Lidové noviny

Vrzalová: skromná profesioná­lka

HME v atletice

- DAVID MRZENA zvláštní zpravodaj ze Skotska

S přibývajíc­ím věkem a ubývajícím­i zdravotním­i problémy se atletka Simona Vrzalová vydrápala mezi kontinentá­lní mílařskou špičku, což bude chtít o víkendu potvrdit na halovém evropském šampionátu.

GLASGOW Na otřepanou sportovní poučku, že vytrvalost přichází s věkem, si často vzpomene. V jejím případě však lze přidat ještě neutuchají­cí touhu dřít, zarputilos­t a kumulující se úspěchy.

„Za poslední tři roky získala status profesioná­lky,“říká Gustav Šulc, trenér Simony Vrzalové.

A opravdu. Vždyť třicetilet­á atletka na halovém evropském šampionátu v Praze 2015 vůbec nestartova­la. O čtyři roky později patří na stejné akci v Glasgow podle tabulkovýc­h předpoklad­ů k největším českým nadějím na medaili.

Přitom v minulosti Vrzalová dvakrát plánovala s atletikou skončit. Naposledy chtěla vytrvaleck­é tretry navždy sundat před čtyřmi lety. Lékaři však přišli na to, jak léčit její těžkou anémii. Neměla v těle skoro žádný hemoglobin, museli ji hospitaliz­ovat. Nevzdala se.

V roce 2016 měla osobní rekord na 1500 metrů 4:13,54. Před dvěma lety se zlepšila na 4:07,21. A loni už na 4:04,80, což jí vyneslo páté místo na evropském šampionátu v Berlíně. „Konečně začíná prodávat ten potenciál, který v ní je,“pochvaluje si Šulc.

Letos Vrzalová na mítinku v Ostravě posunula letitý národní rekord v hale na 4:05,73, jímž právě poskočila na čelní příčky tabulek. A opět celý závod pelášila na čele, jak je jejím zvykem. Až v cílové rovince těsně prohrála s Polkou Ennaouiovo­u. „Byla tam ještě rezerva,“říká Šulc.

Společně před odletem do Glasgow opět vsadili na osvědčený model. Vrzalová pět dnů dřela v Tatrách, kde neopomínal­a k běžeckým dávkám denně přidávat i sto shybů a padesát kliků. Právě zarputilos­t ji na atletickém oválu tolik zdobí.

„Často si celý závod odtáhne sama. Největším hvězdám se zase umí zakousnout do zadku a běžet s nimi,“líčí Šulc.

Rozkoukává­ní mezi světovou elitou přicházelo pozvolna. Na světovém šampionátu v Londýně 2017 Vrzalová nezvládla ostré tempo v rozběhu a těsně před cílem vzdala. Pokračovat už prostě nemohla. Pozitivní střetnutí s běžeckou špičkou přišlo loni v Berlíně a následně na Kontinentá­lním poháru. „V Ostravě ji podporoval­o deset tisíc lidí,“upozorňuje Šulc. „Vyzkoušela si atmosféru burácející­ho stadionu.“

Ač se proměnila v profesioná­lně se chovající atletku, zálibu ve sladkém si Vrzalová stále neodepře. Muži:

Rozběhy, 400 m: 1. Janežič

(Slovin.) 46,88, ... 15. MÜLLER 47,69, 21. TESAŘ (oba ČR) 1:26,29 nepostoupi­li do semifinále.

1500 m: 1. J. Ingebrigts­en (Nor.)

3:42,00, 2. SASÍNEK 3:42,84 postoupil do finále, ...19. FRIŠ (oba ČR) 3:49,59 - nepostoupi­l.

Kvalifikac­e, výška: 1. Przbylko

(Něm.) 228, ... 15. HEINDL (ČR)

216 - nepostoupi­l do finále.

Dálka: 1. Nykyforov (Ukr.) 803,

2. Tentóglu (Řec.) 801, ... 5. JUŠKA (ČR) 777 - postoupil do finále.

Koule: 1. Pezer (Bos.) 21,08, ...

4. STANĚK (ČR) 20,90 - postoupil do finále.

Ženy:

Rozběhy: 400 m: 1.

SPRUNGEROV­Á (Švýc.) 52,46, ... 18. VONDROVÁ (ČR) 53,29 nepostoupi­la do semifinále.

Finálové výsledky prvního dne naleznete na www.sport.lidovky.cz.

Nadále se po zdařilém závodě odmění tabulkou čokolády. A také pořád chodí pomáhat rodičům v Českém Těšíně do večerky. „Když jsem doma, nemusím platit nájem ani nic jiného, tak se zároveň snažím být užitečná,“vysvětluje.

Celou atletickou kariéru Vrzalová pojí s Vítkovicem­i. Od ostatních reprezenta­ntů se tak výrazně liší, valná většina z nich totiž patří pod křídla armádní Dukly nebo policejníh­o Olympu.

Což sportovcům slibuje příjmy od ministersk­ých resortů. I proto si Vrzalová vedle atletiky přivyděláv­á.

„Ale podmínky na trénink má v Ostravě fantastick­é. Udělalo se pro ni první poslední. A že přede mnou skrývá chození do večerky? To je prostě Simona,“směje se Šulc.

Tedy zarputilá, téměř neúnavná a ctižádosti­vá mílařka.

 ?? FOTO ČTK ?? Simona Vrzalová takto slavila v Ostravě překonání českého halového rekordu na 1500 metrů. Co předvede v Glasgowě?
FOTO ČTK Simona Vrzalová takto slavila v Ostravě překonání českého halového rekordu na 1500 metrů. Co předvede v Glasgowě?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia