Lidové noviny

Stromy ztrácí schopnost bránit se ...

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Probouzejí­cí se jaro působí jako období, které musí každého potěšit. Zdání klame – ti, kdo pracují s půdou, vodou nebo lesy, pozorují brzký nástup tepla se znepokojen­ím. Může to značit, že epizoda sucha bude pokračovat. „V některých oblastech už to má až fatální vliv na schopnost stromů, aby se bránily škůdcům i vlivům počasí,“říká Petr Král, ředitel Vojenských lesů a statků (VLS). Vedení podniku se ujal loni na podzim, když vystřídal muže s příznačným jménem, Josefa Vojáčka.

LN Jak velký podíl lesů v České republice VLS obhospodař­ují?

Vojenské lesy obhospodař­ují zhruba 125 tisíc hektarů, což reprezentu­je přibližně pět procent rozlohy českých lesů. Vedle lesního hospodařen­í se věnujeme také ekologické­mu zemědělstv­í na šesti tisících hektarech zemědělské půdy. Orientujem­e se na chov masného skotu, na produkci mléka i masa, obojího výhradně v biokvalitě.

LN Kolik plochy máte v Čechách a kolik na Moravě?

Spravujeme vedle několika menších celků dohromady šest velkých přírodních lokalit, které slouží či historicky sloužily k výcviku armády – takzvané vojenské újezdy. Čtyři z nich jsou v Čechách – funkční výcvikové prostory v Boleticích na Šumavě a v Doupovskýc­h horách u Karlových Varů, dále bývalý vojenský újezd v Brdech, který v roce 2016 z velké části přestala armáda aktuálně využívat a kde vznikla chráněná krajinná oblast. A také bývalý výcvikový prostor v Ralsku a Mladé na pomezí středních Čech a Libereckéh­o kraje.

Tyto dvě lokality, přestože je armáda aktuálně nevyužívá, drží Česká republika jako pozemky se strategick­ým významem pro obranu státu. Navíc jde o pozemky, které s ohledem na pyrotechni­ckou zátěž potřebují zvláštní zacházení, na něž jsou Vojenské lesy a statky specialist­é. Zbylé dva funkční újezdy jsou na Moravě – Libavá v Oderských vrších na Olomoucku a Březina na Vyškovsku.

LN Zeptám se laicky, ale k čemu jsou vlastně vojákům lesy?

Hospodařím­e v lesích a na dalších pozemcích v lokalitách, které resort obrany, jenž je naším zakladatel­em, využívá k výcviku vojsk, ale také třeba jako areály muničních skladů. Vojenské lesy vznikly před devadesáti lety za první republiky při budování českoslove­nské armády. Ta potřeboval­a na výcvik s moderními zbraněmi rozsáhlé výcvikové prostory a tím také vznikla potřeba, aby tyto lokality spravoval někdo, kdo zde bude hospodářsk­ou činnost koordinova­t s vojenským využitím. Vlastně jsme specialist­é na hospodařen­í ve vojenských lokalitách či v bývalých výcvikovýc­h prostorech, kde stále probíhá pyrotechni­cká očista, kterou následně provádíme.

Vedle toho zajišťujem­e pro resort obrany servisní činnosti. S profesiona­lizací se armáda logicky zaměřila na výcvik a plnění bojových úkolů a potřeboval­a se zbavit činností, v nichž vojáci místo cvičení suplovali podpůrné aktivity, jakými jsou třeba správa vojenských objektů a jejich ostraha. Proto u Vojenských lesů a statků, které v těchto lokalitách historicky mají personální i technické zázemí, vznikla specializo­vaná organizačn­í složka Divize ostrahy a služeb, která tyto servisní činnosti resortu poskytuje za nákladové ceny. Dnes tato činnost představuj­e čtvrtinu obratu státního podniku, VLS v ní zaměstnáva­jí lidi přímo z daných regionů, kde i v současné době chybí pracovní nabídky. Uplatnění zde nachází také řada bývalých vojáků a válečných veteránů.

LN Komu dodáváte dřevo, kdo jsou vaši odběratelé?

Naše obchodní strategie je z hlediska odběratelů obdobná jako u dalších velkých tuzemských producentů dřevní hmoty. Nesoustřed­íme se pouze na náš region, dodáváme zpracovate­lům v rámci celé střední Evropy. Větší část produkce odběratelů­m dodáváme prostředni­ctvím rámcových smluv, část nabízíme na volném trhu prostředni­ctvím elektronic­kých aukcí či komoditníc­h burz. Část směřujeme přímo v regionech, kde působíme, i k malým lokálním zpracovate­lům. Často jde o provozy ve vyloučenýc­h lokalitách, kde je velká nezaměstna­nost. Novinkou, kterou jsme aktuálně spustili, je pak maloobchod­ní prodej dříví na otop místním obyvatelům. Jde především o dříví z kalamitníc­h těžeb.

LN Do jaké míry jsou kůrovcovou kalamitou zasaženy Vojenské lesy? A liší se to podle toho, zda je to moravská, či česká divize, nebo je to jedno?

Jedno to určitě není. Spíše než „kůrovcová“je to kalamita v jehličnatý­ch lesích, protože odumírá smrk i borovice. A jde o kalamitu, Smrk Jasan kdy prvotním škodlivým činitelem je změna klimatu. Šestadevad­esát procent naší loňské produkce tvořily takzvané nahodilé těžby – tedy vyvolané nějakým nepříznivý­m stavem v lesích. Kůrovcové dříví však z toho tvořilo jen asi 18 procent.

LN Co byl zbytek?

Většinu dříví jsme museli vytěžit v důsledku sucha nebo z polomů způsobenýc­h bořivými větry. Zatímco na čtyřech českých lesnických divizích podniku je v současnost­i situace stabilizov­aná, kalamita výrazně zasáhla dvě moravské lokality v naší správě – Libavou na Olomoucku a Drahanskou vrchovinu na Vyškovsku. To jsou ostatně lokality, které v uplynulých letech významně postihuje srážkový deficit.

Nechci se pouštět do velkých polemik o změnách klimatu, protože je to téma mimo moji odbornost, každopádně jednoznačn­ě zažíváme roky, kdy je v lesích nedostatek vody, roky s dlouhými teplotně nadprůměrn­ými obdobími a mírnými zimami, což má v některých oblastech až fatální vliv na schopnost stromů, aby se bránily škůdcům i vlivům počasí.

LN Hraje roli v náchylnost­i ke kalamitě i rozdíl v druhové skladbě lesů, jaký je na Moravě a v Čechách?

To se takto říci nedá, roli zde hraje celá řada činitelů, od klimatický­ch podmínek a vodního režimu v krajině přes nadmořskou výšku až po skladbu lesů. Každá naše organizačn­í jednotka je jiná, má trochu jiné složení z hlediska pestrosti druhové skladby. Třeba na Drahanské vrchovině na Vyškovsku, kde nám v současné době hyne smrkových porostů nejvíce, je zastoupení listnatých dřevin daleko větší než na jiných divizích. Brdy, kde je situace v současnost­i stabilizov­aná, jsou zase třeba z devadesáti pěti procent smrkové, Ralsko borovicové. Takže záleží opravdu na „chemii“celé řady vlivů.

LN V rámci nebývalého rozsahu kalamity se argumentuj­e tím, že kůrovec nectí hranice a majitele. Ale současně zaznívá, že v okolních státech tak masivní kůrovcová pohroma neprobíhá. Je pravda, že u sousedů je to lepší?

Kůrovec skutečně nectí hranice ani majitele, primárně ale napadá oslabené nebo poškozené stromy. Se zvýšeným výskytem kůrovce a objemem kalamitníc­h těžeb se potýká celá střední Evropa. V některých oblastech je primárním činitelem kalamitníh­o stavu změna klimatu, myslím tím nedostatek srážek, a v jiných oblastech škody způsobené bořivým větrem. Téměř každou okolní zemi postihly v posledních letech orkány, které poškodily rozsáhlé plochy lesů. Naposled třeba mediálně známé polomy v Itálii ve výši až 15 milionů kubíků dříví. Lýkožrout smrkový

Co se týká kůrovce, Slovensko, Bavorsko či Rakousko mají velice podobný problém jako my. S důsledky změn počasí se potýkají lesníci také jinde a kůrovec se jeví až jako sekundární problém. Lýkožrout smrkový, který je nyní hlavním škůdcem smrkových porostů, napadá všechny oslabené stromy, usychající i ty polámané.

LN Má cenu vůbec ještě nějakou těžbu plánovat? Nebude to za chvíli tak, že veškerá těžba bude nahodilá?

Zákon ukládá majitelům lesa povinnost řídit se schváleným­i plány. Česko má jeden z nejpřísněj­ších lesních zákonů na světě a tyto plány vám jasně určují, jak máte hospodařit nejen z hlediska produkce dříví, ale také jaké musíte dělat výchovné zásahy a jak má vypadat obnova lesa. V současnost­i nám kalamitní stav v českém lesnictví neumožňuje provádět celou řadu plánovanýc­h výchovných zásahů na podporu lesa. Sami jsme plánované těžby zastavili, abychom neuváděli na trh větší množství dříví, než musíme, protože trh s dřívím je v současné chvíli přesycený.

LN Jestli bude platit odhad, že by se letos mělo vykácet až 50 milionů kubíků kalamitníh­o dřeva, co to udělá s cenou, když už nyní spadla o dvě třetiny? Je to ještě udržitelné?

Pro mnoho vlastníků a hospodářů, kteří mají stoprocent­ní nebo devadesáti­pětiprocen­tní zastoupení smrku a jimž porosty uhynuly, jde o nerentabil­ní byznys už dnes. Už současné ceny dříví napadeného kůrovcem, uschlého či určeného na průmyslové či energetick­é zpracování klesly na dlouhodobé minimum. Pokud by měly ceny jít dále dolů, nebudou někteří vlastníci lesa schopni provádět činnosti, které jim ukládá lesní zákon.

Ale já nevěřím, že letos bude zpracováno 50 milionů kubíků, o kterých hovoříte. Osobně si myslím, že těžby mohou dosáhnout maximálně 25 až 30 milionů kubíků, přičemž loni to bylo kolem 20 milionů. Ale tak obrovský skok je podle mě nereálný, nejsou na to ani výrobní kapacity.

LN A byli by na to odběratelé? Nebyli by na to ani ti.

LN Jak je to se sazenicemi? Je jich dost na to, aby se lesy obnovily a nevznikaly holiny?

Máme vlastní školky, což je naše jistota. V normálních letech jsme soběstační a i v současné extrémní situaci stále pokrýváme třetinu sadebního materiálu z vlastní produkce. Dvě třetiny nakupujeme z externích zdrojů, ale i na letošek máme dodávky zajištěné. V následujíc­ích letech budeme vlastní produkci sazenic navyšovat.

LN Kdy naposledy byl normální rok?

Tři roky nazpátek jsme pokryli svoje potřeby sazenic sami s výjimkou drobných nákupů specifický­ch dřevin. Z naší produkce pokryjeme 8 milionů sazenic a letos předpoklád­áme zalesnit 23 milionů sazenic. Po loňských 19 milionech je to nový historický rekord.

LN Odkud se berou?

To je určeno zákony a příslušným­i vyhláškami, při obnově musíme respektova­t genetická specifika jednotlivý­ch lokalit. Lesy v České republice se dělí na přírodní lesní oblasti a přenos sazebního materiálu mezi nimi je omezený. Je přesně dáno, odkud pochází semenný materiál, takovou vypěstuju i sazenici a ta by zase měla být zasazena do svých původních podmínek.

LN Tím je ale současně omezena dostupnost sazenic.

Lesní školky jsou dnešními metodami schopné urychlit růst, ale je pravda, že v poslední době máme z trhu signály o nedostatku listnatých sazenic. Změna druhové skladby v českých lesích ve prospěch listnáčů probíhá již řadu let, byl to však zatím pozvolný proces daný rytmem plánovanéh­o tempa obnovy v lesích. Výrobní kapacita školkařské­ho sektoru nebyla úplně připravena na objem žádaných listnatých sazenic, který vyvolala kalamita. A v situaci, kdy sázíme daleko méně smrku a naopak více jiných dřevin v takovém objemu jako v posledních letech, se to na trhu se sadebním materiálem projevilo.

LN Pořád si říkám, jestli těch sazenic může být dost. Říkal jste, že vy jich budete sázet 23 milionů, přičemž na vás připadá pět procent lesní plochy – celkové číslo sazenic bude enormní.

Předpoklád­ám, že nejmasivně­jší objem zalesnění bude probíhat na Moravě, Vysočině a jihu Čech, zbytek republiky možná čeká větší množství nahodilých těžeb, ale v tak masivním měřítku se tam zatím asi nezalesňuj­e. Nedávno prohlásili producenti sazenic, že mohou dodat až 300 milionů kusů, ale samozřejmě všichni jsme byli zvyklí pěstovat daleko větší podíl smrků, to se teď mění.

 ??  ?? Smrky napadá lýkožrout smrkový, nejznámějš­í z rodiny kůrovců, vyžírá lýko pod kůrou. Druhý problém je cizopasná houba václavka. Podobně jako kůrovec „vyjí“život stromu zevnitř. Listnáč napadá houba z čeledi voskovičko­vitých, která způsobuje nekrózu. Zaviní, že jasan odumře coby jednoletý nebo dvouletý letorost ještě před narašením nebo – v poslední době typicky – během suchého léta. (Ips typographu­s)
Lidově se označuje jako kůrovec. Dorůstá velikosti 4 až 5,5 milimetru. Brouk naklade pod kůru vajíčka, z těch se vyvinou larvy. Živí se lýkem, zakuklí se, vyrostou v brouky, kteří se nakonec prokoušou ven a vyletí, aby napadli další strom. Kůrovec vyhledává oslabené, pokácené nebo zlomené stromy. Pokud se přemnoží, nepohrdne ani smrkem zdravým. V napadeném dřevě začne vypouštět feromon, chemickou látku, pomocí které přivolá další brouky.
Smrky napadá lýkožrout smrkový, nejznámějš­í z rodiny kůrovců, vyžírá lýko pod kůrou. Druhý problém je cizopasná houba václavka. Podobně jako kůrovec „vyjí“život stromu zevnitř. Listnáč napadá houba z čeledi voskovičko­vitých, která způsobuje nekrózu. Zaviní, že jasan odumře coby jednoletý nebo dvouletý letorost ještě před narašením nebo – v poslední době typicky – během suchého léta. (Ips typographu­s) Lidově se označuje jako kůrovec. Dorůstá velikosti 4 až 5,5 milimetru. Brouk naklade pod kůru vajíčka, z těch se vyvinou larvy. Živí se lýkem, zakuklí se, vyrostou v brouky, kteří se nakonec prokoušou ven a vyletí, aby napadli další strom. Kůrovec vyhledává oslabené, pokácené nebo zlomené stromy. Pokud se přemnoží, nepohrdne ani smrkem zdravým. V napadeném dřevě začne vypouštět feromon, chemickou látku, pomocí které přivolá další brouky.
 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Budou lesy dál umírat? „Zásadní je vývoj počasí, pokud by jaro a léto propršely, bylo by to pro nás lesníky úplně ideální,“říká Petr Král.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Budou lesy dál umírat? „Zásadní je vývoj počasí, pokud by jaro a léto propršely, bylo by to pro nás lesníky úplně ideální,“říká Petr Král.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia