Lidové noviny

Saúdská hra o trůny

-

CIA objednal právě následník trůnu.

Saúdský král se tak údajně již několik měsíců snaží napravit škody, které zemi obvinění způsobilo. Zároveň se se svým synem neshoduje v řadě politickýc­h témat včetně angažovano­sti Saúdské Arábie v konfliktu v Jemenu. Zásadní zvrat nastal až koncem února. Král byl tehdy na návštěvě Egypta a zničehonic dostal zprávu od svých poradců, že se proti němu chystá nespecifik­ovaný zásah. Královi nejbližší poradci se natolik zhrozili případné akce, že narychlo vybrali nový bezpečnost­ní tým, který odletěl do Egypta, aby nahradil dosavadní ochranku. Tato výměna byla způsobena obavami, že pracovníci králova bezpečnost­ního týmu mohli být loajální princovi a nikoli již dosluhujíc­ímu králi.

Nová ochranka hned po příletu nechala rozpustit egyptský bezpečnost­ní tým, jenž měl krále chránit během jeho návštěvy. Spor mezi otcem a synem se ukázal i po králově příletu. Muhammad bin Salmán se totiž neobjevil v delegaci vítající krále. Navíc nebyl zmíněn ani v oficiální tiskové zprávě, kde byl výčet všech osob, které se na letišti objevily.

„Jsou to slabé, ale důležité náznaky toho, že se něco děje v královském paláci,“uvedl pro média veterán CIA a ředitel projektu Brookings Intelligen­ce Bruse Riedel. „Pokud je princ zdravý, očekává se, že bude vítat krále po zahraniční cestě. Je to symbol respektu a vládní kontinuity.“Podle analytiků tento fakt mohl působit jako políček korunnímu princi za kroky, které provedl, zatímco byl král v Egyptě. Princ se totiž rozhodl obsadit dvě pozice v rámci vlády, aniž by o tom král věděl. Nejprve dosadil na místo velvyslank­yně v USA první ženu v historii země a poté jmenoval ministrem obrany svého bratra Chalída bin Salmána. Nejmenovan­é zdroje z královskéh­o paláce uvádějí, že jejich oficiální ohlášení proběhlo bez vědomí krále, který byl nejvíce podrážděn jmenováním prince Chalída do pozice ministra. Král a jeho tým se o obsazení pozic prý dozvěděli z televize.

Lidé v králově okolí se také snaží třiaosmdes­átiletého vládce stále zapojovat do rozhodován­í o budoucnost­i země, aby zabránili princi v úplném převzetí moci. Král má přitom mnohem více problémů se současnou vládou svého syna, především pak v otázce zacházení s válečnými zajatci z Jemenu nebo také s reakcí Saúdské Arábie na protesty v Súdánu a Alžírsku. Mluvčí saúdského velvyslane­ctví v USA reagoval na dotaz novinářů ohledně personální­ch změn v průběhu královy návštěvy Egypta s tím, že jde o naprosto tradiční postup.

 ?? FOTO REUTERS ?? Král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) a jeho syn, korunní princ Muhammad bin Salmán, jsou na ostří nože (na snímku z roku 2017)
FOTO REUTERS Král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) a jeho syn, korunní princ Muhammad bin Salmán, jsou na ostří nože (na snímku z roku 2017)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia