Lidové noviny

Přezutí kol letos stojí víc než vloni

- ONDŘEJ KINKOR

Objednávko­vé systémy pneuservis­ů se opět začínají plnit. Na konci měsíce totiž skončí povinnost mít na autě obuté zimní pneumatiky. Zájmu řidičů nahrávají rekordní únorové teploty, které naznačují, že zima končí. Motoristé ale musí počítat s tím, že za přezutí zaplatí o deset procent víc než loni.

Čtyři sta až pět set korun za přehození kol nebo devět set za kompletní přezutí. Kdo nemá kola kam uložit, zaplatí za uskladnění na půl roku další pětistovku. Jarní motoristic­ká sezona začíná. A to jsou jen výdaje, které budou mít ti, kteří nemusí kupovat nové letní pláště. Komu se ani to nevyhne, vytáhne z peněženky mnohem víc. Majitel Škody Fabia dá za kompletní letní obutí přibližně čtyři a půl tisíce, kdo má větší octavii, může počítat s částkou ještě o tisícovku vyšší.

Pozitivní je, že motorista, který se vzhledem k teplému počasí rozhodne k výměně pneumatik už teď, nebude muset obvolávat pneuservis­y a hledat volný termín. Námi oslovené podniky zatím hlásí klid. Navíc mnohde zájemci o včasné přezutí dostanou slevu kolem deseti procent z útraty.

O něco horší zprávou pro řidiče je to, že pneuservis­y svoji práci obecně zdražují. Podle Vojtěcha Schwangmai­era, ředitele e-shopu Pneumatiky.cz, ceny nejvíce porostou u kvalitnějš­ích pneuservis­ů, zpravidla náležející­ch pod některou z velkých sítí, které nedostatek zákazníků v sezoně rozhodně netrápí. Menší pneuservis­y cílí na řidiče, pro které je primární cena. Už z tohoto důvodu se jich zdražení bude týkat méně. Riskovali by tím odliv zákazníků citlivých na cenu. výměna sady kol bez přezouvání:

Průměrná kompletní cena za přezutí čtyř pneumatik:

Cena dalších služeb, které souvisejí s přezutím auta

Demontáž z osy Montáž na osu Demontáž z disku Montáž na disk

Příplatek za hliníkový disk

vyvážení závaží 1g 13"–14" 15"–16" 17"–22" 25 Kč 35 Kč

Kolik stojí uskladnění pneumatiky

25 Kč 25 Kč 35 Kč 45 Kč 1Kč

Rozměr disku Cena za sezonu (zimní/letní) 420 Kč

480 Kč

600 Kč pneumatiky a zbývající řidiči výměnu neřeší a dál jezdí na zimních pláštích.

„Pneuservis, který má dvě montážní stání, zvládne v sezoně za deset hodin provozu běžně přezout čtyřicet aut. Sezona přezouvání trvá až jeden a půl měsíce a probíhá dvakrát ročně. Běžný pneuservis tak za sezonu odbaví dvanáct set aut, ale najdou se takové, které jich zvládnout přezout přes dva tisíce. Vzhledem k cenám přezouvání lze tedy říci, že zákazníci v průměrném pneuservis­u ročně nechají 1,6 až 1,8 milionu korun,“vypočítává Vojtěch Schwangmai­er.

Kolik Češi jen za přezutí utratí dohromady, ale nikdo neví. Přesný údaj o počtu pneuservis­ů totiž chybí. A zdaleka ne všichni řidiči si kola nechávají přezouvat v pneuservis­ech. „Pořád je tu velká skupina těch, kteří mají dvě sady kol a ty si na autě přehodí sami,“dodává Marek Zelenka.

Uskladnění gum za tisícovku Takoví motoristé pak obvykle neplatí ani za uskladnění druhé sady kol či samostatný­ch plášťů. Nabídka na skladování je obvykle doménou měst, kde majitelé aut nemají dost prostoru na to, aby kola na půl roku někam odložili. Kdo služby pneuservis­ů na uskladnění využije, může počítat s tím, že zaplatí pět set až sedm set korun za půl roku.

Někde si může připlatit obvykle pětadvacet až třicet korun za umytí jednoho kola. Uložení kol kromě problému „kam s nimi“, řeší ještě otázku vhodného uskladnění. Pneumatiky uložené ve tmě ve skladu při stálé teplotě mají totiž delší životnost, než když leží půl roku například na balkoně paneláku. Pneuservis­y navíc občas zákazníkům, kteří si u nich kola také uloží, dávají slevu na jejich výměnu. Může to být pět procent z celkové částky.

Větší výdaje čekají na ty, kteří nemusí řešit jen přezutí, ale čeká je nákup nových letních pneumatik. Neutratí ale víc než v minulosti, a někteří dokonce ušetří. Podle prodejců pneumatik bude cena gum menších, tedy i v Česku nejžádaněj­ších rozměrů pod šestnáct palců spíše stagnovat. Zdražování brání velká konkurence a zlevňování nízké obchodní marže.

„Meziroční pokles cen však pocítí řidiči u plášťů s většími průměry nad sedmnáct palců. Ty zlevní v průměru o čtyři až pět procent,“doplňuje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmai­er. Ušetří tak majitelé velkých luxusních aut, kde cena za jednu gumu běžně dosahuje částky pět tisíc korun.

V ČR pořád existuje velká skupina majitelů osobních aut, kteří mají své dvě sady kol a ty si na autě přehazují sami MAREK ZELENKA vedoucí pneuservis­u

E-nákupy zdraží doprava

Kde tedy při nákupu pneumatiky ušetřit? Například v kamenném pneuservis­u, kde vám koupené gumy rovnou zdarma přezují. Chce to ale počítat, jestli se úspora řádově kolem tisícovky za přezutí vyplatí. „Při nákupu pneumatik totiž zpravidla bývají nejlevnějš­í internetov­é obchody,“říká redaktor magazínu Svět motorů Martin Jeník.

Jenže při internetov­é objednávce na první pohled levnějších plášťů je potřeba připočítat cenu dopravy. Ta je v současnost­i osmdesát až devadesát korun za přepravu jednoho kusu pneumatiky. Někteří prodejci nabízejí dopravu zdarma, ale zpravidla náklady na transport získávají ve vyšších cenách jednotlivý­ch gum. Je zkrátka potřeba celkovou cenu porovnat mezi více prodejci. „Kromě toho je třeba mít na paměti, že některé

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia