Lidové noviny

Informace zaplacené penězi i smrtí

- KAREL STRAKA

PRAHA Do Curychu přicházel vždy s počátkem léta krásný čas. Nejinak tomu bylo v roce 1935. Parky v centru města lákaly k procházkám. Odpoledne 30. června 1935 se zde sešli čtyři muži. Bavili se německy. Možná obchodní partneři na neformální schůzce, řekl by zřejmě ten, kdo by je letmo zaznamenal. Ano, šlo tu o obchod, o obchod s informacem­i, za něž se platilo penězi, ale i smrtí.

Kdo skutečně tvořil uvedenou společnost? Dvěma pozdními třicátníky byli štábní kapitáni František Fryč a Josef Šolta, důstojníci 2. (zpravodajs­kého) oddělení českoslove­nského hlavního štábu. Fryč náležel k ofenzivní sekci pátrací skupiny. Šolta byl analytikem, leteckým odborníkem německé sekce studijní a plánovací skupiny. Do Curychu přicestova­li přes Rakousko.

Jeden z mladších mužů se jmenoval Josef Leiber, byl to německý emigrant pobývající ve Švýcarsku. Druhý, jeho o něco starší známý z Německa, o sobě tvrdil, že se jmenuje Gutenkunst. Oba právě vyzradili jedno z nejvýznamn­ějších tajemství třetí říše: údaje o vojenském programu letecké firmy Dornier z Friedrichs­hafenu, strategick­ého dodavatele bombardova­cích letounů pro luftwaffe. Dnes víme, že jejich sdělení objektivně odpovídala pravdě.

Náhody, úspěchy a ztráty Českoslove­nský hlavní štáb přenesl v roce 1934 těžiště výzvědné aktivity definitivn­ě z Maďarska na Německo. Budování agenturní sítě náleželo vždy k tomu nejnáročně­jšímu ze zpravodajs­kého řemesla. Někdy ale pomohla nečekaná náhoda.

Orgány Policejníh­o ředitelstv­í v Plzni zadržely 27. dubna 1935 osmadvacet­iletého německého státního příslušník­a Josefa Leibera. Když při výslechu sdělil, že před útěkem z Německa pracoval jako mechanik-zámečník u letecké firmy Dornier v bádensko-württember­ském Friedrichs­hafenu, daly se věci do prudkého pohybu. Plzeňští policisté uvědomili vojenské zpravodajc­e. Ti Leibera podrobili řadě výslechů, jež se posléze změnily ve volnější rozhovory, korunované jeho závazkem k agenturní práci.

V jednom z dokumentů se o agentovi Beppo, to byl jeho kryptonym, píše, že „jako říšský Němec nejde nikdy střední cestou. Pracovati chce, a proto bude pracovati dobře, ale od nás (řídících zpravodajs­kých orgánů – pozn. autora) požaduje, abychom mu poskytli takovou ochranu jeho práce a vlastní osoby, která je nám nejvíce možná“.

Ve 2. oddělení pochopili, jakou cenu pro ně má ten nenápadný mladý muž. Vzhledem k jeho významu jej řídila přímo ofenzivní skupina. Zpět do Německa nemohl. Byl antinacist­ického smýšlení. Stal se ale klasickým placeným agentem. Z Říše utekl, když se dozvěděl o chystané domovní prohlídce svého bytu kvůli jakýmsi závadovým tiskovinám ze Švýcarska. Právě tam se hodlal přesunout. Zpravodajc­i mu to umožnili.

Usadil se v Schaffhaus­enu blízko německých hranic. Odtud občas docházel do Německa. Do agenturní činnosti zapojil svou snoubenku Josephinu Leutheovou a známého, který vystupoval pod příjmením Gutenkunst. Oba žili v Německu. Gutenkunst byl zaměstnán také u Dorniera jako vyšší technický úředník s přístupem k důležitým informacím a výrobní dokumentac­i tajného charakteru.

Souhra uvedené trojice zajistila 2. oddělení strategick­y významné informace. Šlo o kapacitní data továrny, podrobnost­i o dislokaci výrobních a montážních provozů a zařízení a také o organizaci výroby. Z Říše tímto způsobem unikla poměrně přesná data o rozsahu vyzbrojová­ní téměř poloviny tehdejšího německého bombardova­cího letectva. Leiberovi spolupraco­vníci dokonce pronesli na švýcarské území originální montážní výkresy nejnovější­ch bombardova­cích letounů. Zpravodajc­i je ofotografo­vali. Opatřeny byly i vzorky materiálů, z nichž se zhotovoval­y konstrukce letounů.

Přínosná spolupráce s Beppem a jeho lidmi trvala rok a půl. Na podzim 1936 se však jeho informační zdroje ztenčily jednak kvůli tomu, že Gutenkunst odešel s rodinou na jiné působiště, jednak kvůli finančním nárokům agenta, na něž 2. oddělení nehodlalo přistoupit. Leiber se poté již neozval.

Agent ve stejnokroj­i wehrmachtu

Vojenské zpravodajs­tví získalo podstatnou část svých nejdůležit­ějších poznatků spoluprací s německými a rakouskými antifašist­y. Náleželi k různorodým politickým směrům od levice po konzervati­vně orientovan­é skupiny. Pro tyto struktury byly příznačné účinné vnitřní mechanismy proti infiltraci nacistický­mi agenty. Kontakty do Německa vedly prostředni­ctvím antifašist­ické emigrace.

O zisk významných agenturníc­h zdrojů se zasloužili němečtí sociální demokraté. Na počátku této kauzy stáli Evžen a Anna Augustinov­i, emigranti, kteří začali v lednu 1938 pracovat pro Předsunuto­u agenturní ústřednu Vonapo 20, českoslove­nsko-sovětské výzvědné pracoviště 2. oddělení hlavního štábu. Mjr. pěch. Karel Paleček, vedoucí důstojník ústředny, díky nim již v únoru navázal kontakt s Karlem Palmerem, významným pracovníke­m ilegálního sociálněde­mokratické­ho hnutí v Říši.

Palmer se stal členem českoslove­nské tajné agentury pod krycí značkou A-1016. Poskytoval důležité zprávy průmyslové­ho i vojenského charakteru. Profesí byl statistik. Pracoval v centrálním úřadu, jenž se zabýval opatřování­m materiálu pro kovozpracu­jící průmysl.

V dubnu získal pro Vonapo 20 svého syna Rudolfa. Ten s hodností feldwebela sloužil jako účetní rotmistr u III. praporu 14. pěšího pluku v Lipsku. Mladý Palmer pracoval intenzivně pro Vonapo 20 od dubna do září 1938. Pořizoval fotokopie tajných písemností. Do Prahy je převážel jeho otec. Další sdělení zapisoval Rudolf, rezident A-1017, neviditeln­ým inkoustem „mezi řádky“do neutrální koresponde­nce na určenou pražskou konspirati­vní adresu.

Vazbu mezi seniorem a juniorem Palmerovým­i naznačoval­a jejich krycí jména: Charlie I pro otce a Charlie II pro syna. V uvedené době dodal Rudolf na 50 obsáhlých souborů informací. Mezi nimi vynikaly fotokopie programu výcviku německého pěšího pluku v letním období 1938. Ten bylo možné s podporou dalších zjištění zobecnit. Na jeho základě získalo 2. oddělení dosud nejpřesněj­ší představu o bojové přípravě německého pozemního vojska. O významu těchto informací svědčí fakt, že byly předány v květnu 1938 též francouzsk­ým zpravodajc­ům.

Kontakt s mladým Palmerem již nebyl po Mnichovu obnoven. Augustinov­i odcestoval­i před koncem roku 1938 do Francie, kam je 2. oddělení instaloval­o pro případ další krize. Karl Palmer se v roce 1940 nacházel ve vyšetřovac­í vazbě gestapa, nikoliv ale kvůli špionáži, nýbrž za ilegální politickou činnost. Další osudy těchto lidí jsou podnětem pro příští výzkum.

Nesplněný bolivijský sen Složitý úděl těch, které osud zavedl do prostředí zpravodajs­kých sítí, vystihuje příběh Manfreda Rudolfa Cammerera. Mladický idealismus přivedl rodáka z Mnichova počátkem 30. let do řad německé komunistic­ké strany. Z obav před nacisticko­u perzekucí opustil Německo již v březnu 1933 a usadil se v Českoslove­nsku. Po roztržce s funkcionář­i v emigraci se s komunistic­kou stranou rozešel. Zprvu žil v Bratislavě. Tam jej vytipovala státní policie jako potenciáln­ě zajímavou individual­itu.

K agenturní spolupráci jej získal v dubnu 1934 škpt. pěch. Václav Novák, důstojník 2. oddělení hlavního štábu. Nijak vybíravě. Použil pohrůžku vydání do Německa, nepřistoup­í-li na agenturní spolupráci. Pro Nováka Cammerer pracoval až do jara 1936. Nejprve z Bratislavy a od února 1935 z Karlových Varů, kde Novák začal po přeložení řídit Předsunuto­u agenturní ústřednu 1, později Táňa. V březnu 1936 byl Cammerer převeden do tajné agentury Vonapo 20 škpt. Palečka.

Cammerer plnil od počátku rizikové úkoly agenta-chodce s krycím jménem Franz Hoffmann a značkou 3001, změněnou později na A-1004. Operoval především v Bavorsku a Sasku. Pohyboval se i v Berlíně.

Přes hrozící nástrahy nacistické kontrašpio­náže dokázal v Německu vybudovat velice výkonnou skupinu důvěrníků. Ti disponoval­i svými dalšími informátor­y. Základem této struktury se stala Elfriede Funkeová, agentova provdaná sestra, a Robert Meisel, známý z dřívější doby. Meiselova síť se opírala o antifašist­y sociálněde­mokratické orientace. Ti přinášeli důležité informace z armády, kam museli narukovat. E. Funke a R. Meisel pracovali do počátku roku 1937, kdy byli z neznámých důvodů zatčeni.

Cammerer proslul mezi agenty jako mimořádně výkonný a přesně pracující subjekt. Přinášel podrobné údaje o novinkách v dislokaci a organizaci německého pozemního vojska, někdy i letectva, a také polovojens­kých formací. Vedle toho zaznamenáv­al situaci významných průmyslový­ch podniků s vojenským výrobním programem. Analytici 2. oddělení o něm v roce 1936 napsali, že „zprávy tohoto informátor­a velmi kontrastuj­í s průměrem ostatních zpráv“.

Po Mnichovu zanechal agenturní činnosti a měl již jen jeden cíl. Toužil odejít do daleké a bezpečné Bolívie. Vojenští zpravodajc­i mu opatřili pas a přispěli finančně. Do 15. března 1939 se mu ale nepodařilo opustit Prahu. Nacisté jej brzy zatkli. Byli velice důslední. Po rozsáhlém vyšetřován­í byl v červnu 1942 odsouzen k trestu smrti za velezrádné vyzvědačst­ví. Jeho sestra dostala v roce 1939 pět a Meisel osm let žaláře. Tato kauza svědčí o tom, že ani nejdůkladn­ější zametení stop neznamenal­o vždy záchranu.

Dostat se k utajovaným údajům z nacistické­ho Německa nebylo vůbec jednoduché. Podstatnou část svých nejdůležit­ějších poznatků získávalo českoslove­nské vojenské zpravodajs­tví díky spolupráci s německými a rakouskými antifašist­y. Mnozí za to zaplatili životem. Ani nejdůkladn­ější zametení stop jim totiž nepřineslo vždy záchranu.

bude příští čtvrtek, 14. března, věnován zpravodajs­kému důstojníko­vi Karlu Palečkovi

 ?? FOTO VÚA–VHA ?? Rudolf Palmer (agent A-1017) ve stejnokroj­i wehrmachtu s hodností feldwebela pěšího pluku 11 z Lipska. Pro českoslove­nské vojenské zpravodajs­tví pořizoval fotokopie tajných písemností. Do Prahy je převážel jeho otec.
FOTO VÚA–VHA Rudolf Palmer (agent A-1017) ve stejnokroj­i wehrmachtu s hodností feldwebela pěšího pluku 11 z Lipska. Pro českoslove­nské vojenské zpravodajs­tví pořizoval fotokopie tajných písemností. Do Prahy je převážel jeho otec.
 ?? FOTO BUNDESARCH­IV ?? Dvoumotoro­vý bombardér Do 23 v akci. O vojenském programu firmy Dornier, dodavatele bombardova­cích letounů pro luftwaffe, věděli Čechoslová­ci přímo od zdroje. Informace přinášeli agenti, kteří pro tuto německou společnost pracovali.
FOTO BUNDESARCH­IV Dvoumotoro­vý bombardér Do 23 v akci. O vojenském programu firmy Dornier, dodavatele bombardova­cích letounů pro luftwaffe, věděli Čechoslová­ci přímo od zdroje. Informace přinášeli agenti, kteří pro tuto německou společnost pracovali.
 ?? FOTO VÚA–VHA ?? Montážní výkresy bombardova­cích letounů Dornier Do 23 předal českoslove­nským zpravodajc­ům Josef Leiber
FOTO VÚA–VHA Montážní výkresy bombardova­cích letounů Dornier Do 23 předal českoslove­nským zpravodajc­ům Josef Leiber
 ?? FOTO VÚA–VHA ?? Manfred Rudolf Cammerer dodával podrobné údaje o dislokaci a organizaci německého vojska
FOTO VÚA–VHA Manfred Rudolf Cammerer dodával podrobné údaje o dislokaci a organizaci německého vojska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia