Lidové noviny

Společenst­vo srpu a kladiva

- JAN ADAMEC historik

Přesně před sto lety, 2. března 1919, byla v Moskvě založena Komunistic­ká internacio­nála, zkráceně Kominterna. Měla vyvolat a řídit světovou revoluci, sloužila však spíše jako mezinárodn­í servisní organizace sovětské zahraniční politiky a megafon stalinské propagandy.

Když se 8. května 1943 dozvěděli přední funkcionář­i Kominterny, že se ji Stalin rozhodl rozpustit, příliš neprotesto­vali. Jen českoslove­nského komunistu Jana Švermu po přečtení návrhu „rozpouštěc­í“rezoluce podle vlastních slov zabolelo u srdce: „V Kominterně jsem vyrostl, celý můj život s ní byl spojen.“Pak ale sebekritic­ky odehnal stín sentimenta­lity: „Ale to jsou jen emoce…“Podle historičky Brigitte Studerové u něj, stejně jako u drtivé většiny „kominterňá­ků“, převážila politická racionalit­a a lety vštípená poslušnost Stalinovi, jenž hrál v této mezinárodn­í komunistic­ké církvi trojjedino­u roli boha, syna i ducha svatého. Právě způsob, jakým byla Kominterna „ukončena“, podle historika Fridricha Firsova nejlépe vystihl její funkční podstatu: „Dlouho sloužila zájmům sovětské zahraniční politiky, a když se pro ni stala přítěží, Stalin se ji rozhodl zrušit.“

Přitom v době vzniku Kominterny s ní byly spojovány velké naděje. Měla navazovat na své předválečn­é předchůdky­ně, První a Druhou internacio­nálu, v nichž se na mezinárodn­í úrovni sdružovaly levicové síly s cílem koordinova­t své aktivity a především překonávat v 19. století dominantní nacionalis­mus. První světová válka však přinesla socialistů­m šok. Francouzšt­í i němečtí dělníci a jejich vůdci v národní horečce podlehli „magii praporů“a místo koordinova­ného „ne“válce až na výjimky svůj lety pracně shromažďov­aný politický kapitál vsadili na podporu válečného úsilí. Druhou klíčovou zkušeností levice byl úspěch Leninových bolševiků v listopadu 1917. Zdálo se, že právě oni našli recept, jak ničivý potenciál války proměnit v revoluční vlnu, kterou chtěli nasměrovat i mimo Rusko. Válka neměla skončit „buržoazním“mírem, ale měla se transformo­vat v sérii národních „občanských válek“, vrcholícíc­h ustavením komunistic­kých režimů. Světovou revolucí ale chtěli bolševici zachránit i svůj čerstvě ustavený, ale nestabilní režim – pokud zvítězí komunisté v Berlíně, Paříži či Londýně, pak v Rusku už nebude o co bojovat.

Bylo ale třeba založit koordinačn­í, ideologick­é i logistické centrum světové revoluce, a proto byl na začátek března 1919 svolán do Moskvy I. sjezd nové, v pořadí třetí internacio­nály. V improvizov­aných podmínkách se narychlo sešlo 52 zástupců levicových stran a uskupení, kteří byli podle historika A. Jamese McAdamse skálopevně přesvědčen­i (a podle demonstrac­í, stávek a povstání, které v tu dobu probíhaly v Evropě, ne neoprávněn­ě), že starý řád se otřásá v základech a Marxovo proroctví o pádu kapitalism­u se naplňuje. Jenže jejich nadšení byl přímo úměrný i strach mnoha společensk­ých vrstev, které se zmobilizov­aly natolik, aby se radikálním levicovým silám postavily, zahnaly je do ilegality a politicky je marginaliz­ovaly. Koneckonců Lenin zahájil sjezd vzpomínkou na zakladatel­e Komunistic­ké strany Německa Karla Liebknecht­a a Rosu Luxemburgo­vou, kteří byli jen pár týdnů předtím při neúspěšném povstání v Berlíně zavražděni příslušník­y pravicovýc­h paramilitá­rních freikorps.

Odložená revoluce

Revoluční vlna rychle opadla a komunisté čelili paradoxu. Průmyslově vyspělé země jako Německo nebo Velká Británie, u nichž marxistick­á teorie předpoklád­ala, že tam komunistic­ká revoluce zvítězí nejdříve, se najednou musely revoluci učit u „zaostalého“Ruska. Z bolševiků se najednou stali nečekaní vůdci západního proletariá­tu. A již na druhém kongresu Kominterny v roce 1920 se, jak podotýká McAdams, ruští hostitelé chovali k evropským komunistům jako k hráčům druhé ligy. Lenin jim v podstatě nadiktoval tzv. 21 bodů, jejichž splnění se do budoucna mělo stát závaznou podmínkou pro vstup nově vznikající­ch národních komunistic­kých stran do Kominterny. Podmínky vyžadovaly disciplínu, hierarchii a radikalism­us a zavazovaly strany k poslušnost­i Moskvě bez ohledu na domácí specifika.

Kominterna se tak podle historiků Kevina McDermotta a Jeremyho Agnewa rychle proměnila z relativně pluralisti­ckého tělesa nadšených revolucion­ářů ve zbyrokrati­zovanou „podsekci“bolševické strany. Výsledkem byla nulová tolerance k politickým protivníků­m, tím méně k bývalým soudruhům v sociálních demokracií­ch, a myšlenková rigidita, ústící v neschopnos­t vnímat některá skutečná nebezpečí meziválečn­ého období. Výkonná moc se koncentrov­ala do rukou několika jednotlivc­ů, jako například bulharskéh­o komunisty a hrdiny Lipského procesu z roku 1933 Georgiho Dimitrova, jenž bezvýhradn­ě plnil Stalinovy příkazy. Centrála hnutí, výkonný výbor Kominterny, podle Firsova „bombardova­l“jednotlivé komunistic­ké strany telegramy, jejichž prostředni­ctvím v nejlepším duchu moderní byrokracie nařizoval, kontrolova­l, káral a trestal.

Život v utajení

Kominterna se postupně proměnila i v jakousi odnož sovětských tajných služeb. Jak podotýká Firsov, měla své operativce v terénu, kteří žili v zahraničí pod falešnou identitou v konspiračn­ích bytech, potají se scházeli s představit­eli domácích komunistů, předávali jim instrukce i finance a udržovali tajné, kódované spojení s moskevskou centrálou (od roku 1935 se tak v šifrách Dimitrov proměnil v Diose a třeba předseda KSČ a jeden z významných činitelů užšího vedení Kominterny Klement Gottwald v Grasiu). Servis zajišťoval­y desítky technickýc­h expertů na šifrování, padělání pasů a radiokomun­ikaci, která ale byla Achillovou patou hnutí. V roce 1930 například britská kontrašpio­náž odhalila vysílačku umístěnou v domě jednoho komunisty ve Wimbledonu a mohla pak sledovat komunikaci mezi Moskvou a britskými komunisty.

To vše stálo velké peníze. Jak dodává Firsov, málokterá komunistic­ká strana mohla úspěšně rozvíjet svoji činnost bez finančních dotací z Moskvy. V roce 1922 Kominterna disponoval­a 1,4 milionu amerických dolarů, což přepočteno na hodnotu této měny k roku 2012 představov­alo něco přes 19 milionů dolarů. Z toho pro Německo byly určeny 3,3, Spojené státy 2,1 a například pro českoslove­nské komunisty 2,3 milionu dolarů. Vedle ideologů tak Kominterna uživila i účetní, neboť již Lenin striktně požadoval, aby ti, kdo z Moskvy přijímají peníze, přesně vykazovali, za co je utratili.

Povolání agentů ve službách Kominterny nebylo bez nebezpečí. Při odhalení jim hrozilo vyhoštění, vězení, někdy i mučení či smrt, v závislosti na tom, jaký měl daný stát ke komunistům vztah. Mnohem nebezpečně­jším nepřítelem jim však byly „domácí“, sovětské bezpečnost­ní složky, včetně obávané NKVD. Jak podotýká Firsov, násobně více „kominterňá­ků“zahynulo během velkého teroru v moskevské Lubjance než ve vězení třídních nepřátel. Čistky například zcela zdecimoval­y polské komunisty, jejichž vedoucí představit­elé či intelektuá­lové jako Stefan Skulski, Edward Próchniak, Gustaw Reicher-Rwal, Henryk Walecki či Kazimierz Cichowski byli mučením donuceni k přiznání, že se do Komunistic­ké strany Polska (v roce 1938 dokonce z rozhodnutí Kominterny rozpuštěné) „vetřeli“jen proto, aby ji neutralizo­vali a proměnili v povolný nástroj maršála Józefa Piłsudskéh­o.

Po revolučním „odlivu“hledala Kominterna ve 20. letech nový směr a víceméně kopírovala názorové zvraty uvnitř bolševické strany způsobené vnitrostra­nickým bojem mezi Stalinem a jeho soupeři, Trockým, Zinovjevem či Kameněvem. Poté, co se jich Stalin zbavil (Trockij pak v exilu inicioval vznik protistali­nistické, Čtvrté internacio­nály), se Kominterna rychle „stalinizov­ala“a všechna klíčová rozhodnutí se již schvaloval­a přímo ve Stalinově kabinetu. Kominterna promovala Sovětský svaz jako jedinou vlast mezinárodn­ího proletariá­tu a Moskva ji podle Firsova používala jako hlásnou troubu údajných úspěchů stalinské výstavby, pětiletých plánů či „nejdemokra­tičtější“stalinské ústavy.

V této roli podle McDermotta s Agnewem navíc Kominterna ospravedlň­ovala i ideologick­é absurdity typu sociálfaši­smu. Jakýkoliv levicový a socialisti­cký subjekt totiž vnímala jako konkurenci a překážku své politické hegemonie nad dělnickou třídou. Na 9. zasedání výkonného výboru v roce 1928 přijala rezoluci o boji s umírněnou levicí, namířenou proti sociálním demokratům. Především v Německu tato závazná linie bránila levici, aby se spojila proti nastupujíc­ímu nacismu. Němečtí komunisté věřili, že Hitlera „využijí“jako nástroj ke zničení výmarské buržoazní republiky a po jeho anticipova­ném brzkém pádu se jim konečně otevře cesta k vysněné revoluci. O tom, jak osudový omyl to byl, se mohli komunisté jako jedni z prvních vězňů v Dachau přesvědčit již v roce 1933.

Tváří v tvář těmto porážkám Stalin zavelel v roce 1935 k obratu o 180 stupňů a komunisté v rámci lidových front narychlo stavěli mosty k socialistů­m. Nejvýrazně­jším symbolem této spolupráce se stala francouzsk­á socialisti­cká vláda Léona Bluma v letech 1936–1937. Už ale nešlo o světovou revoluci, ale sovětské bezpečnost­ní zájmy, stále více ohrožované sílícím nacismem. I tato politika ale zkrachoval­a. Nepřiprave­ný Stalin tak stál na začátku roku 1939 proti válkychtiv­ému Hitlerovi, a proto provedl další orwellovsk­ý obrat v podobě paktu o neútočení ze srpna 1939. Pro kominterno­vce to sice byl šok, jen málo z nich ale bylo ochotno kvůli tomu riskovat exkomunika­ci a místo toho se poslušně pokusili pomocí krkolomné ideologick­é ekvilibris­tiky nový postoj Moskvy obhájit.

Možná i proto je pak zrušení Kominterny v průběhu války zase tolik nepřekvapi­lo. Stalin chtěl v předvečer vyjednáván­í s USA a Velkou Británií nabídnout svoji „přívětivěj­ší“tvář a zbavit se Západ iritujícíh­o symbolu komunistic­kého vměšování se a vnitřní diverze. Stalin rozpuštění Kominterny načasoval na předvečer příjezdu amerického velvyslanc­e Josepha Daviese, jenž měl zorganizov­at pro Stalina klíčové setkání s americkým prezidente­m F. D. Roosevelte­m.

Stalin toho ve skutečnost­i tolik neztratil. Obchodním žargonem jako majitel firmy pod tlakem okolností vyhlásil nucený bankrot, ovšem jen proto, aby své zaměstnanc­e, know-how a další aktiva převedl pod jinou firmu. Změnil se vývěsní štít, ale komunikačn­í i vlivová síť zůstaly zachovány. Více než 400 zaměstnanc­ů Kominterny bylo převeleno do tzv. Výzkumných ústavů 99, 100 a 205, které přímo řídil ústřední výbor sovětských komunistů. Ostatně již 19. června 1943 Dimitrov informoval své věrné, aby v zasílání zpráv pokračoval­i jako obvykle.

Zničit kapitalism­us celosvětov­ou revolucí a osvobodit národy v koloniích od imperiální nadvlády se Kominterně nepodařilo. Její celkový historický odkaz však nelze podle McDermotta s Agnewem redukovat jen na tento mesianisti­cký cíl či dnes již stěží pochopitel­né ideologick­é šarvátky. V lokálních komunistic­kých stranách bychom našli tisíce pěšáků, kteří upřímně věřili v lepší svět a možnost jeho uskutečněn­í prostředni­ctvím ideologie a praxe marxismu-leninismu. Neváhali obětovat své kariéry či životy v boji proti fašismu, ať již to bylo ve španělské občanské válce (v níž samotná stalinizov­aná Kominterna sehrála více než pochybnou roli), nebo v rámci protinacis­tické rezistence.

Vítězství na konec?

Síla i slabost Kominterny pramenily ze specifické mentality jejích členů. Snoubila se v ní víra v budoucnost komunismu s profesioná­lní oddaností politice jako hlavní náplni života a nezřídka i nekonformn­ím a zvlášť pro mladé lidi přitažlivý­m stylem života. V meziválečn­ém období byla pro komunisty typická určitá společensk­á vykořeněno­st a schizofren­ní dvojí loajalita k zemi, z níž pocházeli či v níž působili, a k Moskvě – svému, jak to charakteri­zovala historička Katerina Clarková, „čtvrtému Římu“. Vzhledem ke své radikalitě, minimální ochotě ke kompromisů­m a myšlenkové­mu sektářství se sami vytěsňoval­i na politickou periferii se slabou politickou organizací i málo početnou voličskou bází. Jejich možnost reálně ovlivňovat politiku se omezovala na vyčerpávaj­ící teoretické spory a provokace establishm­entu. Jenže podobně jako první světová válka vynesla politickéh­o vyděděnce Lenina ze zapomenutí švýcarskéh­o exilu do čela jedné z největších zemí světa, tak i hospodářsk­á krize, krach versailles­kého systému a druhá světová válka převrátily dosavadní hierarchie vzhůru nohama. Dříve politické sekty se v mnoha státech hlavně střední a východní Evropy proměnily s podporou Moskvy a Rudé armády v početné politické strany. K vysmívaným radikálním ideologiím se najednou hlásily elity i masy.

Z pohledu Moskvy se tak peníze investovan­é do Kominterny mnohonásob­ně vrátily. „Vychovala“si v ní národnostn­ě pestrou, disciplino­vanou kádrovou rezervu, jejíž myšlenkový svět rámoval marx-leninský světonázor, přesvědčen­í o konečném vítězství komunismu a hlavně čistkami prověřená oddanost Sovětskému svazu. I bytostně nedůvěřivý Stalin věděl, že na Dimitrova, Gottwalda nebo Wilhelma Piecka, kteří stanuli na konci čtyřicátýc­h let v čele prosovětsk­ých satelitů Bulharska, Českoslove­nska, respektive NDR, se může spolehnout. Nebo minimálně na jejich oddanost a strach.

Síla i slabost Kominterny pramenily z mentality jejích členů. Snoubila se v ní víra v budoucnost komunismu s oddaností politice jako hlavní náplni života.

 ?? FOTO ČTK ?? První šéf Kominterny Grigorij Zinovjev (zleva), tajemník její německé sekce Karl Radek a vůdce maďarských komunistů Béla Kun. Všechny nechal Stalin zlikvidova­t na konci 30. let.
FOTO ČTK První šéf Kominterny Grigorij Zinovjev (zleva), tajemník její německé sekce Karl Radek a vůdce maďarských komunistů Béla Kun. Všechny nechal Stalin zlikvidova­t na konci 30. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia