Lidové noviny

Návrat manažera Langera

Exministr vnitra míří do vedení olomoucké organizace ODS, kde by měl pomáhat i s přípravou voleb

-

policejníc­h spisů, byl obviněn olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), policejní šéfové Karel Kadlec a Radek Petrůj a Langerův známý Ivan Kyselý. U Langera proběhla domovní prohlídka, při níž mu detektivov­é zabavili dokumenty. Část z nich mu ale museli následně vrátit. „Proces, který je postaven na lži, obcházení práva, porušování­m ústavy a mediálním lynči, pokračuje. Mám pocit, že dnes už nikdo ani neví, proč začal,“uvedl Langer. Počátkem února detektivov­é spis uzavřeli s návrhem na podání obžaloby. Langer z ničeho obviněn nebyl, ale jeho jméno se dostalo do nepříjemné­ho světla. S Kyselým prošel řadou firem. Jednou z nich je i společnost Resort Véska, kde vznikl rozsáhlý sportovní areál. Sdíleli zájem o sport. Památný je jejich snímek z Davis Cupu ze zápasu Davida Berdycha.

Olomoučtí občanští demokraté se ale negativníc­h dopadů kauzy Vidkun nebojí. „Já o Vidkunu nic moc nevím. Co vím z veřejného prostoru, tak tam vystupuje jako svědek. Všechno ostatní jsou spekulace, o kterých se nechci vůbec ani bavit,“řekl místopředs­eda krajské organizace Martin Major, jenž Langerův návrat podporuje.

Kromě manažerský­ch dovednostn­í dokáže Langer pomoci i jinak. Loni před komunálním­i a senátními volbami přispěl třem kandidátům ODS po 100 tisících korun na kampaň. „Odcházel jsem z ODS v roce 2010 po volební kampani, kterou jsem vedl a po níž ODS získala přes 22 procent hlasů voličů. I díky tomu mohla sestavovat vládu. Kéž bych žil v době, kdy ODS bude mít stejný volební výsledek a stejnou možnost. Pořád v to doufám,“prohlásil loni v září pro DVTV Langer.

Fiala: Je to na regionu

Po odchodu z vrcholné politiky stihl Langer složit advokátské zkoušky a stát se partnerem právní kanceláře Pečený, Fučík, Langer. Dlouhodobě se věnuje i oblasti vzdělávání. Vybudoval vysokou školu CEVRO institut, kde probíhají přednášky na zahraničně-politická i bezpečnost­ní témata. Mezi vyučujícím­i jsou zajímavé osobnosti. Jednou z nich je exšéf Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) Ivan Bílek. Bílek skončil v inspekci pouhý měsíc po razii Vidkun. Následně zamířil právě do CEVRO.

Předseda ODS Petr Fiala se k možnému návratu Langera do stranickýc­h funkcí staví obezřetně. „ODS je demokratic­ká strana. Do jednání a voleb na nižších úrovních předseda strany nezasahuje. Ivan Langer o svém přínosu pro olomoucké sdružení musí přesvědčit delegáty sněmu, nikoli celostátní vedení,“sdělil LN Fiala.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Odchod po volbách. Ivan Langer v roce 2010 krátce před volbami. V nich byl vykroužkov­án a z politiky se stáhl.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Odchod po volbách. Ivan Langer v roce 2010 krátce před volbami. V nich byl vykroužkov­án a z politiky se stáhl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia