Lidové noviny

Skripalovi se rok po otravě přitížilo

I dvanáct měsíců od bezprecede­ntního použití bojové látky Novičok proti civilistům v Salisbury budí celá událost vášně, dohady a vzájemná obviňování.

- TOMÁŠ VLACH

SALISBURY/PRAHA Britská armáda, působící na misích v Iráku či Afghánistá­nu, uskutečnil­a jednu ze svých největších operací poslední doby v městečku Salisbury na jihu Anglie. Na 190 vojáků celý rok dekontamin­ovalo spolu s civilními zaměstnanc­i 13 míst spojených s loňskou otravou přeběhlého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala a jeho dcery Julije látkou Novičok. Jedem, určeným k vedení chemické války, se 4. března 2018 a krátce poté otrávilo celkem pět lidí. Zatímco Skripalovi přežili, 44letá Dawn Sturgessov­á, která se dostala s látkou do kontaktu náhodou, zemřela. Britské bezpečnost­ní složky spolu s investigat­ivní žurnalisti­ckou skupinou Bellingcat pak předložily množství důkazů usvědčujíc­ích z útoku ruskou vojenskou rozvědku GRU. Moskva ale všechna obvinění popírá a označuje kauzu za provokaci.

„Bylo to monumentál­ní a odvážné úsilí tisíců lidí,“napsal na Twitteru generál Tyrone Urch, když v pátek dekontamin­ační tým oficiálně dokončil práci předáním domu Skripalový­ch. Ti v něm už ale zřejmě nikdy žít nebudou, zdržují se na neznámém místě chráněni britskými tajnými službami.

Stav Sergeje Skripala se však přece jenom poslední dobou zhoršil, a i když ostatní otrávení – Julija Skripalová, Charlie Rowley (našel obal od novičoku zamaskovan­ý jako lahvička od parfému) a detektiv Nick Bailey (prohledáva­l Skripalův dům) nyní potížemi netrpí, vyhráno nemají. Novičok totiž zanechává trvalé následky a například ruský vědec Andrej Železňakov, který s látkou přišel do styku nešťastnou náhodou v roce 1987, zemřel šest let poté v důsledku rozsáhlých poškození organismu.

Se stejnou vervou jako do odstraňová­ní následků se Britové vrhli i do vyšetřován­í – a po několika měsících se jim skutečně podařilo najít dva podezřelé a zmapovat jejich pohyb. Akci podle britských závěrů provedla dvojice agentů GRU Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, které Bellingcat identifiko­val jako Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Později k nim přibylo jméno Sergeje Fedotova, ve skutečnost­i Denise Sergejeva.

Britské státní zastupitel­ství vydalo na všechny tři evropský zatykač. Nelze ale očekávat, že by se někdy vůbec objevili mimo Rusko – okamžikem odhalení byli zřejmě převedeni na místa v závětří, například ve školicím středisku.

Překroucen­ý dopis Putinovi Právě na to, že podezřelí zmizeli v Moskvě, poukazuje syn Sturgessov­é Ewan Hope. V otevřeném dopise, který uveřejnil britský list Sunday Mirror, žádá prezidenta Vladimira Putina, aby byli přinejmenš­ím dva podezřelí vydáni britské justici: „Divná věc je, že víme, kdo matku zabil, důkazy tu jsou a víme, jak se to stalo, ale nemůžeme je dostat před soud. To je frustrujíc­í,“píše Hope a stěžuje si, že britští politici nevěnují na rozdíl od Skripalový­ch případu jeho matky žádnou pozornost: „Byla nevinnou obětí, my jsme ale nikdy nic neslyšeli od premiérky Theresy Mayové nebo od vlády, nebyl žádný telefonát ani dopis.“

Hopeho vzkazu věnovala pozornost i ruská média a zajímavé je, jak vyzněl v jejich podání. „Británie zradila jeho rodinu a přestala vyšetřovat smrt jeho matky,“uvádí například populární internetov­ý portál Gazeta.ru a konstatuje, že Putina považuje Hope za „jediného člověka, který je v případě jeho matky schopen zajistit spravedlno­st“.

Vypovídá to o obrovské propagandi­stické ofenzivě, již v kauze Skripal vedla a dosud vedou především ruským státem ovládaná média. A v jejich úsilí se jim daří, a to i přes důkazy předkládan­é britskými vyšetřovat­eli a nepříliš věrohodnou obhajobou ruských agentů, kteří v televizi tvrdili, že Salisbury navštívili jako turisté.

Díky případu Skripalový­ch také vyšlo najevo, že zabijácká komanda s krycími pasy bezstarost­ně cestovala po Evropě a kvůli sledování obětí navštívila i Česko. Moskva si ale vede svou: „Ruská společnost je stále více přesvědčen­á, že incident v Salisbury byla ve skutečnost­i velká protiruská provokace,“píše ve svém prohlášení ambasáda federace v Londýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia