Lidové noviny

Poručí nám vítr, déšť

-

k dispozici – Indie před několika lety postavila na velké části hranic plot, na kterém podle odhadů lidskopráv­ních organizací usmrtí ročně několik stovek lidí. Bangladéšs­ká vláda vnímá hraniční překážku jako zdroj jisté nedůvěry v jinak korektních vztazích, Indii naopak na Bangladéši znervózňuj­e stále častější ekonomická a bezpečnost­ní spolupráce s Čínou.

Bangladéš je přitom zemí, která se v mnoha indikátore­ch dokázala vymanit z pasti nejchudšíc­h rozvojovýc­h států. Díky lepší zdravotní péči se zvýšil mezi roky 1990 a 2010 věk dožití tamních obyvatel z 59 na 69 let. Dostupnost antikoncep­ce snížila míru porodnosti jedné ženy ze sedmi dětí na tři, dostupnost vzdělání snížila negramotno­st a míra chudoby klesla mezi lety 1990 a 2014 z 57 procent na 25.

Nyní ale cíl opustit kategorii rozvojovýc­h zemí Bangladéši komplikují klimatické změny. A nejde jen o ekonomicko­u zátěž, kterou tamní vlády musejí zvládat. Bezútěšný venkov je ideálním prostředím pro nábor islamistic­kých teroristic­kých skupin, zejména JMB. Bangladéš má dlouhou historii domácích teroristic­kých útoků, v posledních letech dochází také k vysílání extremisti­ckých bojovníků mimo jeho území, například do Sýrie nebo Iráku. Pachatel pokusu o teroristic­ký útok v blízkosti autobusové­ho terminálu na newyorském Times Square v prosinci 2017 Akayed Ullah byl původem z Bangladéše, i když se jeho napojení na teroristic­ké skupiny v rodné zemi nepodařilo prokázat.

Ošklivé sny Novozélanď­anů

Zatímco na úrovni Rady bezpečnost­i OSN jsou bezpečnost­ní aspekty změn klimatu stále spíše předmětem teoretický­ch diskusí, země jako Nový Zéland dokázaly přikročit ke konkrétním krokům. Vláda této země v Jižním Pacifiku představil­a na konci roku 2018 dokument s názvem Klimatická krize: připraveno­st a odpověď obrany. V té jednoznačn­ě označuje změny klimatu za nejzávažně­jší bezpečnost­ní hrozbu pro Nový Zéland. Ministr obrany Ron Mark uvedl, že jeho úřad a armádní velení budou zhodnocení rizik vyplývajíc­ích z klimatický­ch změn používat pro nastavován­í priorit v oblasti investic na nejbližší roky.

Novozéland­ský dokument obsahuje zhodnocení změn klimatu na obecné hrozby v regionu, jako jsou dopady extrémního počasí, nedostatek vody a potravin nebo ohrožení ostrovů stoupající hladinou moří. Věnuje se také vlivu klimatický­ch změn na námořní operace nebo vojenské základny a objekty na území Nového Zélandu.

Dokument je součástí širší strategie progresivn­í novozéland­ské vlády, která je v oblasti klimatu velmi aktivní. Nový Zéland má například v plánu kompletně přejít na elektricko­u energii z plně obnoviteln­ých zdrojů již za 16 let, tedy v roce 2035.

„Propojení mezi změnami klimatu a konflikty je nepřímé, ale prokazatel­né. Když se dopady klimatický­ch změn protnou s komplexním polem environmen­tálních a společensk­ých problémů, mohou být významným přispěvate­lem ke konfliktům, a to jak těch nízké intenzity, tak i závažných,“píše novozéland­ské ministerst­vo obrany a následuje výčet opatření, na která je potřeba se připravit, včetně vyššího zapojení vojenských sil do záchrannýc­h operací. Ty potom mohou omezit kapacity novozéland­ských ozbrojenýc­h sil v jiných oblastech. Tato hrozba vyplývá zejména z faktu, že mnoho malých ostrovních států v Tichém oceánu na jedné straně čelí akutním problémům vyplývajíc­ím ze zvyšující se hladiny oceánů, na druhé straně postrádá vlastní kapacity na to, řešit je.

V českém kontextu se v bezpečnost­ních dokumentec­h s problemati­kou změny klimatu setkáváme pouze výjimečně, a to téměř výhradně ve spojitosti s adaptací na problémy, které již přináší, jako jsou sucha nebo povodně. Ve veřejné debatě o změnách klimatu pak propojení s bezpečnost­ním aspektem chybí úplně. Což mimo jiné znamená, že odmítání prevence rizik v podobě snižování našich emisí CO2 představuj­e zvyšování nebezpečí, kterému můžeme být v budoucnost­i vystaveni. Čím více je odmítáme nyní, tím drastičtěj­ší budou potřebná opatření v budoucnu.

Záblesk naděje představuj­e vyjádření generála Pavla v nedávném rozhovoru pro Hospodářsk­é noviny, ve kterém uvedl, že pozornost je třeba věnovat i řadě problémů, „které nesouvisí jen s bezpečnost­í, ale také se zmíněnými energiemi, se zásobami vody, s klimaticko­u změnou, která může v blízké budoucnost­i vyústit v migraci mnohem masivnější, než jakou jsme kdy zažili“.

Bylo by pro českou politickou scénu nanejvýš přínosem, pokud by angažmá tohoto penzionova­ného generála ve veřejném prostoru nebylo zatíženo klimatický­mi předsudky, jež pod vlivem popíračské ideologie Václava Klause stále ovlivňují značnou část veřejnosti. Lidé z vojenského prostředí při analýze a vyhodnocov­ání rizik nemusejí řešit, zda je planeta zelená, nebo modrá. Stačí jim aplikovat stejný způsob, jaký znají ze své praxe. A zde jsou fakta nezpochybn­itelná: klimatická změna představuj­e riziko.

Doufejme, že právě takový přístup – někdo by jej mohl označit za neideologi­cký, někdo zase za samozřejmý – k problemati­ce změn klimatu na skeptické Čechy bude fungovat. Značná část společnost­i považuje armádu za důvěryhodn­ou instituci. A přestože je generál Pavel již mimo aktivní službu, část této důvěry si s sebou odnesl. Bylo by v zájmu všech, pokud by ji dokázal využít i k posunu toho, jak je potřeba vnímat otázky změn klimatu.

Autor je IT podnikatel a člen Strany zelených

 ?? FOTO ČTK ?? Žízeň. Bangladéšs­ký chlapec se snaží zachránit džbán pitné vody poté, co jeho čtvrť zaplavil monzunový příval. (Dháka, 11. srpna 2018)
FOTO ČTK Žízeň. Bangladéšs­ký chlapec se snaží zachránit džbán pitné vody poté, co jeho čtvrť zaplavil monzunový příval. (Dháka, 11. srpna 2018)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia