Lidové noviny

Söder hřímal při politickém popelci

-

MNICHOV/PRAHA Jen jednou do roka se mohou němečtí politici dopouštět politickýc­h nekorektno­stí, aniž by tím ohrožovali vlastní kariéru.

Děje se tak na Popeleční středu, kdy se na řadě míst konají více či méně organizova­ná setkání politiků s občany. Při nich obvykle teče pivo proudem a ve snaze zaujmout se politici snaží o vtipné bonmoty, ironii a ani pro nějaké ostřejší slova nechodí daleko.

Takzvané „politické popelce“jsou spjaty především s Bavorskem a dlouhou dobu byly doménou tamních dominující­ch křesťanský­ch sociálů (CSU). Jejich předseda, bavorský premiér Markus Söder, se včera například mohutně opřel do Zelených. Ti se po loňských volbách stali hlavními konkurenty jeho strany, když skončili na druhém místě. Söder je obvinil mimo jiné z toho, že brání přísnější migrační politice.

Část svého vystoupení věnoval Söder i protiimigr­ační Alternativ­ě pro Německo (AfD). Vyzval její příznivce, kteří byli kdysi věrnými voliči CSU, k návratu. „Vraťte se a ponechte nácky v AfD napospas svému osudu,“uvedl premiér v narážce na skutečnost, že v rámci AfD hrají v posledních měsících stále silnější roli členové radikálníh­o křídla. Bavorský premiér obzvlášť kritizoval návrhy některých politiků AfD, aby Německo po vzoru Británie v budoucnu odešlo z EU.

Tradici „politickéh­o popelce“zavedl v polovině padesátých let dlouholetý předseda CSU a pozdější bavorský premiér Franz Josef Strauß. Ten si bral v 80. letech pravidelně na paškál levicové strany, které vinil z toho, že se prý nechají platit Moskvou. Proslul také výrokem, že všude tam, kde byla levice u moci, za sebou zanechala „nepořádek jako v chlívě“.

V reakci na velký ohlas, který měla akce CSU, zavedly podobná popelcová shromážděn­í i další strany. Například bavorští Zelení si letos utahovali z pokusů křesťanský­ch sociálů věnovat se více ekologii. „Najednou chtějí být zelenější. Věříte jim? To se spíš stanou všechny muslimky katolickým­i farářkami,“pronesla například Henrike Hahnová kandidujíc­í za Zelené do Evropského parlamentu. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia