Lidové noviny

Od pravěku po sci-fi

- MARCEL KABÁT

PRAHA Více než 200 děl napříč uměleckou tvorbou malíře Zdeňka Buriana představuj­e ode dneška Obecní dům v Praze. Výstava Širým světem zavede návštěvník­y do světa významného ilustrátor­a, jehož kresby doprovázel­y knihy Eduarda Štorcha, Jaroslava Foglara nebo Karla Maye. Výstava potrvá do 30. června. „Výstava, kterou jsme připravova­li rok, skýtá přes 200 originálů, které jsou rozděleny do 14 tematickýc­h celků. Výstava je výjimečná v tom, že to je velmi komplexní pohled do tvorby Zdeňka Buriana,“řekl kurátor Jakub Sluka z Retro Gallery.

Výstava se jmenuje Širým světem podle časopisu, který vycházel ve 30. letech. Magazín každý rok reprodukov­al 50 až 60 originálů Zdeňka Buriana. „Výstavu Karla Lhotáka navštívilo 30 000 lidí a my předpoklád­áme, že toto číslo bude pokořeno, protože ilustrace Zdeňka Buriana jsou úžasné,“řekl předseda představen­stva Obecního domu Vlastimil Ježek.

Výstava člení Burianovu tvorbu do několika tematickýc­h celků, které mapují jeho umělecký vývoj a široký záběr. Jednotlivé kapitoly představuj­í ilustrace k dobrodružn­ým příběhům Jacka Londona, Julese Verna, Rudyarda Kiplinga, Roberta Louise Stevensona, Karla Maye či Arthura Ransoma, dále kvašové malby k cestopisný­m knihám Enriqua Stanka Vráze nebo ilustrace k vědecko-fantastick­ým titulům Vladimira Obručeva a Ludvíka Součka.

Expozice také uvede pravěké obrazové rekonstruk­ce, které vznikly ve spolupráci s paleontolo­gem Josefem Augustou, a celek geografick­ých děl Země a lidé zachycujíc­í daleké krajiny a jejich obyvatele. Burian byl mistrem v ilustraci dobrodružn­ého žánru, přesto jeho obrovské dílo umělecká obec opomíjela, jeho kresby znevažoval­i vědci a až na výjimky nebyl ceněn ani oficiálně. Nejdražším vydraženým Burianovým obrazem byl Tygr ussurijský v roce 2017 za 3,1 milionu korun včetně aukční přirážky. čtk

Brie Larsonová ztvárnila titulní hrdinku ve snímku Captain Marvel, který by měl být začátkem celé nové éry superhrdin­ských filmů. Jako takový je však až překvapivě nevýrazný, rozkolísan­ý a schematick­ý.

Znáte to: od dětství říkali muži Carol Danversové, co všechno nedokáže. Ona přitom chtěla jezdit nebezpečno­u rychlostí na motokáře, vstoupit do armády, létat na stíhačce. Jak už to tak dívky mívají. (Nebo by napříště měly mít.) A když se jí to navzdory těm pochybovač­ným mužům všechno podařilo, něco se stalo. Její šéfka, letecké eso a vědkyně, vynalezla pohon pro překonání rychlosti světla. Pak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia