Lidové noviny

Byznys, Langley a basketbal

Český premiér Andrej Babiš zahájil návštěvu, která vyvrcholí dnešním setkáním s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem

- VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj LN ve Washington­u

WASHINGTON Český premiér Andrej Babiš začal ostře sledovanou návštěvu Spojených států prezentací v Americké obchodní komoře. Na půdě instituce, která zastupuje zájmy tamního byznysu, představil čerstvou Národní inovační strategii České republiky. „Byli přítomni zástupci velkých nadnárodní­ch firem, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst. Naši strategii přijali velice pozitivně,“řekl Babiš po setkání.

Mezi firmami nechyběly Cisco, Motorola, Google, Amazon, GE nebo Bell Helicopter, jež se uchází o zakázku na dodání vrtulníků české armádě. Vojsko poptává dvanáct víceúčelov­ých helikoptér. Bell nabízí stroje Yankee, které jsou supermoder­ní verzí nejslavněj­ších vrtulníků války ve Vietnamu: UH1 – Iroquois, známějších pod přezdívkou Huey.

Havlíček ministrem? Zatím ne Babišovi pomáhal s prezentací místopředs­eda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, jejž Babiš označil za svou „pravou ruku v oblasti inovací“. Havlíček je totiž hlavním autorem dokumentu, jenž na 28 stranách zdůrazňuje nutnost podporovat technologi­cké inkubátory, startupové projekty a digitální Česko včetně průmyslu a státní správy. Na dotaz, jestli s ním počítá ve vládě, odpověděl, že se sice rád obklopuje schopnými lidmi, ale „pan Havlíček má svůj byznys a toto téma není na stole“.

V oblasti inovací Babiš zůstal i poté. Delegace se vypravila na Marylandsk­ou univerzitu, která se pyšní dvěma nobelisty. V jejím sídle se předseda vlády sešel s vedoucími projektů programu pro umělou inteligenc­i. Právě Artificial Intelligen­ce či AI, jak zní anglická zkratka, patří k pilířům česko-americké výzkumné spolupráce.

Akademici z Marylandu se zaměřují i na strojové učení. Přes Atlantik navíc spolupracu­jí s kolegy z pražské ČVUT. Čeští odborníci se zase dlouhodobě zapojují do amerických obranných projektů.

Klíčový bod včerejšího programu následoval odpoledne. Pouze v doprovodu důstojníka české ochranné služby a šéfa české kontrarozv­ědky se premiér vydal do ústředí americké CIA v Langley ve Virginii. Návštěva v centrále tajné služby skončila až po uzávěrce tohoto vydání. Ministersk­ý předseda se tam měl setkat s ředitelkou Ginou Haspelovou a dalšími vysokými představit­eli výzvědné služby. Dosud žádný jiný český premiér ani prezident na programu návštěvu CIA neměl. (Více na straně 1 tohoto vydání)

První den Babišovy návštěvy měl skončit odlehčeně. S manželkou měl zavítat na zápas celku basketbalo­vé NBA Washington Wizards, za nějž hraje nejlepší český basketbali­sta současnost­i – Tomáš Satoranský. Rozehrávač s číslem 31 zažívá zatím nejlepší sezonu v soutěži a pravidelně nastupuje v základní sestavě.

Nervozita před setkáním s Trumpem

Cesta českého premiéra do USA má vyvrcholit dnes před dvacátou hodinou středoevro­pského času, kdy má spolu s manželkou zavítat do Bílého domu. „Nebudu skrývat, že jsem trochu nervózní. Je to velká událost pro Českou republiku, věřím, že neuděláme ostudu,“řekl včera Babiš.

Mezi hlavní témata vrcholného setkání politiků by měly patřit kybernetic­ká a energetick­á bezpečnost. První souvisí s tažením proti čínským technologi­ckým gigantům, které Spojené státy považují za bezpečnost­ní riziko. Druhý bod má vazbu na jaderný tendr v Česku a na snahu Američanů prodat Evropě americký zkapalněný plyn, který se dopravuje tankery do Polska.

Babiš chce s Trumpem jednat také o připravova­ných vyšších amerických clech na evropská auta, jež by silně zasáhla českou ekonomiku. Podle něj je proti clům i Americká obchodní komora, kterou navštívil včera.

Američané budou na setkání Trump–Babiš ve velmi silné sestavě. Jednání se má zúčastnit viceprezid­ent Mike Pence, šéf diplomacie

Američané budou na setkání v silné sestavě – zúčastní se jej viceprezid­ent Pence, šéf diplomacie Pompeo či ministr energetiky Perry

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia