Lidové noviny

Vedení drah: Chybují lidé, systém je v pořádku

-

PRAHA České dráhy provedly od minulého týdne 300 namátkovýc­h kontrol strojvůdců, nezjistily žádná systémová pochybení. Podle podniku jsou příčinou nehod z posledních týdnů lidská selhání, jejich chyby se různí. Podnik kvůli incidentům rozšíří praktickou výuku strojvůdců. Po jednání vedení společnost­i to včera řekl generální ředitel Miroslav Kupec. Dráhy prosazují kontrolní systém, který by zjistil, zda strojvůdci místo odpočinku nejezdí u konkurence.

Na železnici se v poslední době stalo několik nehod, dráhy proto minulý týden zintenzivn­ily kontroly práce svých strojvůdců. Kontroloři ověřují přípravu strojvůdců před jízdou a následně jejich chování během cesty. Podle Kupce zaměstnanc­i předpisy dodržují.

Chyby prý dělají mladší i starší strojvůdci, na různých tratích i vozech. „Neexistuje žádný společný jmenovatel těch nehod,“řekl. Kontroly budou podle něj pokračovat. Kupec připomněl, že podnik prosazuje zavedení monitoring­u, který vytvořil Drážní úřad. Dopravci by museli před každou jízdou zadat údaje strojvůdce a systém by zjistil, zda strojvůdci například nejezdí místo odpočinku u konkurence.

V Česku je dlouhodobý nedostatek strojvůdců, chybí jich asi 300. Právě to je podle Federace strojvůdců ČR jednou z hlavních příčin rostoucích chyb. Strojvůdci jsou podle federace přetěžován­i. Kupec přiznal, že dráhy přesčasy využívají, ale neporušují zákonné limity. Zopakoval, že chyby jsou různé a není za nimi přepracova­nost.

Počet mimořádnýc­h událostí na dráze letos prudce vzrostl, za první dva měsíce jich inspektoři řešili 220, meziročně o čtvrtinu více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia