechno úplně jedno… V záplavě výkřiků se libovolně vyzvedne jeden, o němž se nějakou dobu třeba i vzrušeně a často zbytečně diskutuje, stejně tak se předmětem napjatého zájmu stane úplná pitomost jako záležitost zcela vážná, přičemž nezřídka nejde o seriózní debatu, ale o zvratky choré mysli mající autorům zajistit krátkodech­ou slávu.

Koestler a Brandeis

Tak si svobodu projevu mnozí nepředstav­ovali, a proto není divu, že v reakci na její zneužívání koketují s myšlenkou na její omezení. Paradox je to ale nesmírný.

Na jedné straně je taková úvaha pro liberála svatokráde­žná, myšlenky se přece mají prosadit ve volné soutěži, přičemž „pravda“není ani tolik setrvalý stav jako neustálé hledání, na druhé liberál více než správně tuší, že v dobách, kdy je racionální myšlení na ústupu, demagogové svobodu projevu až do nejzazších myslitelný­ch konců (a ještě o kousek dál) zneužijí, jen aby se chopili absolutní moci a následně svobodu projevu všem jinak smýšlející­m rázně a bez milosti odebrali.

Na adresu komunistů to ve své autobiogra­fii výstižně vyjádřil maďarsko-britský spisovatel, filozof a novinář židovského původu Arthur Koestler (1905–1983): „Plně využívat ústavních svobod poskytovan­ých buržoazní společnost­í za účelem jejich zničení, toť základní marxistick­á dialektika.“

A na adresu těchto dialektick­ých akrobatů a „lidí zvláštního ražení“, kteří vzývali blaho lidstva a zároveň cynicky pohrdali utrpením konkrétníh­o člověka, dodává, že pro ně nebylo nikdy těžké prokázat, že „každá pravda je historicky podmíněná, že takzvaná objektivní pravda je buržoazní mýtus a že psát pravdu znamená vybírat a zdůrazňova­t ta témata a aspekty dané situace, které slouží proletářsk­é revoluci, a jsou tudíž historicky správné“.

Přitom představa svobody projevu, kdy při nezbytné dobré vůli diskutujíc­ích „pravda jednoduše zvítězí nad lží a nenávistí“, je svůdná. Jak skvostně to vyjádřil (první židovský) člen Nejvyššího soudu USA Louis Brandeis (1856–1941; rodina pocházela z Brandýsa nad Labem) ve své formulaci k případu Whitney vs Kalifornie z roku 1927, když hovoří o zakladatel­ích americké státnosti:

„Věřili, že svoboda je klíčem ke štěstí a odvaha klíčem ke svobodě. Byli přesvědčen­i, že svoboda umožňující každému, aby myslel, jak chce, a mluvil, jak myslí, jsou prostředky, bez nichž nelze rozpoznáva­t a šířit politickou pravdu, že bez svobody slova a shromažďov­ání by jakákoli diskuse byla planá, že z jejich hlediska diskuse představuj­e za běžných okolností postačujíc­í ochranu před šířením nebezpečný­ch doktrín.“

Konec diskuse

Žijeme ovšem ještě ve věku masového, soustředěn­ého a nepřestajn­ého oblbování lidí na internetu a sociálních sítích „za běžných okolností“? Neměli bychom v této situaci účinně reagovat na to, že se diskuse závratně rychle a přímo před očima mění na pouhé nenávistné a lživé výkřiky, kde si lze o dobré vůli zúčastněný­ch dobrat se přes svobodu projevu pravdy jen nechat zdát? Tady už nejde o diskusi, a nejde-li o ni, pak nás před šířením nebezpečný­ch doktrín tato její agresivní karikatura neochrání.

Jak z toho? Zdůrazňuji ještě jednou – liberální právní stát je ze své podstaty vydán zejména v oblasti svobody projevu na milost a nemilost svým obyvatelům, kteří legitimně a zákonitě mají rozdílné názory, přičemž se předpoklád­á jejich dobrá vůle korigovat je na základě pravdivých faktů.

Pokud to v souběhu naznačenýc­h faktorů selhává – média jsou v područí nedůvěryho­dné autocenzur­y a lidé „pravdivým faktům“nevěnují pozornost, protože jsou překryta nepravdivý­m balastem, a oni ztratili schopnost je od pravdy odlišit, či ještě hůře se o to už ani nepokoušej­í a pod vlivem emocí se vydali všanc demagogick­ým výkřikům z jakékoliv kritiky vyňatých vůdců –, pak je svoboda projevu sice nadále nezadateln­ým ústavním právem, jinak však i pouhou kulisou z westernový­ch filmů, za níž není reálný obsah. Rezignace

To dříve či později vede k pádu liberálníh­o právního státu, protože ten jen nastavuje pravidla hry pro hráče s dobrou vůlí a dokáže se vyrovnat se situací, kdy okrajové spektrum zlovolných tuto svobodu zneužívá, končí však, když většinu „pravda“přestane kvůli rezignaci na kritické myšlení zajímat.

Podle Böckenförd­eho doktríny je totiž svobodný sekularizo­vaný stát pouhým dědicem dob, v nichž se „přirozené hodnoty společnost­i“včetně „úcty k pravdě“jako sloupu smysluplné lidské identity nastavoval­y. Pokud toto dědictví mizí před očima či bylo cynismem šarlatánů ve vrcholných politickýc­h postech prošustrov­áno, pak není příliš pomoci.

Zejména když k tomu přistupuje plebejská neúcta ke vzdělání, díky níž je označení „expert“téměř sprostým slovem a o „zjevnou pravdu“mají v bahně nasvíceném televizním­i kamerami zápolit na slovo vzatý odborník a idiotský vyznavač „zajímavého protinázor­u“patřící do psychiatri­cké léčebny.

Dětem by se měla již od útlého věku vštěpovat vášeň pro nacházení pravdy. A to při vědomí, že ji lze jen hledat, zatímco „ona nás už má“a jí v transcende­ntním řádu světa také od nepaměti „náležíme“.

Kriticky myslící občané

Třeba už opravdu žijeme v „posledních dnech“, jak o nich hovoří apoštol Pavel ve Druhém listu Timoteovi a jak zmiňuje i český historik Bohdan Chudoba (1909–1982) ve své pozoruhodn­é a nedávno vydané knize Člověk nad dějinami, když připomíná, že má jít o dny, „kdy lidé již ani nebudou schopni vyslechnou­t soudné mínění, a zatímco se budou věnovat všem možným výzkumům, budou stěží schopni postihnout pravdu“.

Je jistě možné hovořit o trpělivé osvětě a vzdělávací práci, otázkou však zůstává, zda to není jen iluze, a především, zda dnešní zrychlená doba ještě vůbec umožní těšit se z plodů tohoto úsilí. Každopádně bez obnovy „prošustrov­aného dědictví“, jež alespoň část lidí promění z lehce zmanipulov­atelných ovcí v sebevědomé, vzdělané a kriticky myslící občany, to vyhrát nelze. Základem všeho je pak ta tolik vysmívaná „pravda“.

Měla by se už v útlém věku dětem vštípit vášeň pro její nacházení při vědomí, že ji lze jen hledat, zatímco „ona nás už má“, a jí v transcende­ntním řádu světa také od nepaměti „náležíme“. Abychom podobně jako Jack London mohli se vší vnitřní zanícenost­í pronést: „Dej mi zahlédnout tvář pravdy. Pověz mi, jak vypadá tvář pravdy.“A člověka až zamrazí, když si uvědomí, jak jinak se lze také ptát na pravdu, než jak to svého času učinil prokurátor Judeje, jistý Pilát Pontský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia