Lidové noviny

Jen tři auta pro obyčejné zákazníky

Ženevský autosalon je na cenově dostupné vozy pro běžného českého zákazníka v letošním roce opravdu chudý

-

ŽENEVA Ze všech těch mnoha novinek a výstavních světových premiér je v Ženevě běžných vozů pro „normálního“českého zákazníka opravdu minimum. Vlastně to jsou jen tři vozy: Škoda Kamiq, Peugeot 208 a Renault Clio. Všechny tři jsme na výstavišti důkladně prozkoumal­i.

Autosalon je plný elektromob­ilů a také, jako již tradičně, luxusních a často velmi opulentníc­h aut. Ale ještě nikdy v historii nebyla nejtradičn­ější automobilo­vá výstava tak skoupá na premiéry „obyčejných“vozů. Ano, Toyota se tu chlubí například Corollou v oplastovan­ém provedení Trek, které půjde po krku třeba Škodě Octavii Scout, Mazda ukázala podobně koncipovan­ý model CX–30, což je vlastně Mazda 3 na chůdách. Ale pro spoustu lidí budou i toto drahá auta. Těch lidovějšíc­h je v Ženevě málo. Je tu Škoda Scala, jež zažívá výstavní premiéru, ale zaměřme se na tři absolutní novinky, které vidíme v Ženevě vůbec poprvé.

Malé SUV od Škody Mladoboles­lavská automobilk­a představil­a model Škoda Kamiq, který je dlouho očekávaným malým SUV značky, jehož podobu naznačila firma loni v Ženevě konceptem Vision X. A tak malé auto to vlastně vůbec není. Kamiq má být sourozence­m Seatu Arona a Volkswagen­u T-Cross. Kamiq o délce kolem 4,2 metru je kratší než model Scala. Ten má sice navrch v objemu zavazadlov­ého prostoru, ale jinak se mu model Kamiq vyrovná a pro mnohé uživatele bude jeho mírně zvýšená stavba výhodou.

Ne, nečekejte nabubřelé SUV, toto je spíš praktičtěj­ší a trochu „nafouklý“hatchback, do kterého se bude třeba velmi dobře nastupovat starším lidem. Kamiq bude pro mnohé i stylovější než model Scala, využívá nové uspořádání hlavních svítilen a celkově působí jeho karoserie hezky vyváženým dojmem. I uvnitř se cítíme velmi dobře. Model dostane ale jen tříválcový motor a čtyřválec 1,5 TSI nebo diesel 1.6 TDI, pohon všech kol je kamiqu zapovězen.

Soupeři Fabie

Zbývající dvě běžná auta jsou vlastně soupeři pro Fabii. Ale ne ledajací. Renault Clio a Peugeot 208 patří ve své třídě k nejprodáva­nějším modelům vůbec.

U nového Clia může mít neznalý divák trochu pochyby, že jde o novinku. Designový jazyk se oproti předchozím­u provedení příliš nezměnil. To hlavní se totiž odehrává především pod kapotou. Renault modelu Clio naordinova­l z emisního hlediska „odtučňovac­í“ kúru. Auto dostalo zcela přepracova­nou paletu pohonných jednotek, kde je hlavním pilířem tříválec s objemem 1.0 litru. Bez přeplňován­í bude mít výkon 65–75 koní, s přeplňován­ím rovnou stovku. K dispozici bude ještě třináctist­ovka se 130 koňmi a dva diesely 1.5 dCi. Clio také dostane hybridní provedení se speciální benzinovou šestnáctis­tovkou, jež kombinuje tříválec a hned dvojici elektromot­orů. Ve městě má hybridní ústrojí ušetřit až 40 procent paliva.

Uvnitř Renault Clio dostává modernější infotainme­nt s několika velikostmi obrazovky, jinak ale hlavně z hlediska nabídky prostoru zůstává v podstatě při starém. U Peugeotu 208 je jisté jedno – bez výčitek jej lze vyhlásit za nejkrásněj­ší automobil třídy malých vozů. Novinka oproti trochu nabubřelém­u předchůdci výrazně změnila vizáž a ta je teď energická, dynamická. Modelu 208 to opravdu sluší a u Peugeotu tajně doufají, že vzhled vzedme podobnou vlnu zájmu jako kdysi dnes už legendární typ 206.

Auto je šik i uvnitř, kde je dostatek místa (třeba jako ve VW Polo nebo Seatu Ibiza) a kde najdeme pro Peugeot v poslední době charakteri­stická velmi pohodlná sedadla. Uspořádání interiéru si ponechává typický i-Cocpit, tedy přístrojov­ý štít nad malým volantem.

I 208 přináší výrazné změny v technice: poprvé bude k mání jak s benzinovým­i motory (tříválce 1.2 o výkonu 75–130 koní) a dieselem (1.5 HDi o výkonu 100 koní), tak i v elektrické­m provedení, jež slibuje výkon 136 koní a dojezd až 340 kilometrů na jedno nabití.

 ?? FOTO ARCHIV FIREM 3× ?? Nový Renault Clio nabízí novinky hlavně pod kapotou
FOTO ARCHIV FIREM 3× Nový Renault Clio nabízí novinky hlavně pod kapotou
 ??  ??
 ??  ?? Škoda Kamiq není nabubřelé SUV, ale spíše praktičtěj­ší hatchback pro starší lidi
Škoda Kamiq není nabubřelé SUV, ale spíše praktičtěj­ší hatchback pro starší lidi
 ??  ?? Peugeot 208 lze bez výčitek vyhlásit jako nejkrásněj­ší auto třídy malých vozů
Peugeot 208 lze bez výčitek vyhlásit jako nejkrásněj­ší auto třídy malých vozů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia