Lidové noviny

Sala: nekonečný příběh dohadů

- JAN KREJCAR

CARDIFF/PRAHA Válka o to, kdo může za tragickou smrt fotbalisty Emiliana Saly, pokračuje. Zprostředk­ovatel přestupu Willie McKay obvinil fotbalový celek Cardiff, kam Argentinec přestoupil, že se snaží zbavit odpovědnos­ti za úmrtí své zimní posily. Klub to ale popřel.

McKay byl při Salově přestupu jednou z klíčových postav, navíc zařizoval osudné letadlo, v jehož troskách našel Argentinec smrt.

V celém obchodu se výrazně angažoval i McKayův syn Mark, jenž působil jako zástupce francouzsk­ého Nantes, které mělo za přestup dostat 15 milionů liber.

Nyní se ale na veřejnost dostávají zajímavé informace o pozadí celého přestupu. Podle McKaye staršího se Cardiff o hráče nestaral. „Nechali ho ve Francii na hotelu úplně samotného, nikdo o něj nejevil zájem,“řekl BBC Sport.

Klub prý navíc nabídl Salovi letenky jen v klasickém spoji British Airways. Ten ale neletí do hlavního města Walesu, Argentinec by musel přestupova­t.

Osmadvacet­iletý fotbalista se nakonec po domluvě s Williem McKayem dohodl na cestě soukromým letadlem, které agent zařídil. Jenže stroj se 21. ledna, kdy Sala letěl do Cardiffu, zatím za nejasných okolností zřítil v oblasti Lamanšskéh­o průlivu. Při následném pátrání bylo v troskách letadla objeveno tělo a pitva prokázala, že šlo o argentinsk­ého fotbalistu.

„Lidé budou hledat obětního beránka – teď to jsem já – a nakonec bude všem vyhovovat rozuzlení, že to byla pilotova chyba,“rozčiluje se McKay. „Je mi za Cardiff trapně, kupovali hráče za velké peníze, a přitom jej nechali, aby si sám zajišťoval hotel i let.“

Klub nařčení odmítá. Podle zpráv z interní komunikace, které se dostaly na veřejnost, nabízel tým z Walesu hráči soukromé letadlo, jenže ten jej odmítl, protože už v té době měl zamluvený stroj od Willieho McKaye.

Přestup se zamotal i na klubové úrovni a Cardiffu se přestupní částka hradit nechce. Důvod? Dle všeho není Salova smlouva s ostrovním celkem platná, protože na ní chyběla řada věcí, kvůli kterým ji anglická fotbalová asociace vrátila k předělání a odmítla registrova­t. Sala tak byl nejspíše v době tragédie stále hráčem Nantes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia