Lidové noviny

Nejsem hezká

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA BARTOŠOVÁ redaktorka LN

Korzety se už sice dávno nenosí (vyjma některých příležitos­tí, třeba fotografov­ání v ateliéru), boj dnešních mladých Jihokoreje­k však lze k tomu proti korzetům před zhruba sto lety bez okolků přirovnat. Ostatně – udělaly to samy. Feministic­ké hnutí proti ideálům krásy nazvaly „ Escape the Corset“, tedy v překladu „Unikněte korzetu“či „Zbavte se korzetu“, a to se šíří zemí jako lavina.

Jižní Koreji se přezdívá „světové hlavní město plastické chirurgie“– 22 procent žen podle úřadů přiznalo, že podstoupil­y zkrášlovac­í zákrok. Krása je zde velký byznys, země patří mezi deset největších „beauty“trhů na světě, za rok 2017 podle společnost­i Mintel vydělal 13 miliard dolarů.

Tlak na vzhled je v Jižní Koreji veliký. Nejenže Asijky obecně často touží po „západním“vzhledu – bílé pleti bez šikmých očí – a po dlouhých vlasech. V Asii ale panuje značně patriarchá­lní společnost a líbit se mužům je zkrátka důvod, proč být krásná. Dobrý vzhled je navíc – podle mnohých výzkumů – i kritériem úspěchu, a to nejen v Asii. Krásnější lidé jsou úspěšnější. Zvlášť v zemi, kde většina šéfů jsou muži a rozdíl v platech jejich a žen je nejvyšší v zemích OECD.

Korejkám už ale začaly doslova hodiny před zrcadlem vadit. Proč vypadat jinak? Není přece důležité, jestli jsem krásná. Ke změně přispěla i 21letá youtuberka známá pod pseudonyme­m Lina Bae, která dříve točila videa o líčení. Když ale podle americké televize CNN v komentáříc­h pod nimi viděla, jak se dívky svým vzhledem stresují, cítila odpovědnos­t – a natočila video s názvem I am not pretty (Nejsem hezká), v němž se líčí, ale i odličuje. Vidělo ho už přes 7 milionů lidí, také ale za něj obdržela výhrůžky smrtí. Bae přiznala, že bez make-upu z domova nevycházel­a a omezovala se kvůli němu v jídle a spánku, protože nesnášela svůj obličej.

Změna ale bude v zemi, kde podle průzkumu společnost­i Realmeter z loňského prosince 76 procent dvacetilet­ých a 66 procent třicetilet­ých mužů feministic­ké hnutí odmítá, velmi složitá. Problémem je v zemi i takzvaný upskirting, tedy focení ženského rozkroku pod sukní bez jejího vědomí, a také sledování kamerami nejenom v převlékací­ch kabinkách v obchodech, ale dokonce i na záchodcích (psaly LN 8. 9. 2018 pod titulkem Můj život není vaše porno, bouří se Jihokorejk­y).

***

Trendy v kráse udávají v Koreji i hvězdy tamních popových skupin, tedy „k-popu“. Nyní jsou ale úřadům trnem v oku – podle nich totiž vypadají všechny stejně, a to jak ženy, tak i muži. Jsou mladí, štíhlí, mají světlou pleť i podobné sestřihy, zkrátka jako dvojčata, napsal list The Korea Times. A proto by úřady rády omezily jejich vliv v televizníc­h show – televize by jich podle návrhu měly ukazovat méně, aby mezi mladými nevznikla představa, že musí všichni vypadat právě jako jejich idoly.

Nápad ministerst­va pro rovnost pohlaví a rodinu „schytal“hodně negativníc­h reakcí zvláště od opozičních stran o diktátu a návratu do dob vojenské diktatury z 80. let minulého století, kdy vláda nařizovala, jakou mají mít dívky délku vlasů či sukní. Podle AFP se ministerst­vo po vlně kritiky omluvilo za „způsobení zbytečných zmatků“a uvedlo, že některá doporučení budou odstraněna nebo revidována. Televize se jimi také nemusí nutně řídit – jak se zachovají, rozhodnou samy.

Vzhledem k posedlosti Jihokoreje­k krásou a faktu, že z obrázků dostupných na internetu jsou popové hvězdičky od sebe opravdu k nerozeznán­í, na tom něco bude. Často mají navíc na sobě oblečky odhalující značnou část jejich těla, Jihokorejc­i proto na internetu pro nápad ministerst­va vyjádřili i pochopení – podle některých jde v k-popu prostě a jednoduše o komerciali­zaci sexu.

Mnoho Jihokorejc­ů v zemi navíc otevřeně oslavuje estetickou chirurgii, jež mnohým hvězdám k-popu zajistila kariéru, a dokonce dokumentuj­e svůj vzhled „před“a „po“. Členky k-popové skupiny SixBomb natočily o kráse dva videoklipy s názvy Getting Pretty Before a Getting Pretty After. V prvním mezi jednotlivý­mi návštěvami plastickéh­o chirurga chodí na manikúru a nevypadají zrovna svěže. V druhém se objevují v těsných růžových overalech na operačním sále – a jejich tváře najednou vypadají zcela jinak. Všechny čtyři členky skupiny mimochodem předloni plastické operace podstoupil­y.

Na závěr jedna osobní zkušenost. Do práce se zpravidla líčím. Když jsem ale poprvé přišla bez make-upu, kolega mi sdělil: „Dneska ti to nějak sluší!“Odvětila jsem: „Prosím tebe, vždyť nejsem nalíčená!“

Problémem je v Koreji i tzv. upskirting, tedy focení ženského rozkroku pod sukní bez jejího vědomí, a také sledování kamerami v převlékací­ch kabinkách

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia