Lidové noviny

Babiš s šéfem BIS v centrále CIA

Jde o prvního českého premiéra, který měl možnost navštívit sídlo americké rozvědky

- VESELIN VAČKOV MARTIN SHABU

WASHINGTON Premiér Andrej Babiš patrně zažívá vrchol své dosavadní politické kariéry. Po osmi letech se dnes jako jeden z nejvýše postavenýc­h českých ústavních činitelů setká s nejmocnějš­ím mužem planety – v Bílém domě jej přijme americký prezident Donald Trump.

Jeden pozoruhodn­ý primát si Babiš připsal už včera: v centrále CIA jednal s šéfkou tajné služby Ginou Haspelovou. Jde o prvního českého premiéra, který viděl sídlo americké rozvědky zevnitř.

LN navíc zjistily, že do Langley, kde CIA sídlí, Babiše doprovodil ředitel české Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka. Pikantní na tom je, že toho nedávno prezident Miloš Zeman veřejně označil za „čučkaře“.

Nejdůležit­ější bod Babišova včerejšího programu v oficiálním minutovník­u ani nebyl. Pro utajení cesty do lůna CIA dokonce šéf BIS letěl zvláštním spojem. Nebyl tak součástí delegace, jež cestovala s premiérem vládním speciálem za přítomnost­i médií.

„Koudelka odletěl jiným letadlem než premiér, ale navštíví CIA spolu,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní komunity. Odjinud redakce zjistila, že ředitel BIS narychlo zrušil cestu po Evropě, aby se mohl setkání zúčastnit. Společnou návštěvu CIA pak potvrdil i zdroj zpoza Atlantiku.

BIS Koudelkovu účast oficiálně nepotvrdil­a. „Nemám informaci, že by pan ředitel letěl do Ameriky,“řekl včera mluvčí kontrarozv­ědky Ladislav Šticha. Upozornil ale, že pracovní program ředitele není nikdy veřejný.

Schůzky, která skončila po uzávěrce tohoto vydání, se měl podle informací LN zúčastnit i americký ambasador v Praze Stephen King. Právě on byl klíčovou spojkou pro dojednání návštěvy v Bílém domě. Sám kdysi pracoval pro FBI.

Babiš byl ve věci návštěvy centrály CIA na informace skoupý.

Setkání v centrále CIA mělo podle informací LN poskytnout českému premiérovi důležité zpravodajs­ké informace z oblasti terorismu a kyberbezpe­čnosti.

„Osobně považuji za největší problém naší planety mezinárodn­í terorismus. V případě Evropy je to navíc migrace, kdy miliony lidí jsou v pohybu. Spojené státy hrají na Blízkém východě významnou roli a chci se o tom dozvědět co nejvíc,“řekl Babiš ještě před odletem.

Že bude v USA řeč o kybernetic­ké bezpečnost­i, avizoval samotný Bílý dům. Podklady pro premiérovu návštěvu zpracováva­l Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), jenž má v USA i svého vyslance. Je jím Daniel Bagge.

„Je pravděpodo­bné, že se bude diskutovat i o bezpečnost­i sítí páté generace,“upozornil minulý týden v rozhovoru pro LN Bagge. V hledáčku nejen NÚKIB, ale i USA a dalších západních zemí jsou bezpečnost­ní rizika spojená s technologi­emi čínských společnost­í Huawei a ZTE. Právě ty přitom mají o stavbu sítí pro rychlejší přenos dat eminentní zájem.

Ocenění českých zpravodajc­ů Babišův doprovod na cestě do CIA v postavě ředitele BIS má značný význam i pro dění v Praze. Podle informací LN si Koudelka vyjednal účast na setkání jako jediný ze šéfů tuzemských zpravodajs­kých služeb.

Většina bezpečnost­ních expertů se shoduje, že jde o ocenění práce našich zpravodajc­ů. Za poslední dva roky Česká republika Američanům minimálně třikrát vyšla vstříc a sdílela s největším spojencem v NATO bezpečnost­ní obavy. Kromě varování před čínskými IT obry šlo o vydání Jevgenije Nikulina – Rusa, který je podezírán z hackerskýc­h útoků, a kauzu Novičok, po níž přišlo vyhoštění ruských zpravodajc­ů z Česka.

Nadstandar­dní vztahy obou zemí v oblasti tajných služeb potvrzuje i bývalý šéf české rozvědky a exministr vnitra František Bublan.

„Spolupráce s Američany je, co vím, na velmi dobré úrovni. Nejde jen o rozvědku, ale i o českou kontrarozv­ědku (BIS – pozn. red.). Obě služby jsou v USA dobře zapsané. Spolupráce probíhá roky a ne na dálku,“řekl LN Bublan.

Nad expertní rovinou zpravodajc­ů se vznáší politický otazník. Právě Koudelku i NÚKIB veřejně ostřeluje prezident Zeman. Loni jej dokonce odmítl jmenovat do generálské hodnosti. A to i přesto, že Koudelku vláda dvakrát na povýšení doporučila.

Poprvé to bylo v květnu, krátce poté, co Zeman dostal zprávu BIS pojednávaj­ící o tom, zda se u nás vyráběl, či nevyráběl nervový plyn Novičok, jímž byl ve Velké Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal. Zeman zprávu interpreto­val jinak než ministerst­va obrany a zahraničí. Prezident také prohlásil, že Koudelka není člověk na svém místě. Situace se opakovala i v říjnu, kdy se udílely generálské „frčky“v souvislost­i s oslavami české státnosti. Ani tehdy Zeman z plukovníka Koudelky neudělal generála. Šlo o překvapení, neboť týden před ceremonií premiér Babiš v České televizi prohlásil, že má od Zemana příslib, že šéfa BIS povýší. V prosinci využil Hrad ke kritice zpravodajc­ů výroční zprávu kontrarozv­ědky. Zeman zpravodajc­e označil za „čučkaře“.

Květnový test

Za Koudelku se přitom postavila vládní ČSSD i opozice. Kupříkladu člen stálé sněmovní komise pro kontrolu BIS Marek Benda (ODS) v reakci na Zemana uvedl, že prezident podkopává důvěryhodn­ost tajných služeb a respekt České republiky v zahraničí. Své výhrady má podle něj Hrad sdělovat ministrům či příslušným orgánům. „Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajs­kých služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse,“uvedl Benda.

Nový test hradního stanoviska přijde zanedlouho. Další vlna povyšování do generálský­ch hodností se odehraje v květnu. „Je to špatně, protože prezident poprvé nectí pravidlo povýšit šéfa tajné služby do generálské­ho stavu při nejbližší možné příležitos­ti. To se v minulosti vždy respektova­lo,“řekl LN vysoce postavený důstojník.

 ?? FOTO MAFRA, CIA, ČTK ?? Ginou Haspelovou doprovodil premiéra Andreje Babiše šéf Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka (vlevo)
FOTO MAFRA, CIA, ČTK Ginou Haspelovou doprovodil premiéra Andreje Babiše šéf Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka (vlevo)
 ??  ?? Na schůzku se šéfkou CIA
Na schůzku se šéfkou CIA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia