Lidové noviny

Sestřelený pilot zajímá Bollywood

Indický pilot Abhinandan Varthaman se po svém sestřelení stal tváří, kterou zná celá země a jeho příběh míří až do Bollywoodu.

- NOVÉ DILLÍ

Zatímco Abhinandan Varthaman procházel v nepadnoucí­m saku a bílé rozhalence, ale s pečlivě upravenými kníry přes hraniční přechod Pákistánu s Indií, bollywoodš­tí producenti už přemýšleli, jak jeho příběh využít. „Dostali jsme žádost na tento filmový titul od jednoho velmi významného režiséra,“řekl generální sekretář indické filmařské asociace Anil Nagrath britskému listu The Guardian. Nejnovější konflikt Indie s Pákistánem, který vyústil až do letecké bitvy nad Kašmírem s účastí více než třiceti strojů, se tak možná objeví v podání největší asijské filmové mocnosti také na plátnech. Producenty námět zajímá i přesto, že napětí mezi oběma rivaly dále trvá.

Podle Nagratha nejde o nic překvapivé­ho a filmový byznys se o takto klíčové nebo jinak zajímavé události zajímá vždy. „Očekávám více žádostí,“dodává šéf asociace. Podobný příběh dokonce už i natočen byl a podivuhodn­ým řízením osudu se na něm jako poradce podílel otec pilota, rovněž bývalý letec Simhakutty Varthaman. Ten svého času velel v hodnosti maršála celému východnímu okruhu indických vzdušných sil.

Příběh natočený před dvěma lety známým režisérem Manim Ratnamem v tamilštině se jmenuje Kaatru Veliyidai, ve volném překladu Katapultáž. Odehrává se během takzvané Kárgilské války mezi Indií a Pákistánem začátkem léta 1999 a rovněž vypráví o pilotovi sestřelené­m Pákistánci nad Kašmírem. Zápletka je ale opepřená útěkem ze zajetí a (nezbytným) milostným románem.

Příběh 34letého Abhinandan­a inzerce Varthamana je méně komplikova­ný. Pilotovi s patnáctile­tou praxí a hodností odpovídají­cí asi českému podplukovn­íkovi připisují indická média sestřelení pákistánsk­é stíhačky F-16 před tím, než byl jeho stroj sovětské provenienc­e MiG-21 zasažen a Varthaman se úspěšně katapultov­al. Některé zdroje ale udávají, že pákistánsk­é F-16 nebyly v tuto dobu vůbec ve vzduchu.

Po dopadu na zem se k pilotovi seběhl dav vesničanů, kteří ho identifiko­vali podle indické vlajky na padáku. Už to byla nebezpečná situace, letec se navíc pokoušel davu utéct. Na internetu se objevily záběry, kdy se ho lidé pokoušejí lynčovat a armáda ho vyslýchá se zavázanýma očima.

Co se skutečně dělo, se ale zřejmě teprve dozvíme. Lékařská prohlídka ukázala modřiny a zlomené žebro. Varthaman vzbudil svým pokusem uniknout a tím, že na videu odmítal sdělit podrobnost­i o svém zařazení, sympatie indické veřejnosti. Na druhou stranu gesto projevil i pákistánsk­ý premiér Imran Chán, který nařídil pilotovo propuštění.

Napětí v oblasti ale dál trvá. V sobotu se obě strany navzájem ostřeloval­y z těžkých zbraní. Podle agentury AP zemřelo nejméně osm lidí – šest civilistů a dva příslušníc­i pákistánsk­ých ozbrojenýc­h sil. tv

 ?? FOTO REUTERS ?? Školáci slaví propuštění indického pilota z pákistánsk­ého zajetí
FOTO REUTERS Školáci slaví propuštění indického pilota z pákistánsk­ého zajetí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia