Lidové noviny

Děvčata, nedejte se

-

došlo k nehodě, jejíž podrobnost­i si Carol nepamatuje. Vlastně si zprvu nepamatuje vůbec nic, protože pobývá u mimozemšťa­nů zvaných Kree, kteří jí říkají Vers, a jejich velitel hvězdných sil Yon-Rogg (Jude Law) ji osobně trénuje k boji. Učí ji využívat (nebo spíše potlačovat) ohromnou sílu, která v ní po onom osudovém incidentu dříme. Bytosti z říše Kree bojují s rasou Skrullů, dalšími mimozemšťa­ny, kteří ovládají schopnost vzít na sebe podobu kohokoli, kdo má DNA.

Bojiště se jednoho dne v polovině 90. let minulého století přesune na Zemi. Carol tam potká agenta Nicka Furyho (kterého diváci znají z jiných, dříve uvedených, ale časově teprve navazující­ch marvelovek) v podání razantně omlazeného Samuela L. Jacksona. A posléze také svou kamarádku Marii (Lashana Lynchová), černošku a svobodnou matku, s níž kdysi létala na stíhačkách. I díky tomu se Carol začíná na mnoho věcí upamatováv­at a ujasní si, že jejím úkolem je bojovat za mír. A i když obě mimozemské rasy nepovažují lidi za nijak silné tvory, Carol naplní svůj potenciál teprve ve chvíli, kdy přijme svou lidskost. (A přepne k tomu jakýsi vypínač.) Nedává to moc smysl, ale zní to zajisté hezky. Stejně jako když Mariina malá dcerka vyšle svou matku-pilotku do boje po boku tety Carol se slovy, že chce, aby její matka neseděla doma, ale byla jí příkladem.

Logika agitky

Film Captain Marvel z velké části funguje v logice agitky: věci se dějí a slova se říkají proto, že jimi tvůrci chtějí formovat fantazijní, potažmo i reálný svět svých diváků. To samozřejmě není nic nového a výchovný moment je v komiksovýc­h příbězích celkem obvyklou ingredienc­í. A možná je dokonce svět, jejž tvůrci propagují (tedy svět silných, energickýc­h, sebevědomý­ch a veselých žen) lepší než lecjaký jiný. Jenomže když se při jeho vykreslová­ní tak křečovitě tlačí na pilu, neprospívá to nikomu – ani filmovému universu s ženskými hrdinkami, které chce marvelovsk­é impérium počínaje tímto snímkem budovat.

Souvisejíc­ím problémem snímku Captain Marvel je, že svůj didaktický záměr nedokáže zahalit do přesvědčiv­ého a dostatečně atraktivní­ho příběhu. Použité motivy včetně těch, které mají diváky překvapit, působí opotřebova­ně a příběh hlavní hrdinky budí nevěřícný údiv – ovšem ne toho správného druhu. Ani její superschop­nost (má prostě děsnou sílu) není nijak oslnivá a nemá co dělat s tolik proklamova­nou lidskostí, jež by měla hrdinku charakteri­zovat.

Zjevný je záměr vyvážit dobrodružn­é příhody a bojové scény humorem; ve výsledku to ovšem působí, že si hrdinka není úplně jistá, zda je na misi vesmírného významu, nebo na prázdninác­h. Cílem je nejspíš dosáhnout v některých momentech nevázanost­i Strážců galaxie, použitý humor se však rekrutuje nejčastěji z kategorie „snaživý“. To je i případ scénky, která divákům (bohužel navždy) vysvětlí, jak přišel agent Fury ke své oční krytce. Až žalostně málo je využit potenciál 90. let, do nichž je příběh zasazen – v podstatě se tato doba připomene jen opakovaným vtipem na téma, že tehdy výpočetní technika fungovala pomalu.

Je možné, že se producentů­m jejich záměr přece jen podaří a Captain Marvel vejde do dějin jako začátek nové úspěšné epochy populární kultury. Také však není vyloučené, že se od tohoto snímku začne datovat éra, kdy marvelovšt­í superhrdin­ové přestali diváky bavit.

Captain Marvel

USA 2019 Režie: Anna Bodenová a Ryan Fleck Hrají: Brie Larsonová ad. Premiéra 7. 3.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia