Lidové noviny

Ta dělá to a ten zas tohle...

- MARTIN RYCHLíK redaktor LN

Jiné povinnosti měli ráno Tiwiové, Austrálci ze severu Austrálie. Ženy a děti se vydávaly z tábořiště do okolí, aby do košíků sbíraly rostlinky, hlízy, červíky a jiné laskominy. Starší ženy v tom byly daleko šikovnější než mladice, takže si Tiwiové často přibírali do polygamníc­h manželství vdovy. „Poté, co se ženy vydaly mimo ležení, mohl manžel vyrazit na lov, ale jen pokud nebyl příliš stár. Pro lovení klokanů, ptactva a další zvířeny byl důležitý bystrý zrak, takže jen zřídkakdy lovili Tiwiové po dosažení 45 let věku, přičemž si neradi přiznávali, že jejich časy jsou pryč... Maso, ryby a zvěřinu tak obstarával­i mladší muži,“píší etnografov­é C. W. Hart s Arnoldem Pillingem v knize The Tiwi (1960).

Podobně probíhala pohlavní dělba práce u většiny lovecko-sběračskýc­h etnik, jako jsou Kungové (Křováci), Pygmejové či indiáni. Antropolog­ové často zdůrazňují, že o většinu stravy se u takových kmenů staraly ženy – odhadem mezi šedesáti a osmdesáti procenty živin –, nicméně úlovek lovců byl velmi ceněn, a vychutnává­n. Někde vypomáhali se sběrem i muži (v poušti Kalahari, u malajsijsk­ých Bateků), ale u zmíněných Tiwiů bylo rozdělení práce tak striktní, že sběračství bylo pro muže „zlé“. Tabu.

Práci si dělili též pastevci – skotu i sobů. „Ženy a děti se pohybovaly po okrajích stáda sobů, mávaly rukama a křičely, aby zahnaly každého soba, kterého by napadlo ze stáda odejít. Muži zvířata pečlivě prohlíželi nad lesem parohů. Svinuli lasa a uhladili je, aby byli připraveni je kdykoliv vrhnout (...) Když evenské ženy chtějí, aby se sobí samice daly podojit, dodnes jim nosí plné hrsti soli,“popisoval Piers Vitebsky rozdělení úloh ve společnost­i sibiřských Evenů (na sobech i skvěle jezdících!), o nichž napsal výtečnou etnografii Sobí lidé (česky 2009).

Dře na moři, v iglú lenoší

Taková jakoby „přirozená“dělba práce bývá častá, ale ne všudypříto­mná. U indiánů Čorotiů a Ašluslajů ženy chovaly dobytek, nosily dříví i zhotovoval­y domy a naopak sítě tam pletli muži, kteří se mohli s manželkami věnovat i šití. Pravidla pro dělbu činností byla pestrá. „U jihoindick­ých Todů je ženě přísně zakázáno vařiti pokrm, který obsahuje mléko. Muž u Eskymáků tráví celý život na moři a při lovu, ale doma lenoší a všechnu práci dělá jeho žena. Žena připravuje kůže, nosí vodu a jiná břemena, zatímco muž se dívá s úsměvem na její práci a vůbec se jí nesnaží pomoci... K tomu si můžeme ještě přidati, že u Maorů a v Arizoně muži předou a tkají, a máme úplnější přehled o dělbě práce,“psal Josef Voráček v díle Primitivní rodina (1941).

Práci, tedy činnost vedoucí k obživě či tvorbě statků, si nějak mezi sebe dělí všechna lidská společenst­ví. Dělba zakládá vztahy mezi účastníky, takže s tím souvisí dělení rolí a moci. Klasikem „společensk­é dělby práce“se díky stejnojmen­né knize z roku 1893 stal Émile Durkheim. V prostých společnost­ech, jako Pomocnice ve válce byli Tiwiové, vedla prý méně rozvinutá dělba práce k tzv. mechanické solidaritě osobně si blízkých jedinců, kdežto u komplexníc­h společnost­í s mnoha obyvateli přineslo rozdělení práce tzv. solidaritu organickou, podobnou živému a soudržnému organismu. „Každý orgán má svou zvláštní fyziognomi­i, svou autonomii, a přece je jednota organismu tím větší, čím výraznější je individual­izace částí. Kvůli této analogii navrhujeme pro solidaritu, která vyplývá z dělby práce, název organická,“argumentov­al sociolog.

Ostatně i Durkheimův fanoušek George Dumézil ve slavné práci Mýty a bohové Indoevropa­nů upozorňova­l, jak důležité bylo už ve staré Indii rozdělení tří árjovských stavů a jim dané společensk­é funkce: „Bráhmani, kněží, studují a vyučují posvátné vědění a konají oběti; kšatrijové, válečníci, ochraňují svou silou a svými zbraněmi lid; a na vaišje připadá chovatelst­ví a obdělávání půdy, obchod a výroba hmotných statků. Tak se vytváří celistvá a harmonická společnost.“

Dalším, kdo zdůraznil význam pro kohezi společnost­i, byl Alfred R. Radcliffe-Brown ve své studii o sociální struktuře (1940). „Jedna osoba dělá různé věci, další má jiné aktivity. Toto rozdělení činností, ekvivalent toho, čemu se říká společensk­á dělba práce, je důležitou součástí sociální struktury. Tyto aktivity přinášejí i jisté uspokojení, gratifikac­i, jak to navrhuji nazývat, a charakteri­stickým jevem sociálního života jest, že činnosti různých osob poskytují uspokojení dalším jedincům. Tím pádem nejde jen o rozdělení aktivit, ale také o rozdělován­í uspokojení z toho vyplývajíc­ích,“psal vědec známý výzkumy Andamanců.

Jeho kolega, Melville J. Herskovits, se pokusil v knize Economic Anthropolo­gy (1952) odlišit dva směšované pojmy: dělbu práce a specializa­ci práce, již známe od starověku díky nárůstu nebývalého počtu řemesel a profesí. Dělbou práce – mezi ženami a muži, mezi venkovem a městy, mezi „vykořisťov­anými“a mocnými – se pak zaobírali četní učenci, často (neo)marxistick­y orientovan­í (Meillassou­x) anebo věnující se oboru gender studies (Slocumová). Inspirací jim bývaly a často ještě jsou etnografic­ké zprávy.

Tak víme, už od roku 1557, kdy vyšel cestopis Hanse Stadena, co příslušelo ženám brazilskýc­h indiánů Tupinambá, již vymřelých. „Nádoby, jichž používají, vyrábějí ženy takto: vezmou jíl, hnětou jej jako těsto a udělají z něho nádoby. (...) Nápoje připravují ženy. Vezmou maniokové hlízy a navaří jich plné hrnce. Uvařený maniok vyjmou z hrnců, přelejí jej do jiných hrnců a nechají vychladnou­t. Pak se k němu posadí dívky, žvýkají jej a žvance vyplivují do zvláštní nádoby,“svědčil Staden, když dodal, jak muži obratně lovili zvěř šípy a ryby sítěmi.

Pastevečtí Barabaigov­é z Tanzanie, jejichž životy sledoval George J. Klima (1969), dojili své kravky dvakrát denně, což náleželo ženám, ale výjimečně mohl zaskočit manžel, třeba v případě nemoci. Mimochodem: obě pohlaví Barabaigů konzumoval­a mléko odlišně, muži jej pili čerstvé (dokonce i míchané s volskou krví!), ale ženy až odražené. A kopaničáři, prostí zemědělci ze Samoy, měli nastavena odlišná pravidla pro práci na políčkách, kde nejhrubší práci na plantážích tara odváděli siláci, lehčí práce mladíci a ženy vytrhávaly jenom plevel.

Dřevorubci pokáceli stromy, načež papírníci vyrobili tento novinový papír. Redaktor napsal text, grafik pěkně poskládal obrázky, editor s korektorka­mi všechno prověřili a poslali stranu tiskařům... Časně ráno se balíků s LN chopili řidiči i pošťáci a přivezli vám je až do schránky či trafiky. Práci jsme si rozdělili. Historik Jacques Le Goff se podivoval nad „fragmentac­í práce“. A citoval Knihu řemesel (1268), z níž vyplývá, že tou dobou bylo v Paříži 130 zřízených řemesel.

Od řemesel až po Průmysl 4.0

O práci starověkýc­h národů se dozvídáme nejen z odkrytých monumentů, ale i z raných písemných záznamů, včetně účetních knih. V Mezopotámi­i pracovala většina obyvatel pro instituce (typu panovníka či chrámů), čímž si vydělávala na svoji vlastní obživu. Kromě dělníků pracovali pro stát už i specializo­vaní kováři, hrnčíři i písaři; odměny za práci dostávali většinou v měsíčních naturáliíc­h v ječmeni, tuku, oleji, ale i ve vlně.

Původní egyptské slovo pro práci bylo totožné se znakem pro „nosit“, který zobrazoval dřepícího muže s nákladem nad hlavou. „S postupují dělbou práce se začaly objevovat zvláštní termíny pro práci nucenou, služebnick­ou, duševní a jinou,“uvádějí čeští egyptologo­vé. Další vývoj profesí nastal v Aténách, kde kvetlo hrnčířství, průmysl zbrojařský, klenotnict­ví, výroba textilií, ale i voňavkářst­ví...

Středověká latina označovala práci jako „námahu“(labor), „řemeslo, um“(ars) i „dílo“(opus). S rozvojem měst přišla dříve nevídaná specializa­ce. I historik Jacques Le Goff se podivoval nad „fragmentac­í práce“. A citoval Knihu řemesel asi z roku 1268, z níž vyplývá, že tou dobou bylo v Paříži „130 zřízených řemesel, z nich 22 jen pro práci se železem“.

Epochální změny v pojetí práce přinesl novověk a průmyslová revoluce. Důraz se klade na efektivitu, racionaliz­aci práce. Od dob Henryho Forda a Fredericka W. Taylora, autora knihy o principech vědeckého řízení (1947), se zaměstnava­telé trumfují v inovacích slibujícíc­h úspěch. Ale ani Taylor netušil, jak brzy přijde robotizace a éra Průmyslu 4.0, kdy se o práci budou muset podělit lidé nikoliv mezi sebou, nýbrž s roboty.

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ?? V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock celkem
67 tzv. kulturních unive rzáliíčili je vů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je spo le če nská dělb a práce , tedy ro zděle né pracovníro­le či specializa­cevdanékul­tuře. Ty mohou být jednak
po hlavně dané (muži a ženy vykonávají různou činnost), jednak i o dlišné dle statusu je dinců, tříd, skupin, klanů a no věji pro fe sí. Dělba práce je doložena i u materiálně prostých skupin lovců a sběračů, kdy se u takových !Kungů (Křováků) věnují muži lovu a ženy především sběru plodin a oříšků. Pastevci vesměs také přisoudili jiné role mužům (hlídání skotu či sobů) a ženám (dojení, péče o děti). S usídlením zemědělců se práce ještě více „tříbí“, přibývá i spe cializovan­ých ře me se l (hrnčíři, kováři...) a v novější době řady celých povolání. Kovář při práci se svým speciálním nářadím (anonym, asi 1606) Propagandi­stické plakáty lákaly ke službě australské zdravotní sestřičky (vlevo, 1. světová válka), ale motivovaly k převzetí typicky mužské práce, třeba i sovětské ženy (vpravo, 2. světová válka) Součinnost sib iřských Eve nků při lovu (G. F. Pauli, 1862)
Zvláštním typem dělby byla též o tro cká práce (bavlníková plantáž v USA, 19. století) Émile Durkhe im vydal roku 1893 vlivné dílo Společensk­á dělba práce Že ny, sb ěračky !Kungů (Křováků) se věnují práci i péči o děti
V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock celkem 67 tzv. kulturních unive rzáliíčili je vů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je spo le če nská dělb a práce , tedy ro zděle né pracovníro­le či specializa­cevdanékul­tuře. Ty mohou být jednak po hlavně dané (muži a ženy vykonávají různou činnost), jednak i o dlišné dle statusu je dinců, tříd, skupin, klanů a no věji pro fe sí. Dělba práce je doložena i u materiálně prostých skupin lovců a sběračů, kdy se u takových !Kungů (Křováků) věnují muži lovu a ženy především sběru plodin a oříšků. Pastevci vesměs také přisoudili jiné role mužům (hlídání skotu či sobů) a ženám (dojení, péče o děti). S usídlením zemědělců se práce ještě více „tříbí“, přibývá i spe cializovan­ých ře me se l (hrnčíři, kováři...) a v novější době řady celých povolání. Kovář při práci se svým speciálním nářadím (anonym, asi 1606) Propagandi­stické plakáty lákaly ke službě australské zdravotní sestřičky (vlevo, 1. světová válka), ale motivovaly k převzetí typicky mužské práce, třeba i sovětské ženy (vpravo, 2. světová válka) Součinnost sib iřských Eve nků při lovu (G. F. Pauli, 1862) Zvláštním typem dělby byla též o tro cká práce (bavlníková plantáž v USA, 19. století) Émile Durkhe im vydal roku 1893 vlivné dílo Společensk­á dělba práce Že ny, sb ěračky !Kungů (Křováků) se věnují práci i péči o děti
 ??  ??
 ??  ?? Domorodé Austrálce živili muži lovem klokanů a ženy štědřejším sběrem plodin (19. století)
Domorodé Austrálce živili muži lovem klokanů a ženy štědřejším sběrem plodin (19. století)
 ??  ?? U novozéland­ských Maorů existovali i specializo­vaní mistři ře zb áři (archivní pohlednice)
U novozéland­ských Maorů existovali i specializo­vaní mistři ře zb áři (archivní pohlednice)
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrace z 18. století, která ukazuje dob ovou dílnu s různými profe se mi
Ilustrace z 18. století, která ukazuje dob ovou dílnu s různými profe se mi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia