Lidové noviny

České dráhy znovu loví šéfy na Slovensku

- MICHAL PAVEC

PRAHA Národní dopravce bude mít od června kompletní vedení, jež ho povede do tuhého boje se soukromou konkurencí. Pátým členem manažerské­ho týmu Českých drah (ČD) se podle zjištění LN stane Patrik Horný. Nejde o žádné šedivé jméno, tento muž je „dvojkou“v management­u Železniční společnost­i Slovensko (ZSSK). Na starosti bude mít ekonomiku českého dopravce.

Zajímavé je, že v nově se tvořícím vedení nebude jediným Slovákem. Když ČD oficiálně oznámily, že řízení provozu v rámci představen­stva převezme od března Michal Vereš, šlo o historicky prvního cizince v nejvyšším vedení Českých drah. I on přišel ze ZSSK.

Nyní České dráhy svého slovenskéh­o partnera, s nímž například sdílejí přeshranič­ní linky, pravděpodo­bně oslabí podruhé. Angažmá Patrika Horného – který dříve působil v poradenský­ch společnost­ech Deloitte nebo PwC – potvrdily LN dva na sobě nezávislé zdroje. Poté, co jej doporučila výběrová komise, potřebuje ještě získat souhlas dozorčí rady.

K nové posile se proto zatím nemohl vyjádřit předseda rady Petr Moos ani mluvčí dopravce Radek Joklík. „Posledního člena dozorčí rady bude dozorčí rada teprve volit,“uvedl mluvčí. Sdílnější nebyli ani Slováci. „V současné době tuto informaci nemáme,“vzkázal mluvčí ZSSK Tomáš Kováč.

Posila do nevlídné doby Vybraná posila pro ČD je nyní místopředs­edou představen­stva slovenskýc­h drah, na povel má ekonomiku a informační management. Obdobný resort by měl vést od prvního červnového dne i v ČD. Přijde v době, která je pro ně velmi důležitá. V červenci musí dopravce s pomocí „nových“peněz splatit svým současným věřitelům zhruba osm miliard korun půjčených v minulosti prostředni­ctvím dluhopisů.

Půjčování touto cestou je hlavním zdrojem peněz, které ČD využívají na nákup nových vlakových souprav nebo na investice do dep a dalšího zázemí. Nyní musejí najít nové zdroje, aby mohly věřitelům výše zmíněné peníze splatit. Ať už s pomocí firemních dluhopisů, které si často pořizují zahraniční investoři, nebo třeba úvěrem u tuzemské banky.

Státní dopravce také bojuje se soukromník­y o zakázky v krajích. Jde hlavně o smlouvy na dotované tratě platící od roku 2020. V řadě případů prohrává. Mimo jiné proto, že konkurence často nabízí krajům nižší cenu a obecně je poptávka po změně. Nemluvě o tom, že se se společnost­í RegioJet a dalšími přetahuje na tratích do Ostravy či Brna o cestující.

Aby mohly České dráhy co nejlépe fungovat v této rozbouřené době, potřebují pokud možno kompletní a akceschopn­é vedení, které by mělo tvořit pětičlenné představen­stvo.

Personální škatulata Naposledy z něj v únoru vypadl Michal Štěpán, jenž vedl obchod. Končila mu smlouva a rozhodl se o prodloužen­í neusilovat. Předtím naopak dva manažeři přišli. V polovině ledna ČD oznámily příchod Michala Heřmana a Michala Vereše. První vede oblast správy majetku, druhý se od března ujal řízení provozu.

Personální veletoč v ČD začal loni v létě. Stála za ním nespokojen­ost ministra dopravy Dana Ťoka s prací představen­stva. V červenci nechal převolit dozorčí radu. Ta o dva měsíce později odvolala z vedení Ludvíka Urbana, Martina Bělčíka i nejvyššího šéfa Pavla Krtka. Místo něj posunula do čela firmy člena vedení pro majetek Miroslava Kupce. Zůstal v ní Štěpán a dovolen byl jeden z ředitelů zevnitř firmy Radek Dvořák. Po odcházejíc­ím Štěpánovi se nově ujal resortu obchodu.

 ?? FOTO MAFRA ?? Další Slovák v čele ČD: Patrik Horný bude řídit ekonomiku dopravce
FOTO MAFRA Další Slovák v čele ČD: Patrik Horný bude řídit ekonomiku dopravce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia