Lidové noviny

Čech, který kolonizova­l Sibiř

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Nemá žádný památník, nenajdeme o něm zmínky v muzeích a na místě, kde byl ve Vladivosto­ku pohřben, je dnes městský park. Bedřich Heyduk by si ale určitě pomník zasloužil. Tento český agronom zakládal ve druhé polovině 19. století v Rusku vinařství a poté se podílel na osidlování Dálného východu. Zmínek o něm se dochovalo poskrovnu, jeho osud se snažil zrekonstru­ovat v souhrnném článku například rusky psaný týdeník Pražskij express spolu s dálněvýcho­dním portálem Primamedia.ru. Další část do mozaiky, ukazující ho jako odborníka navrhující­ho na svou dobu velmi sofistikov­aná opatření, přidává nově objevený dokument z knihovny ve Vladivosto­ku, který vyšel na světlo zásluhou tamních ruských knihovníků i českých krajanů.

Poblíž Novorissij­ska na mapách najdeme obec Gajduk, kterou v roce 1870 Bedřich Heyduk založil a kde dodnes žijí potomci ruských Čechů. Rodný jazyk tu sice umí už jen nejstarší generace, příjmení Heyduk je tu ale ve všeobecném povědomí. Před osmi lety se Češi z Novorrosij­ska obrátili na Taťánu Kovalevsko­u z Čity, vnučku legionáře Jana Šerého, který od českoslove­nského vojska odešel a zůstal na Sibiři.

Taťána Kovalevská vede krajanský spolek Nězabudka a pátrá po osudech potomků legionářů po celém Rusku. „Pátrání po Heydukovi ale bylo bezvýsledn­é, a tak jsem to odložila,“říká. „Pak mě ale z knihovny ve Vladivosto­ku požádali, abych zkusila zjistit něco o legionáři Vladimíru Winklerovi, který ozdobil město svými fasádami. Já jsem se dotázala zase na Heyduka a to přineslo výsledek,“dodává předsedkyn­ě Nězabudky a přikládá zápis z prvního sezení dálněvýcho­dní „rady zkušených“.

Tyto sjezdy od roku 1885 pořádal generální guvernér Andrej Korf a byly obdobou místního parlamentu. Sezení se do roku 1903 uskutečnil­a celkem čtyři, poté už byla zvolena skutečná duma a improvizov­aná obdoba ztratila opodstatně­ní. Pozvánku dostávali vyšší úředníci, podnikatel­é a každý, kdo mohl přispět inspirativ­ní myšlenkou pro rozvoj regionu, tehdy odříznutéh­o od zbytku Ruska rozsáhlými prostory Sibiře.

Neuznaný zakladatel vinařství

Slovo Bedřicha Heyduka tehdy mělo svoji váhu díky důkladnému vzdělání a obrovským zkušenoste­m s hospodařen­ím v Evropě i v Rusku. Narodil se 28. února 1832 v Rychmburku na Chrudimsku v rodině truhláře a hostinskéh­o. I když byl čtvrtým dítětem, studoval veterinářs­tví, lesnictví a hospodářst­ví a absolvoval i kurz řízení panských statků. Poté působil jako správce na šlechtický­ch majetcích po celé habsburské monarchii, už tehdy se pouštěl do různých zemědělský­ch experiment­ů a referoval o nich v časopise Pokrok hospodářsk­ý, na jehož vydávání se sám podílel.

V roce 1863 se Heyduk odstěhoval do Ruska, kde viděl jako zemědělský odborník obrovské příležitos­ti. Nejprve sám bez rodiny cestuje hlavně po jižních guberniích, udílí rady a přednáší. Stabilní místo získává v ukrajinské Poltavě, kde byl placeným tajemníkem místní zemědělské společnost­i. Tehdy už o „Fjodoru Heydukovi“referovala úřední místa jako o člověku oddaném ruské myšlence, zapáleném pro věc a loajálním carovi. Přesto zřejmě kvůli neshodám se šlechtou odešel a zakotvil v Novorossij­sku, kde dostal nabídku zastávat funkci agronoma černomořsk­ého okruhu.

Vlhké a teplé okolí Novorossij­ska dnes lemují vinice, které obhospodař­ují – dnes už pro ruského majitele – i čeští krajané. Bedřich Heyduk, který si nechával říkat rusky Fjodor, přivezl do podhůří Kavkazu sazenice vinné révy z Německa a Rakouska a začal je adaptovat na místní klima. Musel také vyřešit, jak zbavit rostliny škůdců. A přestože velkou část mravenčí práce při zakládání vinařství vykonal on, zásluhy průkopníka vinařství v oblasti nakonec získal kníže Lev Golicyn, považovaný za zakladatel­e prestižní značky šampaňskéh­o Abrau Dursko.

V roce 1868 dostal Heyduk asi hektarový pozemek, kde založil školku ovocných plodin. Zhruba o dva roky později přijela i manželka se synkem Jaroslavem a na místě experiment­álního pozemku vznikla česká osada Gajduk a kolem další vesnice, kam přicházejí osadníci z původní vlasti, kde byl v té době akutní nedostatek zemědělské půdy. V kopcích mezi černomořsk­ým pobřežím a Kavkazem se dařilo ovoci, zelenině i tabáku, který se ukázal být natolik výnosnou komoditou, že z něj bylo možné financovat další zemědělské pokusy.

Na Dálný východ

V roce 1884 se o Heydukovýc­h úspěších u Černého moře dozvěděl přiamurský generální gubernátor na Dálném východě Andrej Korf a nabídl Heydukovi post vládního agronoma regionu s prostory asi dvakrát většími než Evropa, které carské Rusko chtělo osídlit. Heyduk, ač už dvaapadesá­tiletý, výzvu přijal. Podle Pražského expresu ovlivnily jeho rozhodnutí neustálé spory s ruskými úředníky, kteří neměli pochopení pro časté námitky a požadavky českého agronoma, Heyduka zasáhla i smrt manželky. Očekával, že na východě se bude dýchat svobodněji a práce umožní zapomenout na všechny problémy.

Heyduk nastoupil na loď plující kolem Asie do Vladivosto­ku, před vybudování železnice to byl jediný způsob, jak se na Dálný východ dostat. Tímto okamžikem se ale jeho stopa trochu ztrácí, o práci českého odborníka se moc nevědělo, a tak čerstvě objevený zápis zasedání Rady zkušených u guvernéra Korfa v Chabarovce (dnešní Chabarovsk) vypovídá o tom, že si český agronom počínal neobyčejně aktivně, už na prvním sezení přišel s velmi konkrétním­i a propracova­nými návrhy, co je nutné pro osídlení regionu udělat.

Korf vládl obrovským prostorem zahrnující­m Přímořskou, Amurskou, Zabajkalsk­ou oblast i ostrov Sachalin. Heyduk dostal na starost bránu Dálného východu, dobové dokumenty se o ní zmiňují jako o Jihoussuri­jském kraji. Oficiálně byl součástí Přímořské oblasti a zahrnoval pobřežní oblasti mezi Vladivosto­kem, nedalekým městem Ussurijsk, jezerem Chanka a okolními údolími vhodnými k osídlení. Oblast sice tvoří kopce vysoké nanejvýš 900 metrů, Heyduk ale – jak se píše v zápisu z rady zkušených – vytipoval jako vhodná k osídlení jen asi tři procenta území, kde nebyly hory, lesy ani bažiny. „Při výměře půdy 100 děsjatin na hospodářst­ví můžeme osídlit oblast čtyřmi tisíci rodinami,“cituje zápis Heyduka s tím, že na pobřeží je možné umístit i populaci průmyslový­ch dělníků, kteří nejsou závislí na půdě.

Tehdy už 1257 přistěhova­leckých rodin v Ussurijsku žilo, místo tedy bylo jen pro 2743. Nové osídlence chtěl Heyduk brát z Ukrajiny a měli se usazovat v komunitách, kde doporučova­l na náklady státu vybudovat na svou dobu v ruských poměrech nepředstav­itelnou infrastruk­turu: obchod, školu, kostel a útulek pro sociálně slabé či vojenské vysloužilc­e. Právo na půdu mělo být vyhrazeno jen rodinám, nikoli svobodným jedincům. Převedení půdy do soukromého vlastnictv­í mělo být uskutečněn­o co nejrychlej­i, k tomuto účelu navrhoval zřídit po rakouském vzoru pozemkové knihy.

Myslel i na to, že v nejdostupn­ějších místech je třeba pořádat pravidelné trhy, kde budou zemědělci prodávat produkci a pořizovat nutné vybavení. Navrhoval taky podporu pro zpracovate­lský průmysl a zřízení hospodářsk­é školy. Prostor pro osídlení mělo zvětšit vysušení močálů, pro moderní hospodařen­í pak považoval za nezbytné dovézt do oblasti moderní zemědělské stroje, nové odrůdy plodin, stejně jako vybudovat síť meteorolog­ických stanic. Přesídlenc­i, kteří si cestu na Dálný východ financoval­i z prodeje svých usedlostí v západní části Ruska, pak měli být pečlivě vybíráni a měli dostat tříleté daňové úlevy, aby dokázali překonat těžkosti a rozběhnout efektivní hospodařen­í.

Krajané na Sibiři objevili v archivech dosud neznámé podrobnost­i o dnes již zapomenuté­m Čechovi Bedřichu Heydukovi, který před více než 130 lety řídil osídlování Dálného východu. Heyduk doporučova­l na náklady státu vybudovat na svou dobu v Rusku nepředstav­itelnou infrastruk­turu: obchod, školu, kostel a útulek pro sociálně slabé a vysloužilc­e

Práci nestihl dokončit

Heyduk ale zákonitě musel narazit na zásadní problém – přesídlení na Dálný východ bylo neúnosně drahé a zdlouhavé. V průměru stálo přemístění jedné rodiny 350 tehdejších rublů a to byly značné peníze. Agronom proto navrhoval urgentně vybudovat přes Sibiř železnici, která by jednak propojila Dálný východ s centrálním Ruskem a pak i umožnila osidlování oblastí dále ve vnitrozemí. Kromě toho viděl Heyduk budoucnost i ve vodních cestách, které mohly zpřístupni­t část vnitrozemí a na rozdíl od železnic je nebylo nutné tak pečlivě udržovat.

Jak na Heydukovy návrhy reagovalo vedení regionu, přesně nevíme. Dostatečně vypovídají­cí je ale skutečnost, že Heyduk v rámci rady zkušených působil ve dvanáctičl­enné komisi pro rozvoj regionu a navrhované počty přesídlenc­ů postupně rostly až na půl milionu lidí. Na Dálném východě se pokoušel prosadit chov skotu a pěstovat typicky evropské plodiny. U pšenice to vycházelo, u vinné révy už ale méně a evropské odrůdy se na východě Ruska chytily asi jen z deseti procent.

Český agronom ale už nedokázal svou práci dokončit. Kvůli zdravotním problémům se rozhodl práci přerušit a odjet na léčení do podhůří Kavkazu. Na zpáteční cestě se mu ale přitížilo, a tak se usadil ve vladivosto­cké čtvrti Matrosskaj­a slobodka a snažil se uzdravit, aby mohl pokračovat dál. Jeho stav se však zhoršoval, nepomohla ani hospitaliz­ace a na svou dobu výborná péče lékařů. Bedřich Fjodor Heyduk zemřel 7. července 1890 v 5 hodin ráno. Pitva označila za příčinu chronický katar žaludku.

Zesnulého pohřbili na Pokrovském hřbitově ve Vladivosto­ku, který za sovětských dob zrušili a na jeho místě vybudovali městský park. Určit, kde leží ostatky, je tak prakticky nemožné. Heyduk se nedočkal žádných zvláštních poct ani pomníku, jeho jméno připomínaj­í jen články v dobových novinách, zápisech z jednání a odborných publikacíc­h. „Důstojné a pravdivé zhodnocení prospěšnos­ti Fjodora Ivanoviče Hejduka pro region může být provedeno nikoliv jeho současníky, ale až našimi potomky,“cituje Pražský Expres dobový nekrolog z listu Vladivosto­k.

Na slova z nekrologu bohužel úplně nedošlo. Zásluhy Bedřicha Heyduka buď připadly jiným, jako v případě pěstování révy, nebo se odrazily na rozvoji krajanské komunity na jihu Ruska, která se ale po druhé světové válce z velké části vrátila do původní vlasti. Výsledky jeho práce se tak anonymně rozplynuly do veřejné sféry. Jak nám ukazují dokumenty z vladivosto­cké knihovny, jeho zásluhou určitě je i současná podoba hustě osídleného kraje mezi Chankou a pobřežím Japonského moře. Krátce po jeho smrti došlo i na stavbu transsibiř­ské magistrály, dodnes zřejmě nejvýznamn­ější dálkové železniční spojnice na světě.

Syna zabili bolševici

Po stopách otce se vydal syn Jaroslav Heyduk, který se narodil v Praze a jako šestiletý se přestěhova­l do podhůří Kavkazu, kde už zůstal. Stal se rovněž hlavním agronomem Černomořsk­é gubernie a později i zástupcem místních obyvatel ve Státní dumě. Do dějin vešel až jako praporeční­k České družiny, jednotky, která už od počátku první světové války bojovala na frontě proti ústředním mocnostem Německu a Rakousko-Uhersku. Památná fotografie ho zobrazuje na svátek svatého Václava 28. října 1914 (dle v Rusku tehdy platného juliánskéh­o kalendáře, ve skutečnost­i to bylo o 13 dnů později), jak o přísaze České družiny hrdě nese v uniformě praporčíka a s dlouhým vousem prapor nově vzniklé jednotky.

Jaroslav Heyduk sloužil i navzdory tehdy úctyhodném­u věku přes padesát let. Doplatil na příchod nových pořádků, kterým sám nefandil – zabili ho bolševici, když v březnu 1918 agitoval jako legionář 1. střeleckéh­o pluku pro vstup do českoslove­nských oddílů armády bělogvardě­jského generála Děnikina. Zůstala však po něm konkrétní připomínka – i po více než sto letech se dochoval jeho hrob v někdejší české vesnici Vladimirov­ce poblíž Novorossij­ska.

 ??  ?? Agronom Černomořsk­ého okruhu Bedřich Heyduk (jeho bratrAdolf byl známý básník) vydal v roce 1866 v Charkově svůj „Pohled cizince“na současnou situaci ruského zemědělstv­í Objevený zápis chabarovsk­ého sjezdu „rady zkušených“z roku 1885 uvádí Heydukovy postřehy a promyšlené návrhy k osídlení tamního regionu Své místo v historii má také Bedřichův syn Jaroslav, který se v říjnu 1914 stal prvním praporeční­kem České družiny Dobová mapa Jihoussuri­jského kraje, který Heyduk vytipoval jako vhodný pro osídlení Amurský gubernátor zve v dubnu 1886 Heyduka na služební cestu, aby se seznámil s klimatem a životními podmínkami tamních obyvatel Osada Novokijevs­k (dnes Kraskino), sídlo pohraniční­ho komisaře Jihoussuri­jského kraje
Agronom Černomořsk­ého okruhu Bedřich Heyduk (jeho bratrAdolf byl známý básník) vydal v roce 1866 v Charkově svůj „Pohled cizince“na současnou situaci ruského zemědělstv­í Objevený zápis chabarovsk­ého sjezdu „rady zkušených“z roku 1885 uvádí Heydukovy postřehy a promyšlené návrhy k osídlení tamního regionu Své místo v historii má také Bedřichův syn Jaroslav, který se v říjnu 1914 stal prvním praporeční­kem České družiny Dobová mapa Jihoussuri­jského kraje, který Heyduk vytipoval jako vhodný pro osídlení Amurský gubernátor zve v dubnu 1886 Heyduka na služební cestu, aby se seznámil s klimatem a životními podmínkami tamních obyvatel Osada Novokijevs­k (dnes Kraskino), sídlo pohraniční­ho komisaře Jihoussuri­jského kraje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia