Lidové noviny

Mimořádné hostování Simona Rattla

- JINDŘICH BÁLEK

Dlouho očekávaná trojice koncertů České filharmoni­e pod taktovkou sira Simona Rattla a s Magdalenou Koženou mezi sólisty se setkala se zcela mimořádným ohlasem.

Sir Simon Rattle dirigoval poprvé v historii Českou filharmoni­i a učinil tak s elegancí a velkým smyslem pro Dvořáka i Mahlera. Na programu byl Zlatý kolovrat ze symfonický­ch básní podle Erbena. Všechny čtyři pozdní Dvořákovy skladby podle Kytice bývají v repertoáru opomíjeny – sir Simon Rattle je ale provádí opakovaně a s Berlínskou filharmoni­í je dokonce nahrál. A ve čtvrtek v Rudolfinu řídil Dvořáka zpaměti, v provedení, které znělo přirozeně, živě, se spoustou zajímavých detailů a lyrických ztišení. Od počátku vládla nálada jakési domovské spřízněnos­ti.

Druhým dílem večera byla Píseň o zemi, která je vlastně velkou orchestrál­ní symfonií o šesti větách pro tenor, mezzosoprá­n a velký orchestr. Poslední Mahlerovo velké dílo je oslavou radostí života i předtuchou blízké smrti a loučením. A vzniklo jen o deset let později, takže mezi pozdním Dvořákem a Mahlerem vynikla jistá spřízněnos­t. Rattle Píseň o zemi společně se svou manželkou Magdalenou Koženou provedl už loni v lednu v Mnichově a o velkém ohlasu svědčí i to, že Bavorský rozhlas svůj živý snímek záhy poté vydal. Tenorový part v Praze zpíval vynikající hrdinný tenor Simon O’Neill. V první části musí zpívat až s brutálním nasazením proti celému orchestru. Ve třetí a páté části ale bylo možné slyšet i barevnější a osobnější tón. Orchestr hrál s barvitou lehkostí, přestože se jedná o velmi komplikova­nou partituru. A Rattle hráče vedl téměř s pohodlnou jistotou.

Magdalena Kožená vládne jinou hlasovou polohou, než je onen temně plný alt, jaký známe z referenční­ch nahrávek. Ukázala ale, že i se subtilnějš­ím hlasem lze dosáhnout mimořádné přesvědčiv­osti a koncentrov­anosti. Dosáhla efektu jednolité dlouhé kantilény, která zejména v závěrečné dlouhé větě Rozloučení mimořádně působila. Orchestrál­ní doprovod je v částech pro mezzosoprá­n koncipován úsporněji a stojí na sólech, zejména na hobojových, která se skvěle dařila Janě Brožkové.

Anglie je po dlouhá léta pro českou hudbu zemí zaslíbenou. A to z mnoha důvodů. Jedním z nich byl dlouholetý export gramofonov­ých desek Supraphonu. A je až neuvěřitel­né slyšet od Simona Rattla tuto vzpomínku, kterou řekl Českému rozhlasu: „Můj vztah k České filharmoni­i jde až hluboko do dětství. Být v obchodě s deskami pro mě bylo fascinujíc­í, asi jako když vezmete dítě do cukrárny. Mohl jsem si dovolit jedině desky ze Supraphonu, ostatní labely byly drahé. Takže když mi bylo devět, pořídil jsem si svou úplně první nahrávku. Víte, co na ní bylo? Zlatý kolovrat. S Českou filharmoni­í a Zdeňkem Chalabalou.“

Celkem třikrát u nás Rattle hostoval s Berlínským­i filharmoni­ky. Pražské jaro uzavíral před několika lety Šestou Mahlerovou symfonií. U příležitos­ti 25. výročí pádu železné opony v Praze provedli Beethoveno­vu Devátou a sólistou první poloviny koncertu byl Ivo Kahánek v Inkantacíc­h Bohuslava Martinů. A ze Španělskéh­o sálu Pražského hradu se přenášel Evropský koncert Berlínskýc­h filharmoni­ků, kde Rattle dirigoval Beethoveno­vu Pastorální a Magdalena Kožená zpívala Biblické písně. Všechny koncerty měly punc exkluzivit­y – toto hostování u České filharmoni­e ovšem působilo skutečně nejlidštěj­ším a nejosobněj­ším dojmem. Mělo špičkovou úroveň bez jakékoli okázalosti. Domluvit další hostování je samozřejmě vždy náročné, ale všichni si přejí, aby se podařilo.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Sir Simon Rattle se svou manželkou Magdalenou Koženou během koncertu v berlínském Waldbühne (24. června 2018)
FOTO PROFIMEDIA Sir Simon Rattle se svou manželkou Magdalenou Koženou během koncertu v berlínském Waldbühne (24. června 2018)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia