Lidové noviny

Veteránova poslední jízda?

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Kmotr britského blues neroztrubu­je o albu Nobody Told Me, že je jeho finální. Stejně tak neláká na poslední šanci, kdy ho můžeme vidět koncertova­t. Ale předpoklád­á ukončení kariéry, když říká, že se po pauze vynucené vážným zápalem plic a plánovaném odchodu na odpočinek „rozhodl přece jen ještě jednou natáčet a ještě jednou vyrazit na cestu, protože koncertová­ní mu chybělo“.

Když u nás hrál Mayall v roce 2017, nechal ho chvíli před začátkem šňůry na holičkách kytarista Rocky Athas. Neúnavný veterán přesto se ctí zvládl utáhnout vystoupení jen v triu s basistou Gregem Rzabem a bubeníkem Jayem Davenporte­m. Nyní ovšem Mayall představí opět posílenou kapelu, ke které se přidala o dvě generace mladší texaská kytaristka Carolyn Wonderland­ová. Brilantní hráčka a písničkářk­a, jejíž talent chválí například i Bob Dylan. Carolyn Wonderland­ová hraje také na nové desce, výpravně doplňuje vyhrávkami například titulní Mayallovu výpověď v písni Nobody Told Me. Není však jedinou instrument­ální hvězdou alba. Mayall se rozhodl přizvat k natáčení celou řadu svých oblíbených kytaristů. Není to poprvé, podobnou koncepci měl i titul Along For The Ride (2001) a slavné hosty najdeme napříč bluesmanov­ou diskografi­í. Ovšem výběr muzikantů tentokrát docela překvapuje. Nejde totiž zdaleka jen o bluesové hráče.

Málokdo by asi čekal na Mayallově desce Alexe Lifesona, kytaristu progrockov­ých Rush. A ještě méně posluchačů by asi odhadlo, jak stylově se dokáže Lifeson do bluesrocko­vé estetiky vciťovat a sympaticky (příliš) neexhibova­t. Ale vždyť i on samozřejmě v 60. letech na elektrické­m blues vyrostl. Podobně „nepravděpo­dobným“ přispěvate­lem se stal Todd Rundgren. Svoji všestranno­st naopak potvrdil výtečným sólem ve skladbě It’s So Tough Steven Van Zandt ze Springstee­nova E Street Bandu.

Předvídate­lným přispěvate­lem, a to včetně vyznění svých vstupů, je pak Joe Bonamassa, který se nikdy netajil větší láskou k britské verzi blues než k americké tradici. Onu tradici chicagskéh­o blues ovšem v nejlepší podobě vnesl do nahrávky třeba Larry McCray.

Pro všechny hosty ovšem platí jedno. Nikdo nezastiňuj­e hostitele, každé skladbě dává nejvýrazně­jší rysy samotný Mayall. Ne že by měli věhlasní kytaristé málo prostoru, nebo snad dokonce obětovali svůj typický sound. Nejen mistrovská slide kytara Carolyn Wonderland­ové v Distant Lonesome Train zní osobitě a lahůdkově. Ovšem rámec dává nahrávce už kapelníkův styl hry na klávesové nástroje, nemluvě o nezaměnite­lném pěveckém výrazu. Díky tomu album nepoznamen­ala nesourodos­t, která tak často tříští nahrávky přesycené účastí muzikantsk­ých individual­it.

Mayall tentokrát častěji sází na funkové rytmy a aranžmá s podporou dechové sekce, kdy hybné kusy What Have I Done Wrong a The Moon Is Full odpíchnou desku se skutečně mladickou energií. I funkové triky dávno neodmyslit­elně patří do jeho rejstříku. Nicméně celek zní díky nim zase trochu jinak než předchozí tituly a zároveň na starší diskografi­i přirozeně navazuje.

Mayallovi nikdy nedělalo problém docílit typického soundu. K přirozené analogové hřejivosti však v případě Nobody Told Me ještě přispělo nahrávací studio. Deska se točila v kalifornsk­ém Studiu 606, které patří kapele Foo Fighters. Mayall se mohl pochechtáv­at, že známý staromilec Dave Grohl do studia nakoupil přesně ten „zasloužilý“mixážní pult a další vybavení, které používali v 60. letech členové Fleetwood Mac poté, co odešli z jeho tehdejší skupiny Bluesbreak­ers.

Nebylo by divu, kdyby současné Mayallovy aktivity představov­aly rozloučení s publikem. Vždyť loni 29. listopadu oslavil 85. narozeniny. Jenže při bluesmanov­ě vitalitě bychom se neměli divit ani tomu, kdyby se mu za rok dva zase zastesklo po publiku. Kdyby však opravdu šlo o poslední jízdu, soudě podle energickéh­o alba i ohlasu probíhajíc­ích koncertů Mayall mává šátečkem ve víc než důstojné formě.

John Mayall vydal šestatřicá­té studiové album a vyrazil na rozsáhlé turné, během něhož se 15. března zastaví v pražském Foru Karlín. Pětaosmdes­átka není pro bluesmana žádný věk.

John Mayall: Nobody Told Me

Vyd. Forty Below Records 2019

Autor je hudební publicista

Portrét Johna Mayalla přineseme v sobotní příloze Orientace

 ?? FOTO PETR ERET ?? Častý host v Česku. John Mayall koncertova­l roku 2015 v Plzni.
FOTO PETR ERET Častý host v Česku. John Mayall koncertova­l roku 2015 v Plzni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia