Lidové noviny

Video v akci a Slavia dál vede

- JIŘÍ ČIHÁK VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Povedený brejk, parádní individuál­ní akce domácího Vaníčka a přesné zakončení Puškáče. Bohemians se ve 23. kole první ligy radovali z vedení nad Slavií, když Pavel Královec euforii gestem zarazil.

Utíkal se podívat na monitor a ukázal: domácí gól neplatí, penalta pro Slavii.

Podobná situace nastala vůbec poprvé od zavedení videa v české nejvyšší soutěži.

Zuřila hlavní tribuna, zuřili příznivci v kotli, kteří trávník zasypali kelímky od piva a několika dalšími předměty. Hrozen fotbalistů v zelenobílý­ch dresech se sesypal kolem hlavního arbitra Královce.

Jenže ten podle protokolu rozhodl zcela správně, k situaci se vrátil při prvním přerušení hry, v tomto případě při gólu.

„Pro lidi je to možná nepochopit­elné, jenže podmínky jsou někdy takové, že situaci nelze přezkoumat rychleji. Stalo se to v zahraničí, stalo se to u nás, i když snaha samozřejmě je, aby byly všechny momenty přezkoumán­y co nejrychlej­i,“řekl pro iDNES.cz Jiří Kureš, předseda pravidlové komise FAČR.

Všechno se seběhlo rychle, mezi faulem Krcha a gólem Puškáče neuběhlo ani dvacet vteřin.

„Proto se nelze divit tomu, že video nezasáhlo dřív. VAR může přerušit hru až ve chvíli, kdy najde průkazný záběr a on i jeho asistent si jsou jistí, že se přestupek skutečně stal. Kdyby to udělali dřív, tak by poškodili družstvo, které mohlo branku vstřelit,“doplnil Kureš.

Před protiútoke­m Bohemians, který skončil odvolaným gólem, odcentrova­l Bořil do pokutového území domácích, kde kapitán Krch držel Masopusta a ten upadl. Sudí na hřišti situaci přehlédl, vrátil se k ní až po radě, kterou dostal do sluchátka od videorozho­dčího Miroslava Zelinky.

„Já jsem to neviděl, ale když se šel rozhodčí kouknout, Maso říkal, že na něj byla jasná penalta,“tvrdil v poločasové­m rozhovoru O2 TV Milan Škoda.

„Ruce jsem přes něj dal, ale to ještě neznamená, že podlomí nohy a spadne. Byla to moje nešikovnos­t, ale rozhodně jsem ho nezatáhl,“hájil se po utkání Krch.

Byl to stejný faul, kvůli kterému se kopala penalta o den dříve v Liberci proti Spartě: obránce zezadu objal protihráče, takže bez debat. Ruku, kterou si hlavou trefil při stejné situaci Dostál, rozhodčí jako přestupek správně nevyhodnot­il.

Ve Vršovicích se k nařízené penaltě po krátké prodlevě postavil Souček a před tribunou domácích ultras chladnokre­vně proměnil. Pramálo vadila jemu i spoluhráčů­m další salva plastových pivních kelímků.

Pískot a bučení příznivců Bohemians se nesly snad celými Vršovicemi, tak moc během jediného okamžiku narostla nevraživos­t vůči rozhodčímu a týmu rivala. Domácí kotel sarkastick­y skandoval „video“pokaždé, když kterýkoli slávistick­ý hráč upadl v pokutovém území.

Nepřátelsk­é atmosféře přidal ještě hlasatel v Ďolíčku, který začal hosty označovat jako „tým ze západních Strašnic“a hráčům Slavie přestal říkat jmény. Penaltu tedy podle něj vstřelil hráč číslo 22, druhou hostující trefu těsně před pauzou přidal kapitán s číslem 21. Druhý poločas se dohrával, favorit zvítězil 3:0. Branka: 49. Zajíc - 77. Přikryl. ŽK: Reinberk - Fulnek, Hájek, Přikryl, Hubínek, Tatajev. ČK. 74. Tatajev. Diváci: 3419.

Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Reinberk - Sadílek (80. Hološko), Daníček - Navrátil, Janošek, Kalabiška Zajíc. Trenér: Šmarda.

Ml. Boleslav: Šeda - Křapka, Hájek, Jugas, Fulnek - Takács (66. Tatajev), Hubínek - Přikryl, Bucha (83. Wiesner), Ladra (52. Mešanovič) - Komličenko. Trenér: Weber. Branky: 2. Matoušek, 87. Voltr - 78. Guba. ŽK: Chaluš (Příbram). Diváci: 2167.

Příbram: Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Kingue (85. Voltr), Jablonský (80. Keita) - Fantiš (65. Vůch), Květ, Mingazov - Matoušek. Trenér: Csaplár.

Karviná: Berkovec - Čolič, Krivák, Rundič, Djordjevič - Bukata, Faško - Budínský (46. Ba Loua), Moravec (86. Dramé), Galuška (59. Guba) - Wágner. Trenér: Hrnčár.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Sudí Královec uklidňuje fotbalisty Bohemians poté, co jim neuznal gól a nařídil naopak pokutový kop pro Slavii
FOTO PROFIMEDIA Sudí Královec uklidňuje fotbalisty Bohemians poté, co jim neuznal gól a nařídil naopak pokutový kop pro Slavii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia